Tu felix Germania sau corupţie à la Allemand

Alexander Rubel | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Un scandal de corupţie zguduie Germania în aceste zile. Toate gazetele sunt pline de reportaje despre acest scandal care a paralizat învăţământul la Berlin şi face zile negre senatorului pentru educaţie (aşa se numeşte ministrul în acest domeniu al Landului Berlin, capitala fiind în acelaşi timp şi un Land federal cu guvern regional).

 

Ce s-a întâmplat? O profesoară de matematică a fost condamnată să plătească 4000 de Euro într-un caz de corupţie de către tribunalul care se ocupă de cazuri administrative (Verwaltungsgericht). Prin acceptul amendei, d-na profesoară a scăpat de un alt proces pentru luare de mită. Toată povestea a început în anul 2011 când, profesoara a încheiat un ciclu de gimnaziu cu o clasă unde a fost şi dirigintă de la a-V-a. Acum, înainte de ciclul liceal (Oberstufe) unde copiii urmează a fi distribuiţi la clasele cu diferite profile.

 

Comitetul de părinţi şi copiii au decis că acestă femeie riguroasă dar foarte implicată, uneori severă dar tot timpul coretă, cinstită, care a condus eficient timp de cinci ani de zile colectivul, merită un cadou de adio. Doamna a dat de înţeles că nu este interesată de atenţii şi se temea să primească vreo „prostie”. Astfel, părinţii au ales o sculptură (de dimensiune mică, de aşezat pe o măsuţă) creată de un artist agreat de d-na profesoară şi demn de ocazie. Astfel, destinul îşi găseşte drumul: Ca în toate lumea, în astfel de cazuri, doi părinţi din comitet s-au implicat în organizare şi au strâns de la fiecare familie din clasă câte 15 Euro (probabil ar reprezenta, în funcţie de puterea de cumpărare, comparativ, 10 Lei pentru fondul clasei aici în România). Astfel, puteau cumpăra sculptura în valoare de cca. 200 de Euro şi ar mai fi rămas exact 135,05 Euro în plus pentru trezorierul fondului clasei, cum relatează "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". Spre sfârşitul anului şcolar, sculptura a fost înmânată în cadrul unei ceremonii solemne. D-na a mulţumit clasei cu ochii plini de lacrimi. Şi ...au crezut că vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi!

 

Dar, exact atunci a lovit destinul cu ghearele lui nemiloase şi a lăsat-o pe d-na dirigintă cu o pagubă de 4000 de Euro şi clasa cu ceartă, ură şi disonanţe. Ce s-a întâmplat? Când s-au strâns banii de cadou un părinte a refuzat să participe financiar la această acţiune atrăgând atenţia asupra legislaţiei din Berlin care stipulează că nici un angajat din sectorul public nu are voie să accepte un cadou cu o valoare mai mare de 10 Euro. Cârcotaşul în cauză ştia despre ce vorbeşte dat fiind faptul că era directorul unei şcoli primare din Berlin. În loc să participe la cadoul comun, acesta a preferat să-i ofere d-nei diriginte separat, un aranjament floral. Nu s-a opus, nici nu a reclamat încălcarea legii la autorităţi. La câteva săptămâni de la ceremonia de înmânare a cadoului, odrasla d-lui director de şcoală primară a încasat o notă mică, deorece nu a pregatit o prezentare în mod corespunzător, cum relatează Berliner Tagesspiegel. Atunci, dl profesor, datorită faptului că nu a reuşit să obţină o notă mai mare pentru băiat, şi întâmpinând o atitudine mai arţăgoasă din partea dirigintei, a denunţat actul de corupţie la organele îndreptăţite. Având în vedere că actele de corupţie sunt bazate pe avantajul ambelor părţi implicate şi ies la iveală doar dacă se provoacă o neînţelegere între faptaşi, organele au reacţionat „nemţeşte” şi au trimis-o pe d-na dirigintă în judecată, cu rezultatul relatat. Dar nu s-a oprit aici. 50 de mămici şi tătici ai celor 25 de copii au primit scrisori de la procuror că sunt suspectaţi de dare de mită (Vorteilsgewaehrung). Au fost audiaţi şi au trebuit să dea explicaţii amănunţite în faţa procurorului. S-au prezentat, evident, cu avocaţi care nu au lucrat gratis (media tarifului orar a avocaţilor germani este 180 de Euro/oră). D-na dirigintă a primit un orar care excludea întâlnirea cu foştii elevi din clasa respectivă până la bacalaureat, pentru a preveni acordarea unor avantaje elevilor în cauză.

 

     Rezultatele în rezumat: O clasă desparţită la sfârşitul ciclului şcolar cu sentimente de suspiciune, de ură. Un copil distrus (de colegi sau de tatăl său cârcotaş?) cu care nimeni nu mai vorbeşte. O profesoară care a primit la rândul ei o lecţie. O iniţiativă de fundraising pe Internet care a reuşit în câteva zile să culeagă 5300 Euro pentru d-na diriginte (care, se pare, nu are voie să accepte această donaţie). Un senator de învăţământ e pus pe gânduri dacă limita de 10 Euro este încă potrivită, o justiţie corectă, care aplică legea şi dată ca exemplu când este necesar (care ceruse înţelegere prin-un purtător de cuvânt, care insistă că justiţia nu poate altfel, deorece este obligată să acţioneze) şi 27 de avocaţi fericiţi.

 

    Credeţi, stimaţi cititori, că povestea de mai sus are cumva o legătură cu situaţia din România? Mă abţin comentariilor explicative şi îi las pe cei interesați să meargă la raftul bibliotecii, să se uită în DEX sub cuvântul „parabolă”. Tu felix Germania! Vrem şi noi să avem aici problemele tale!

 

     Alexander Rubel

     P.S. Der Spiegel relatează în ediţia online din ziua de duminică, 15 februarie 2015, că la o licitație a bunurilor confiscate a Landului Berlin, opera de artă a sculptorului Karl-Heinz Richter din Chemnitz cu titlul „cuplul în cadă”, cauză a unei drame de corupţie, a fost licitată pentru 11 Euro (un Euro mai mult decât suma admisă pentru cadouri, pentru funcţionari). Ce nu am reuşit să aflu este, cât a costat aranjamentul floral pe care-l primise diriginta de la cârcotaş. Dosar închis!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22