De același autor
După moțiunea de autocenzură care a răsturnat carul cu miniștri pe autostrada spre paradis, Dragnea a anunțat țara pesedistă că „am ieșit întăriți“. Nimeni n-a scăpat cu viață. Pierdut olimpian în contemplarea propriului viitor, Dragnea l-a extras din lista cu premieri fantomă pregătită pentru marea întâlnire de la Cotroceni exact pe Mihai Tudose, unul dintre cei răpuși de evaluarea lui Vâlcov (scor: 17 bile negre, 1 albă). După vestea că Tudose este alesul, au apărut rapid câteva tușe noi: plagiator, cu cerere de retragere a titlului de doctor de la Academia SRI și, zice-se, cu dublă comandă – partid și servicii secrete. Cum ceilalți candidați din lista oficială au refuzat strategic onoarea de a deveni premieri în Guvernul Dragnea 2, soluția Tudose s-a impus de la sine și nu prea. Mai exact, dacă ne uităm la CV-ul lui Tudose, care vorbește în gura mare despre legături cu SRI, pare că a fost impus de cea de-a doua comandă. Ca dovadă, câțiva baroni de-ai lui Dragnea, în frunte cu Stănescu, s-au opus propunerii, probabil pe considerentul că gradul bate funcția din partid. Rămâne de văzut cine a avut dreptate până la urmă, pentru că s-ar putea ca supersluga la care visa Dragnea să-i joace feste chiar mai mari decât Grindeanu.
Deși profilul lui Tudose nu se potrivea deloc cu cel anunțat de președinte - integritate, profesionalism și tot felul de alte lucruri care practic au ajuns de negăsit în PSD-ul actualei epoci -, iată că Iohannis a spus totuși da. Criteriile anunțate de Iohannis, în cap cu integritatea, au fost sacrificate și răspunsul a venit cu o rapiditate care naște întrebări de tot soiul. Să fie vorba de o înțelegere Dragnea-Iohannis din timpul weekend-ului, când președintele a avut de ales între trei rele? Nu știm, dar putem presupune că da după cum arată lucrurile. Președintele este pus într-o situație dificilă, pentru că totul duce la un blat cu Dragnea, din spuma căruia s-a întrupat Tudose, om al Sistemului.
Era clar că Iohannis avea toate motivele să nu-l accepte pe Tudose. Ba chiar se poate spune că acestea i-au fost oferite pe tavă cu ostentație, așa încât Tudose să pară doar un balon de încercare. De ce a jucat Iohannis așa, când avea o marjă mai mult decât acoperitoare pentru un refuz? Pe de o parte, au dreptate cei care susțin că „mai rău pentru PSD, mai bine pentru Iohannis“, filosofie potrivit căreia președintele trebuie să-l lase pe Dragnea să-și rupă gâtul pe mâna unui alt guvern de incompetenți. O filosofie cam păguboasă pentru țara în fruntea căreia aspiră la un al doilea mandat. Pe de altă parte, însă, nu e deloc sigur că PSD va suferi un eșec de mari proporții, așa cum anticipează economiștii, opoziția și parte din presă. PSD poate salva din programul de guvernare exact acele măsuri care dau satisfacție propriului electorat, poate renunța la cele care sunt cu adevărat abracadabrante și poate trece la mustață pe lângă depășirea deficitului și devalizarea finanțelor țării. Altfel spus, PSD și Dragnea, ajutați de media obediente, pot împacheta un alt eșec guvernamental în așa fel încât să nu piardă prea mult din electorat. Nu e deci deloc sigur că Dragnea, cu un guvern condus de unul ca Tudose, va sfârși atât de dramatic cum se așteaptă probabil președintele și sfătuitorii lui.
Dar mult mai important e că acceptarea fără crâcnire a acestei propuneri departe de integritatea cerută de însuși Iohannis îl întărește nesperat de mult pe Dragnea, care, iată, izbutește cel puțin pe moment să iasă cu fața curată din cea mai aberantă criză în care și-a aruncat partidul. E un balon de oxigen oferit șefului PSD într-un moment complicat pentru el. De ce? Nu putem decât să facem presupuneri, neavând informații suficiente pentru a decela rațiunea gestului prezidențial, dar istoria recentă ne arată că trocurile au netezit arareori drumul spre victoria în alegeri.
Mult mai grav este însă că președintele își dezamăgește propriul electorat, într-un moment când societatea aștepta de la el implicare și acțiune, revenirea la profilul din ianuarie-februarie. Președintele avea în față oportunitatea de a se reconecta la societate, care în primul rând dorește ca acesta să blocheze atacurile la justiție și banul public ale lui Dragnea și partidului-turmă. Refuzând o propunere de tipul Tudose, președintele putea reintra în joc; acceptând-o, lasă senzația că are o agendă ascunsă.
Un singur lucru era clar: Iohannis trebuia să înceapă să facă opoziție proactivă la PSD, să nu lase lucrurile la voia lui Dragnea, să taxeze permanent derapajele, intervenind în forță mai ales în situația atacurilor la justiție. Acestea au primit și ele un balon de oxigen. Președintele a ratat această ocazie, și aici nu e vorba doar de respingerea unuia ca Tudose sau de forțarea unei numiri decente, ci de modul în care înțelege să se raporteze la întreaga situație și la așteptările publicului. Până acum, rezerva președintelui a fost atribuită, pe drept cuvânt, implicării în politica externă, șirul de întâlniri la nivel înalt - Trump, Merkel, Macron - poziționându-l excelent, dar memoria acestor evenimente nu e lungă, iar exasperarea publicului va atinge, iarăși, cote alarmante.
Iohannis era văzut ca singura forță de opoziție și a dezamăgit într-un context care îi era favorabil și în care putea măcar diminua forța distructivă a acestui Dragnea. Alegând să nu o facă, a greșit grav pentru că este evident că în spate se ascunde o înțelegere cu cel care, teoretic, ar trebui să-i fie adversar. Pentru că Dragnea este dincolo de orice îndoială adversarul statului de drept și al democrației.