România primeşte încă 1,8 miliarde euro de la FMI

Lidia Moise | 22.09.2009

Pe aceeași temă

Directorii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-au dat acordul pentru plata celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by pentru România şi au acceptat în un deficit fiscal peste nivelul negociat iniţial, dar au recomandat austeritate fiscală, prudenţă. România va primi imediat 1,85 miliarde euro, bani pe care-i va folosi pentru finanţarea deficitului fiscal.

De altfel, într-o declaraţie inclusă în textul publicat de FMI astăzi, John Lipsky, director adjunct al FMI, a observat că "activitatea economică s-a deteriorat semnificativ de la data aprobării acordului stand-by, în luna mai”, însă a explicat că un element important al deciziei boardului a fost faptul că autorităţile şi-au respectat promisiunile privind aplicarea politicilor asupra cărora au decis pe traseul negocierilor.

“E o notă bună pentru România. Nu trebuie să ignorăm faptul că Fondul a amânat cu aproape două luni o decizie privind acordarea celei de-a doua tranşe pentru Ungaria, au mai avut loc discuţii”, spune Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR).

Dincolo de bunăvoinţa arătată faţă de România, Lipsky lansează şi un avertisment cu referire voalată la reformele necesare pentru a depăşi criza, cum ar fi legile unice ale salariilor şi pensiilor, care vor face obiectul unei evaluări ulterioare.

“Cu toate acestea, scăderea mai amplă decât ne aşteptam a economiei impune o recalibrare a politicilor" a adăugat Lipsky. FMI înţelege prin recalibrare tăierea facturii de salarii şi folosirea banilor pentru investiţii menite să stimuleze economia, fără a uita acordarea de sprijin celor care au nevoie. “Ajustările” prevăzute includ şi reforme suplimentare pentru a întări controlul asupra zonelor care prezintă cele mai ridicate riscuri fiscale.

“Programul revizuit se concentrează pe măsuri care vor asigura reducerea permanentă a cheltuielolor, în paralel cu menţinerea cheltuielilor de capital şi pentru protecţie socială”, a spus Lipsky.

Analiştii pieţei financiare spun că punerea în aplicare a noilor condiţii sugerate de FMI va fi problematică. “De acum încolo începe greul. Va fi din ce în ce mai dificil să obţinem tranşele următoare, deoarece ele vor fi condiţionate de îndeplinirea unor măsuri concrete”, a comentat Anghel.

Deşi piaţa financiară se aştepta la un răspuns favorabil din partea boardului FMI, vestea eliberării celei de-a doua tranşe a stimulat întărirea monedei naţionale. În tranzacţiile valutare din prima jumătate a zilei leul a urcat până la un curs de  4,2530 lei, cu 0,26% mai favorabil monedei naţionale faţă de cel afişat de banca centrală cu o zi în urmă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22