Ciorditorii. Ce-i leagă pe Tobă și Oltean?

Andreea Pora 02.12.2015
SHARE 14

Cazul Tobă are meritul că redeschide un buboi supurând. Flagelul plagiatului trebuie rezolvat, trebuie să fie printre „priorități“.

 

Într-o reacție rapidă la ultimul scandal de plagiat care îl vizează pe ministrul de In­terne, Petre Tobă, scriam că premierul Da­cian Cioloș va da primul test în ce privește seriozitatea declarațiilor sa­le despre integritate. Sper că îl va trece, deși, după pă­rerea mea, a plecat cu stângul în această ches­tiune. Să mă explic.

 

Din investigația realizată de jurnalista Emilia Șercan, plagiatul nu este la nivelul „suspiciunilor“, termen fo­losit pentru a respecta pre­zumția de nevinovăție, ci al certitudinilor. Pentru că, așa cum spu­ne Gabriel Liiceanu într-o intervenție la RFI, „un elev de clasa a opta şi orice om ca­re, ştiind să citească, poate să com­pare două pagini puse alături. E vorba de a stabili identitatea a două texte, pur şi simplu“. Făcând acest exercițiu de com­parare a textelor, constați că Tobă a copiat ad litteram 250 de pagini din cele 390 ale lucrării sale de doctorat din surse diferite, lucrări de specialitate sau referate postate pe Internet. Ministrul s-a prăbușit în abi­sul ridicolului hoției prin „detaliul“ cu Apud Joseph Stiglitz și Apud Barry Buzan, despre care și-a spus probabil că or fi frați, d-aia i-a trecut în bibliografie la li­tera A. Premierul Cioloș ar trebui să-și gă­sească timp să citească articolul Emiliei Șer­can și să facă de unul singur com­pa­rația textelor. Pentru orice om de bună-credință, cum nu mă îndoiesc că este pre­mierul, verdictul este de plagiat, indi­fe­rent de câte comisii și consilii ar spune alt­ceva, așa cum s-a întâmplat în celebrul și rușinosul caz Ponta, indiferent de „ver­siunea“ lui Tobă.

 

Tărăgănarea rezolvării cazului prin aș­tep­tarea unui verdict al Consiliului Național de Etică (CNE), instituție pe veci com­pro­misă, populată cu personaje numite po­litic în contextul plagiatului lui Ponta, nu es­te de bun augur. Să presupunem că res­pec­tivul Consiliu îl spală pe Tobă, așa cum a procedat cu Ponta și Oprea, ce va face Da­cian Cioloş, îl va păstra în guvern? Ar fi scandalos, ar fi o reeditare a cazului Ponta într-un context în care de la acest guvern de tehnocrați chiar se aș­teaptă altceva, mă­car la ni­vel de inte­gri­ta­te. Ar fi mo­mentul decre­dibilizării lui Cioloș. După părerea mea, premierul are datoria mo­rală să ceară de­misia lui To­bă „Apud“ îna­inte de orice verdict al fă­căturii numite CNE.

 

