Pe aceeași temă
Diplomaţii israelieni acceptă, în principiu, să discute despre ridicarea blocadei din Gaza, dar cer garanţii ferme că militanţii Hamas nu vor folosi bunurile importate pentru a construi noi reţele de tuneluri care să le permită să traverseze frontiera şi să lanseze atacuri pe teritoriul israelian.
Duminică seara, transmite Reuters, Israelul şi organizaţia Hamas au acceptat propunerea egipteană de a încheia un nou armistiţiu cu durata de 72 de ore, cu scopul de a relua negocierile indirecte, întrerupte brusc, vinerea trecută, de către palestinieni. Luni dimineaţă, relatează presa internaţională, încetarea temporară a ostilităţilor era respectată de ambele părţi implicate în conflictul din Fâşia Gaza.
Noul armistiţiu a fost precedat de lansarea unor rachete ale Hamas, dintre care una nu a fost interceptată de sistemul antibalistic israelian Iron Dome şi a căzut în vecinătatea oraşului Tel Aviv. Alte două rachete au fost interceptate şi distruse în zbor. O oficialitate israeliană de rang înalt, citată de Reuters, a declarat duminică, în legătură cu noul armistiţiu, că echipele de diplomaţi se vor întoarce la Cairo, unde vor continua să negocieze indirect cu Hamas. Practic, nu au loc convorbiri între delegaţii israelieni şi cei palestinieni, ci fiecare parte comunică numai cu egiptenii. Aceştia, la rândul lor, transmit Hamas mesajele diplomaţilor israelieni şi, concomitent, transmit israelienilor punctele de vedere ale radicalilor palestinieni. Tot duminică, Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că aceste noi negocieri indirecte constituie „ultima şansă“ de a ajunge la o încetare de lungă durată a focului. În aceeaşi zi, Saeb Erekat, unul dintre cei mai influenţi membri ai comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că diplomaţii israelieni trimişi pentru negocierile de la Cairo au un „comportament provocator“. Erekat afirmă şi că Israelul „nu vrea să existe cineva care să salveze şi să reconstruiască Gaza“, transmite agenţia de presă palestiniană WAFA. Plecând de la ostilitatea extremă pe care o pun în lumină astfel de afirmaţii, e greu de imaginat că noua rundă de negocieri ar putea duce la vreun fel de rezultate pozitive stabile.
Organizaţia Hamas, care deţine întreaga putere în Fâşia Gaza începând din 2007, a declarat că, pentru a accepta încetarea focului, pune Israelului şi Egiptului mai multe condiţii. Una dintre acestea este suspendarea de către Israel şi de către liderii de la Cairo a blocadei terestre şi maritime la care este supusă acum Gaza. Hamas cere şi garanţii că va putea construi şi folosi fără restricţii un nou port de mari dimensiuni. Israelul respinge orice decizie rapidă privind chestiunea portului maritim, susţinând că această problemă va fi tratată doar dacă se va ajunge la convorbiri pe tema unui acord de pace permanent. Un astfel de acord va fi însă dificil de încheiat, în condiţiile în care Hamas contestă sistematic dreptul Israelului de a exista, iar Israelul, în replică, e de părere că Hamas nu e nimic altceva decât o organizaţie teroristă. Tot duminică, transmite WAFA, şeful grupului de negociatori palestinieni care se află în Egipt, Azzam al-Ahmad, a declarat că „delegaţia palestiniană nu va accepta niciun fel de precondiţii israeliene“. Surse de presă oficiale palestiniene afirmă însă că că „Israelul are obligaţia“ să accepte „precondiţiile palestiniene“. O astfel de viziune în care palestinienii refuză interlocutorilor lor ceea doresc să menţină pentru ei înşişi – respectiv dreptul de a pune precondiţii – nu îngăduie prea mult optimism legat de noul armistiţiu.
Diplomaţii israelieni acceptă, în principiu, să discute despre ridicarea blocadei Fâşiei Gaza, dar cer garanţii clare şi ferme că militanţii Hamas nu vor folosi bunurile importate pentru a construi noi reţele de tuneluri care să le permită să traverseze frontiera şi să lanseze atacuri pe teritoriul israelian. Israelienii sunt, în mod firesc, serios preocupaţi şi de posibilitatea ca Hamas să folosească o eventuală ridicare a blocadei pentru a-şi reface rapid stocurile de rachete cu rază lungă de acţiune, majoritatea acestora fiind produse în Siria sau în Iran. Jerusalem Post relatează că Israelul a anunţat că va trimite din nou negociatori la Cairo, după ce îi rechemase vinerea trecută, dar „doar dacă Hamas va respecta în întreaga noapte de duminică spre luni încetarea focului“. Acelaşi ziar relatează şi că „o oficialitate guvernamentală israeliană“, al cărei nume nu a fost făcut public, a afirmat că Hamas a acceptat noul armistiţiu, la doar două zile după ce, vinerea trecută, refuzase prelungirea încetării focului, „fiindcă se află sub multiple presiuni: nu numai cea militară a Israelului, ci şi presiuni din partea multora din lumea arabă, ca şi presiuni ale locuitorilor din Gaza, care doresc ca actuala criză să ia sfârşit“. Dincolo de toate acestea, forţele militare israeliene continuă să scoată din luptă luptători din cadrul unităţilor combatante ale Hamas. La 9 august, de exemplu, chiar înainte de momentul în care Egiptul a propus noul armistiţiu, militarii israelieni au reuşit să-l ucidă pe Faraj Abu-Rabia, „terorist Hamas care era activ în reţeaua de tuneluri din partea de nord a Fâşiei Gaza“, transmite Jerusalem Post.
* Florin Diaconu este conf. univ. dr. la FSPUB şi senior researcher la IDR.