Pe aceeași temă
- “Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în actuala formă peste zece ani”, Martin Schulz, președintele Parlamentului European.
Informația cu adevărat inedită nu este că extrema dreaptă capitalizează politic ca niciodată în istoria recentă a Franței, ci că opinia publică se arată surprinsă cu privire la o piesă cu final așteptat.
După ce a adjudecat votul în aproape jumătate din regiunile franceze, Frontul Național (FN) clamează acum deținerea soluției unice pentru resetarea Republicii. E relativ ușor să punctăm reperele în care doamna Marine Le Pen își fixează agenda politică. Simple formulări din discursul FN – apărarea națiunii, suveranitatea poporului, schimbarea – scot în evidență viziunea unei formațiuni care oscilează în percepția publică între radical și extremă.
Nu și pentru francezi, după cum ne arată opțiunile exprimate în primul tur al regionalelor organizate weekendul trecut. Cu scoruri între 27% și 30%, Frontul dispune de toate datele să dea peste cap calculele Europei moderate. Doamna Le Pen a salutat, duminică, la scurt timp după închiderea urnelor, „un rezultat minunat” pentru poporul „sătul” de politica de consens și compromis. „Franța se ridică din nou”, a mai spus liderul FN, iar asta doar pentru că Frontul „este singurul care apără națiunea și suveranitatea”.
Nu era greu de prevăzut ce avea să urmeze într-o societate lovită de două ori în mai puțin de un an de atacuri teroriste și confruntată cu valurile masive de migrație care intră pe continent. Iar lipsa de aplecare a moderaților pentru compromis – atât republicanii conservatori ai lui Sarkozy, cât și socialiștii președintelui Hollande nu par dispuși să facă front comun împotriva Frontului – nu face decât să împingă vânt politic în pânzele radicalilor. Sau extremiștilor, după preferințe.
(Marine Le Pen / Foto: New Yorker)
Pentru că așa și nu altfel reușesc extremele să urce spre vârful piramidei politice. Nu prin solide realizări personale vine Frontul Național tare din spate, ci pe o simplă echilibristică între niște vremuri cu adevărat complicate și incapacitatea establishmentului consacrat de a furniza soluții viabile. Extrema iese în față pentru că centrul politic nu mai reușește să convingă populația că poate onora partea sa de contract social prin mijloacele de care dispune.
Iată cum mulți dintre francezi au ajuns să creadă că – în definitiv – oferta Frontului Național poate fi utilă în momente de incertitudine precum sunt cele de față. Numai că minunata lume nouă pe care doamna Le Pen o clamează nu este nici foarte minunată și nici atât de nouă. Idei despre Franța pentru francezi, Europa granițelor închise, euroscepticism fată de continentul unit, aversiune față de americani și, cum altfel, simpatii explicite pentru Moscova am tot auzit și văzut ce rezultate pot avea.
Să nu cădem și noi într-o extremă, capitalul politic de care dispune Frontul Național francez în aceste vremuri nu poate fi considerat începutul sfârșitului pentru Europa solidarității și a comunicării moderate, dar este un semnificativ semnal de alarmă și de aducere aminte că regimurile care au măcinat continentul nostru pentru aproape tot secolul XX au intrat în prim-plan cu sprijinul populației. Cum bine spune șeful Parlamentului European, Martin Schulz, Uniunea Europeană nu este fără alternativă, iar lipsa de determinare și atenție poate provoca o reactivare a Europei naționalismului, granițelor și zidurilor. „Asta ar fi dezastruos, pentru că acel tip de Europă ne-a condus în mod repetat spre catastrofă”.