Cazul Tobă are însă meritul că redeschide un buboi su­pu­rând. Flagelul plagiatului trebuie re­zolvat, trebuie să fie printre „priorități“. Ar fi trebuit să fie și printre prioritățile lui Klaus Iohannis, cadru didactic înainte de a fi președinte, pe care nu l-am auzit în acest prim an de mandat luând o poziție fermă, vorbind apă­sat despre necesitatea înăspririi legis­lației în domeniu, a schimbării normelor și a Consiliului Național de Etică. Tăcerea este cu atât mai ciudată și de neînțeles, cu cât președintele propune reforma edu­ca­ției. Lipsa de preocupare pentru ștergerea aces­tei pete rușinoase de pe obrazul Ro­mâniei - avem fabrici de diplome de li­cen­ță și doctorat, multe plagiate, de ni s-a dus buhul - poate să fie rezultatul încren­găturilor de interese, inclusiv financiare, din mediul universitar, al presiunii și tra­fi­cului de influență venit din zona asta. Alt­fel cum se poate explica indiferența față de subiect? O indiferență de care pare să fie lovit inclusiv noul ministru, domnul Cu­raj. Întrebat ce are de gând cu titlul de doctor al lui Ponta - ridicarea acestuia de­pinde de semnătura sa, așa cum a depins la momentul descoperirii faptei de cea a Ecaterinei Andronescu -, a dat un răspuns stupefiant: „acum prioritatea e bugetul“. Serios? Care e legătura dintre buget și di­plomele luate prin hoție și ce-l împiedică să semneze cererile Universității Bucu­rești, care zac la minister din 2012, n-a mai detaliat. Sau, poate, domnia sa chiar e convins că Ponta e nevinovat, că nu afla­se, bietul, de ghilimele. Păi, dacă e așa, să ne spună verde în față. Să ne spună și Io­hannis, și Cioloș. Domnilor, credeți sau nu că Ponta e un plagiator? Dar Tobă și Oprea? Dacă da, ce aveți de gând? Dacă nu, măcar știm pe ce picior al integrității valsați și cum să ne raportăm la voi.

 

Am spus deja că premierul Cioloș a pornit cu stângul în afacerea Tobă „Apud“, tărăgănând o decizie și dând astfel ocazia acuzelor privind protecția politică de care beneficiază controversatul individ. Dar de aici și până la a pune ștampile de „ne­cinstit“, cum face Sebastian Lăzăroiu, e to­tuși cale lungă. Doar nu suntem naivi, Lă­zăroiu cu atât mai puțin, după ex­pe­riența cotrocenistă și ministeriabilă, să ne imaginăm că în spatele susținerii guver­nu­lui nu se află o negociere politică. În opi­nia mea și potrivit informațiilor pe care le am la acest moment, ea a vizat două nu­me care contează: Dâncu și Tobă. Tocmai de aceea, în afară de rigorile de integritate și pentru a nu da credit acestor speculații, cred că Cioloș îl va demite pe Tobă. În această situație, va redeveni cinstit?

 

Și pentru că tot vorbim despre hoția de idei, cred că merită câteva cuvinte și hoția cealaltă, mai terestră, de la ANRP. Merită, pentru că șpăgarul (cu prezumția de ne­vinovăție adiacentă) Ioan Oltean com­ple­tează un capitol aparte în istoria corupției. Ne spun procurorii că liberalul a primit mi­ta – un „mizilic“ de 600.000 euro în con­tul cărora trebuia să tragă sforile pen­tru o despăgubire de 25 de milioane – chiar sub privirile Domnului, într-o bise­rică. S-o fi gândit că ia cu o mână șpaga și cu cealaltă își face cruce, „doamne izbă­vește și pă­zeș­te“, și gata, a scăpat. Na, că nu-i așa, so­co­teala din biserică nu s-a po­trivit cu cea de la DNA. Vedem că frica e creativă, dar ni­mic nu înfrânge lăcomia. De la șpaga negociată prin cimitire și pri­mită în pungi de plastic (fostul ministru de Finanțe, Da­rius Vâlcov) la cea în pungă de cadou vâ­râ­tă sub perna ornamentală de pe canapea (Sorin Oprescu) la sacoșa din vinilin (Do­rin Cocoș) și mapa albastră (Crinuța Du­mitrean), observăm o me­ta­mor­foză. Plicul a devenit neîncăpător, s-a tre­cut la saco­șă. De plastic. În schimb, idei­le ciordite de Tobă încap pe timbrul unui plic.

