Pe aceeași temă
Faptul este fara indoiala de salutat. Urmeaza a se vedea insa si daca va fi salutar din punctul de vedere al consecintelor concrete. Oricum, nu ar trebui sa se cada pe spate in fata acestei publicari.
Ea nu numai trebuia, dar si putea sa fie facuta de mult. Nici nu era nevoie de vreo lege in acest sens. Restrictia de confidentialitate - care ar fi trebuit eventual ridicata legal in vederea unei deblocari a publicarii datornicilor - nici nu exista de fapt, caci era vorba de datorii catre bugetele publice, deci de ban public, in cazul caruia trebuie sa existe nu secretomanie, ci, dimpotriva, deplina transparenta.
Ca atare, nu este catusi de putin cazul unor laude cu privire la adoptarea respectivei reglementari legale de transparenta, pentru ca s-a luat de fapt hotararea de a se declasifica date care oricum nu trebuiau sa fie secrete.
Pe cine, de altfel, deconspira listele, recent publicate, cu datornici? Sunt bine cunoscutii rau-platnici, de stat sau privati, clienti vechi ai presei! Cei care sfideaza de mult bugetul, moneda, sistemul de pensii, sistemul de sanatate, populatia, competitivitatea marfurilor romanesti si nivelul de viata al oamenilor.
Nici un nume nou, nici macar vreo alta suma decat cea stiuta privind debitele. Nici o surpriza! Doar aceea ca unii dintre "clientii de renume" lipsesc, probabil in virtutea prevederii din legea adoptata ca, daca exista litigii asupra sumelor de platit, "deconspirarea" se amana pana la rezolvarea litigiilor! Ramane deci marea intrebare: la ce bun? La ce va folosi toata actiunea careia s-a avut grija sa i se imprime caracterul de soc mediatic, de imagine?! Isi vor achita rau-platnicii datoriile? Isi vor plati macar de acum incolo acestia obligatiile financiare catre bugetele publice numai pentru ca au fost rusinati la gazeta de perete?
Oricum, nerusinarea acestora dateaza de mult si nimic nu a intervenit de fapt spre a-i determina sa inceapa a plati. N-au absolut nici un motiv de a nu mai fi la fel de nerusinati precum au fost, in masura in care nimeni nu-i deranjeaza cu ceva realmente punitiv.
La adapostul faptului ca statul roman, avand un simt contraproductiv al proprietatii, nu-si lichideaza propriile intreprinderi care ii produc doar pierderi, aceste intreprinderi isi vor bate joc pe mai departe de toata lumea, neplatindu-si in continuare darile la bugetele publice. Si la fel vor face si societatile private cu acoperire clientelara, la adapostul parohierii politice de care beneficiaza!
Numai publicarea listei datornicilor nu este suficienta. Nimic altceva nu poate inlocui scoaterea din joc a rau-platnicilor. Agentii economici care nu vor sau nu pot sa-si achite obligatiile financiare - punand astfel in pericol conturile statului si facand concurenta neloiala agentilor economici care isi platesc aceste obligatii - trebuie scosi din joc, altminteri spus, trebuie sa nu existe in piata!
Cine este la curent cat de cat cu ascensiunile pe Everest (acum cand s-a implinit jumatate de secol de la prima cucerire a "acoperisului lumii") stie ca un proverb serpas - adica al acelora fara de care nu se pot face expeditiile pe varf - spune: "cand pleci sus pe muntele cel mare, plateste-ti mai inainte datoriile, caci nu stii daca te mai intorci!".
Din pacate, din acest punct de vedere nu suntem in tinuturile serpasilor. Ne aflam in Romania si aici, iarasi din pacate, a avea datorii neplatite nu este vreo rusine, ci a ajuns chiar o virtute! O virtute a acelora care considera ca rusinea este pentru frai