De același autor
D-l Dragnea e un politician norocos. E născut sub o stea fericită. Acuma, poate că dânsul se imaginează ghinionist, dar îl rugăm să ne creadă pe noi: știm mai bine, dotați cum ne știm cu o viziune panoramică, care nu se poticnește în detalii nesemnificative.
Și care e marele noroc al d-lui Dragnea? Evident, acela că, deși e vătaful României, nu prea are nicio răspundere pentru guvernarea prezentă; o condamnare cu suspendare trimisă de destin la momentul potrivit, la care s-au mai adăugat niscaiva demonstrații de amploare în legătură cu pragul pentru abuzul în serviciu (cunoașteți treaba, nu reiau povestea) l-au ținut în afara slujbei grele și periculoase de prim-ministru. Parcele i-au țesut d-lui Dragnea firul cel mai auriu cu putință: deși s-a zbătut din răsputeri să fie prim-ministru, după câștigarea alegerilor, deși trepădușii au încercat forțarea legilor cu Ordonanța 13, a fost degeaba. Pe scurt, nimeni nu poate spune că omul n-a vrut să se jertfească pe altarul binelui public. Dar n-a fost să fie. Ce noroc pe el!
Nu credeți? Hai să scriem o mică istorie contrafactuală: Dragnea devine prim-ministru, după câștigarea alegerilor de anul trecut, în calitate de președinte al partidului victorios: șampanie, muzică, urale! Iar apoi... trebuie îndeplinite promisiunile electorale imense de mărire a salariilor și a altor beneficii; se reduc taxe și impozite; creștere economică pe consum; incapacitatea ANAF de a colecta mai mult; semnalele tot mai amenințătoare din economie și finanțe; la repezeală se măresc taxe, se schimbă sistemul de impozitare; proteste tot mai mari, sindicatele în grevă – Dragnea e declarat marele responsabil pentru tot – economie, finanțe, sănătate, pentru epidemia de rujeolă, pentru fraudele de la bac, ba și pentru caniculă. Criza se accentuează. Pesediștii, simțind că partidul vine în cap, mârâie tot mai agresiv, Gabrielele, Olguțele umplu ecranele cu recriminări; Ponta își arată colții, și nu e deloc singur; baronii în înțelegere cu Iohannis îl atacă, îl sfâșie și, în final, îi distribuie leșul politic comentatorilor de duzină. O, ce coșmar!
Dar fericitul Dragnea n-are asemenea necazuri. El nu-i prim-ministru și zodiile s-au opus ca el să fie. Alții, nefericiți, sunt – în jumătate de an a schimbat doi. Ei sunt responsabilii: dacă merge bine, e fiindcă au fost teleghidați de Cartea Sfântă – programul de guvernare emis de Dragnea. Dacă merge rău, n-au aplicat Cartea Sfântă, au comis erezii ori s-au dovedit incapabili, ori au fost învoiți în secret cu „sistemul“. Dragnea poate fi supremul incompetent, un tartor de județ sărac, un mediocru om politic fără viziune și anvergură; toate defectele nu-l clintesc de pe soclu; rostul lui e să dea altora indicații inaplicabile. În cazul lui, deci, imbecilitatea nu costă, inconsecvențele nu i se trec în cont, iar bâlbele sunt mereu ale valeților.
Ah, și ce șansă să găsești mereu țapi ispășitori! Să incriminezi multinaționalele nu-i prea lesne, dacă conduci guvernul; dar altminteri e ușor și aducător de foloase. Dacă UE se încruntă (Ponta a aflat lucrurile astea pe timpuri), prim-ministrul român trebuie să coboare tonul; dar președintele Camerei poate bomba țanțoș pieptu-i „de român“. Să vorbești ba de impozitul „pe gospodărie“, ba de impozitul „pe cifra de afaceri“, ba de „taxa de solidaritate“, adică să practici ceea ce președintele Iohannis a numit „țopăiala bugetar-fiscală“ e devastator, dacă ești în tot acest timp prim-ministru; dar te scoți lesne la liman, dacă ești numai suprem scriitor de program de guvernare; mai poți să te și încrunți la slugile tale - prim-miniștrii și miniștrii, amenințându-i cu demiteri, remanieri și moțiuni.
În esență, celebrul program de guvernare e o imposibilitate, așa cum au arătat atâția: e contradictoriu să crești simultan beneficiile salariale și să micșorezi impozitele; astfel că, la un moment dat, pentru a nu mări enorm deficitul bugetar, va trebui să încerci să scoți bani din piatră seacă, taxând nemilos și discreționar. Rețetă sigură pentru o catastrofă economică. Dacă d-l Dragnea ar fi fost lăsat să fie prim-ministru, el ar fi trebuit să decidă singur: sacrifică economia sau promisiunile electorale demagogice? În oricare situație, destinul lui politic ar fi fost pecetluit. Dar așa, nu el e responsabilul, ci mereu alții – prim-miniștri, miniștri, ba chiar Iohannis, care l-a înghițit pe Tudose cu sughițuri, ce-i drept, ori „serviciile“, despre care se spune că l-au „formatat“ pe respectivul Tudose. Căci nu Dragnea guvernează efectiv, iar programele pe care le-a excogitat sunt teoretic splendide; atât doar că au fost sau sunt rău aplicate, zice-se. Precum comunismul, altă splendoare teoretică rău aplicată.
D-l Dragnea n-are cum să se supună probei adevărului. El plutește în stratosfera politică și i se refuză contactul cu solul executiv și accidentele acestuia. Și nici măcar nu i se poate face o vină din asta. Căci omul nostru e ferit de plonjonul în realitate de legea neiertătoare și de statul de drept. Când a vrut să le bruscheze, au ieșit în stradă 600.000 de oameni. Așa că ce să facă acum? Se zice că s-a împăcat cu situația și rescrie de zor programul de guvernare. La două-trei luni mai scoate câte o nouă ediție definitivă. Pesemne și că începe să-și înțeleagă steaua. Așadar, ar trebui să fie fericit. A văzut surâsul zeilor.
Nu și noi.