Comentarii 14

Dan B__ - 12-08-2015

Stimata doamna Pora,apreciez eforturile de a schimba ceva la r22.Un site imbunatatit deocamdata,e loc de mai bine.Insa e nevoie si de o curatenie intre semnatari.Nu poti fi revista de dialog social unde sinecuristi de la TVR sau prieteni de pahar la ore tirzii ai lui Basescu continua sa plateasca datorii scriind ,strecurati printre Plesu si altii.Credibilitatea r22 va ramine scazuta

Răspunde

ACornel - 12-07-2015

Pentru "dumitru radulescu". Stimabile telectual, vezi paiul din ochiul altuia. Esti semianalfabet. Poate ca am omis o virgula inaintea "decat" dar esti prea prost sa sesizezi. Probabil telectualul din tine se simte vizat, ca "om nou" al "epocii de aur" care te-a produs. Hai sa spun de ce esti semianalfabet, pentru ca nu ai folosit majuscule in numele (propriu) cu care postezi.

Răspunde

Ionescu - 12-06-2015

Guvernul de tranzitie! Daca nu erau 'spulberati' din jilturile puterii politice supreme Victor-Viorel si prietenul lui de afaceri, Sova, 'Master Panul' lor , facut deja pe jumatate (din vorbe), ar fi fost "terminat" inainte de alegerile din 2016. Viorel jurase ca isi da demisia de la conducerile administrativa si politica (PSD) daca nu va da in functiune autostrada Comarnic-Brasov, in 2016. Sova, un excelent avocat (tare-n gura!), declarat si expert in transporturi, fusese uns, de amicul Viorel, cu titlul : Ministrul Marilor Proiecte. Unii infractori, aflati in puscarie, scriu carti 'cu nemiluita', ca sa li se reduca durata detentiei. Ministrul Marilor Proiecte. Cu acelas scop (reducerea timpului de bine-meritata detentie), expertul Sova va "reali teza" teancuri de Master Planuri, va consuma camioane de creioane colorate. Romanii iesiti in strada lipsesc tara, pentru anii ce bat la usa, de autostrazile 'pe paine', pe care guvernele politice le desenau in campaniile electorale. Actualul guvern - tehnocrat -, cu profilul cerut de strada (profesionisti) nu va reusi sa faca mare lucru, fiindca ii lipsesc expertii de talia ministrului marilor proiecte. Traian Basescu a exprimat opinia ca guvernul trebuia sa vina cu un program reformator revolutionar, cu totul diferit de cele ale politicienilor, adica sa faca minunea de a destabiliza tara complet in timpul scurt ramas pana la alegerile din 2016. Fostul presedinte nu ia in considerare varianta, mai calma, (pas-cu-pas), ca acest 'numai un an' sa fie 'anul tranzitiei', de la vorbe, la fapte, de la furtisaguri, la cinste, la transparenta, un 'an de scoala' pentru populatie, de castigare a increderii in conducatori. Daca aceasta 'disperata' incercare, de un an, pe care o face tara adusa pe marginea prapastiei (de catre politicieni), va reusi, vom avea cel mai mare castig posibil : ne vom demonstra noua si, totodata, lumii civilizate, ca romanii pot face treaba buna si la ei acasa, nu numai sub biciul intransigent al strainatatii.

Răspunde

dumitru radulescu - 12-06-2015

pentru acornel:,,DECAT"esti prost.

Răspunde

Vicentio B. - 12-05-2015

Stimata Doamna Pora constat ca ati publicat comentariul lui ACornel, NUMAI dupa ce va "transmis felicitari pentru articol", anterior EL (ACornel) reprosand ca a fost cenzurat. DECE nu explicatii motivele cenzurii ? Ce induceti/intreprindeti Dvs. este neconstitutional ! Este DISCRIMINARE autentica ! Chiar NU vreti sa realizati ? Ce formulari NU va convine/sunt neloiale fata de ADEVAR in textul (citez): " Stimata Doamna Andreea Pora, se poate constata (nu pentru prima oara) ca Dvs. deja va regasiti in recenta formulare a Dlui Plesu: ”In fond, suntem liberi sa spunem ce vrem si a bombanim rentabil, cu ochii pe rating” (A. Plesu “Guvernul Ciolos. Evaluare gata facuta.” ). Ceea ce pentru mine apare de NENTELES, as spune chiar inacceptabil, este practica/rutina Dvs. de a folosii notiuni, expresii, formulari, care NU ar trebui sa apartina unui journalist activ la o revista de Dialog Social, mai ales ca sunteti femeie dar si Redacor Sef-adjunct, adica ar trebui sa va exprimati, vorbit/scris, ca fiind posesoarea unor firesti deprinderi, care pot intra in categoria PILDE de urmat. Dvs. aveti insa, inca, alt concept: considerati ca va puteti exprima critic, in toate directiile cardinale, NUMAI daca folositi si notiuni, expresii, formulari de “periferie”. Si in articolul de mai sus, NU ati gasit jargonul elevat absolut necesar temei (PLAGIAT, CORUPTIE) dar persoanelor avizate, decat prin genericul CIORDITORII, fara ghilimelele de rigoare. Este surprinzator/neplacut/jenant pentru mine, care m-am exprimat in repetate randuri in sensul “Revista 22 reprezinta un REPER MORAL UTIL”, sa constat ca va aflati in CONTRAST cu necesitatea fireasca de inducere a unei aftfel de mentalitati bazata EXCLUSIV pe ADEVAR, MORALA, ARGUMENT. Este inacceptabil, repet avad in vedere tema si avizatii, adica elemente EXTREM de SERIOASE/MAJORE, sa le asociati, cu entuziasm, notiunii de CIORDITORI, care ar trebui sa stiti ce inseamna: “hoti de lucruri marunte/maruntisuri ”; substantivul venind de la “a ciordi” (expresie recunoscuta tiganeasca) adica “a fura la (repezeala) lucruri fara prea mare valoare si /sau a fura cu dibacie fara a se simti”. Ar trebui sa stiti formularea: “ Abia ne mai tinem zilele cu cate o gaina, sau o alta pasare, ce putem sa ciordim si noi, pe ici pe colo !” (Ispirescu L. 368) . Si prin acest articol dovediti ca va aflati, vizibil cu intentie, intr-o discrepanta majora verificabila, deci ridicola, privind tema PLAGIAT si acuzatiile in acest sens nefondate, ca sa nu spun aberatiile ENORME, repetate, la adresa Premierului Dacian Ciolos. In acest sens revin separate cu argumetele necesare. Sper sa NU cenzurati prezentul comentariu, care contine, 377 (soft) cuvinte, dupa criteriile Dvs., care pana la momentul de fata, refuzati sa le faceti publice ! P.S. Va mentionez ca toate textele precedente -le-am inregistrat ianinte de a va fi tranmise, tocmai sa nu avem contraziceri ( 400 ) cuvinte. Ora 18.08 Germania, 19: 04 Romania

Răspunde

George S. - 12-04-2015

Articolul, pornit de la un titlul, din pacate, intentionat ales, este un FAUXPAS (in franceza fo’pa) adica in romaneste un pas gresit / incorect. In Germana se foloseste in context civilizat, adica in contextul de “Fehltritt” (delict, deraiere, derapaje) in sens de infestare impotriva regulilor nescrise ale modului de adresare civilizat in societate. Expresia in sine FAUXPAS este un mod elevant de expresie fata de delictele/jignirile grobiene in modul de exprimare ale altora FAUXPAS este in orce caz, referirea la un AFRONT, deoarece este perceput ca : blamare, impolitete, jignire, deraiere,/ derapaj (verbal), adica o ranire a obligatiilor profesionale impotriva stilului (artei de exprimare) deprinderi morale, eticheta, regulilor de vorbire, evident in sens de respect reciproc, care se refera la o precisa situatie sau asemanatoare regulilor nescrise civilizate; se bazeaza pe prostie, neexperienta, necunostinta/orbire (nu in sens medical), superficialitate / saracie in gandire, sau indiscretie in sens de prostie in modul lacunar / extrem de labil in gandire. Cauzele reale pot fi diferite, spre exemplu: • necunoasterea despre obisnuintele diferitelor feluri de viata si obiceiuri privind culturile straine, mediul specific social (in romaneste se spune : "fiecare cu obiceiul lui", in germana “ cate tari, atatea obiceiuri”; • defecte/neterminate/insuficiente/incomplete studii generale de pregatire (evident in sens de scolarizare); • defectuoase cunostinte politice sau de istorie ale imprejurarilor aflate in spatele acestora; • defectoase insusiri in relatia cu sentimentele/instinctelor, experienta de viata si in receptionarea/perceperea relatiilor/mediului inconjurator/ a celorlalanti; • defectuoasa competenta in aprecierea situatiilor critice: Cert este ca in Romania FAUXPAS -ul este un "STIL" devenit rutina, care este ales cu intentie, din dorinta de atractie a unui cerc mai mare, dupa caz, de cititori / spectatori , autorul "PASULUI GRESIT" crezand ca un mod/jargon civilizat in formularile critice sunt lipsite de rezonanta.

Răspunde

ACornel - 12-03-2015

Doamna Pora felicitari pentru articol. Nu inteleg de ce nu-mi publicati comentariul. Aveti impusa o cenzura? Spuneam ca plagiatul, acest sport national, este doar varful icebergului. Tot invatamantul romanesc este construit pe un sistem putred de valori, numit fiind de multe ori "invatamant inertial". Societatea de pana in '46 a produs valorile care pana astazi mai licare prin invatamantul romanesc, socialismul, comunismul, gunoaielor care au venit la putere de atunci si pana azi decat au distrus valori.

Răspunde

Vicentio B. - 12-02-2015

@ lmihai 2015-11-30. In intimitatea gandurilor mele Laura Stefan reprezinta un REPER MORAL UTIL Romaniei. Exprimativa-va DESCHIS/CONCRET, adica, care ar fi procedura LEGALA, la momentul de fata, prin care L.S. ar rezova criza morala existenta privindpe cei avizati direct: Ponta, Oprea, Toba. Multumesc anticipat !

Răspunde

Ciuci - 11-30-2015

Efectul Toba va fi unul cu eliberare prelungita iar timpul de cand se stie de plagiat fara a se lua masura asteptata, demiterea adica, curge in defavoarea lui Ciolos. Ministrul Curaj e un om din sistem, din adancul lui, daca e sa ne luam dupa CV, cochetariile politice, inclusive psd-iste, ambiguitatile profesionale, cum ar fi obtinerea titlului de professor universitar concomitant cu cel de doctor, etc. Argumentul ca, mai intaii se ocupa de buget, e stupid si mai ales dubios, pentru ca face referire la celebra comisie CNE pe care si-o asuma , la fel cum si-l asuma pe secretarul de stat la Cercetare, specialist in cazane si prieten al E. Andronescu. In acelasi timp, nu vede sau nu vrea sa vada, ca pe site-ul ANCS curg anunturile de concurs pe posturile de directori la institute nationale care se fac dupa o o lege psd-ista care a anulat limita de varsta si da, practic, liber la nr nelimitat de mandate. In contextual integritatii atat de clamate, este simplu ca premierul sa-l demita pe Toba pe motiv de suspiciune de plagiat. I-ar usura efortul lui Curaj, ocupat peste cap cu bugetul, chiar daca are si oameni destoinici si comisii cinstite gata sa ajute.

Răspunde

Ciuci - 11-30-2015

Efectul Toba va fi unul cu eliberare prelungita iar timpul de cand se stie de plagiat fara a se lua masura asteptata, demiterea adica, curge in defavoarea lui Ciolos. Ministrul Curaj e un om din sistem, din adancul lui, daca e sa ne luam dupa CV, cochetariile politice, inclusive psd-iste, ambiguitatile profesionale, cum ar fi obtinerea titlului de professor universitar concomitant cu cel de doctor, etc. Argumentul ca, mai intaii se ocupa de buget, e stupid si mai ales dubios, pentru ca face referire la celebra comisie CNE pe care si-o asuma , la fel cum si-l asuma pe secretarul de stat la Cercetare, specialist in cazane si prieten al E. Andronescu. In acelasi timp, nu vede sau nu vrea sa vada, ca pe site-ul ANCS curg anunturile de concurs pe posturile de directori la institute nationale care se fac dupa o o lege psd-ista care a anulat limita de varsta si da, practic, liber la nr nelimitat de mandate. In contextual integritatii atat de clamate, este simplu ca premierul sa-l demita pe Toba pe motiv de suspiciune de plagiat. I-ar usura efortul lui Curaj, ocupat peste cap cu bugetul, chiar daca are si oameni destoinici si comisii cinstite gata sa ajute.

Răspunde

Ciuci - 11-30-2015

Efectul Toba va fi unul cu eliberare prelungita iar timpul de cand se stie de plagiat fara a se lua masura asteptata, demiterea adica, curge in defavoarea lui Ciolos. Ministrul Curaj e un om din sistem, din adancul lui, daca e sa ne luam dupa CV, cochetariile politice, inclusive psd-iste, ambiguitatile profesionale, cum ar fi obtinerea titlului de professor universitar concomitant cu cel de doctor, etc. Argumentul ca, mai intaii se ocupa de buget, e stupid si mai ales dubios, pentru ca face referire la celebra comisie CNE pe care si-o asuma , la fel cum si-l asuma pe secretarul de stat la Cercetare, specialist in cazane si prieten al E. Andronescu. In acelasi timp, nu vede sau nu vrea sa vada, ca pe site-ul ANCS curg anunturile de concurs pe posturile de directori la institute nationale care se fac dupa o o lege psd-ista care a anulat limita de varsta si da, practic, liber la nr nelimitat de mandate. In contextual integritatii atat de clamate, este simplu ca premierul sa-l demita pe Toba pe motiv de suspiciune de plagiat. I-ar usura efortul lui Curaj, ocupat peste cap cu bugetul, chiar daca are si oameni destoinici si comisii cinstite gata sa ajute.

Răspunde

Mihai_B - 11-30-2015

Cu regret, "andrisantu" este cel cu GHINION 6 case din meditatii ? Pai se face sa pomenim de funie in casele .... ..? Tztzttz .... doar "toti suntem romani .. mai mult sau mai putin onesti" deci sa "ma iertzi si sa ma iubeshti" dixit onorabilul domn Nae. PS Cat timp NU o sa apelati la minimul profesionalism al unui absolvent de liceu mate-info cu profil de informatica diacriticile sunt dintr-un univers paralel .. NU e cam de vreo 20 de ani problema asta la revista22.ro ?

Răspunde

Felix - 11-30-2015

O mica observatie critica la un articol la care subscriu 99.99%. Cred ca corect ar fi "ideile NEciordite din lucrarea lui Toba incap pe timbrul unui plic. Ca alea ciordite apud Stiglitz sunt probabil idei bune si mari:). DESI, poate ca alea 140 pagini originale sunt OK. Si o intrebare: exista vreo raspundere, penala, administrativa, etc pentru seful de doctorat in cazul unei lucrari plagiate?

Răspunde

lmihai - 11-30-2015

D-na Pora f.bun articolul d-stra! D-l Ciolos nu-si asuma responsabilitatea demiterii deaorece in mod sigur mai sunt ministri in guvern cu diplome dubioase si cariere umflate la fel de dubios. Cred ca d-na Sercan daca se pune pe treaba va mai descoperi "scheleti in dulapurile:"si altor ministrii. D-na Laura Stefan nu a fost acceptata de partide deoarece un profesionist onest, moral si de anvergura acestei doamne incantatoare nu are ce cauta in cercul lor . Un sfat pt d-l Ciolos, sa-i ceara demisia lui toba aprud si sa o numeasca pe d-na Stefan( acum in al 12-lea ceas)!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22