De același autor
D-l Dragnea e un politician norocos. E născut sub o stea fericită. Acuma, poate că dânsul se imaginează ghinionist, dar îl rugăm să ne creadă pe noi: știm mai bine, dotați cum ne știm cu o viziune panoramică, care nu se poticnește în detalii nesemnificative.
Și care e marele noroc al d-lui Dragnea? Evident, acela că, deși e vătaful României, nu prea are nicio răspundere pentru guvernarea prezentă; o condamnare cu suspendare trimisă de destin la momentul potrivit, la care s-au mai adăugat niscaiva demonstrații de amploare în legătură cu pragul pentru abuzul în serviciu (cunoașteți treaba, nu reiau povestea) l-au ținut în afara slujbei grele și periculoase de prim-ministru. Parcele i-au țesut d-lui Dragnea firul cel mai auriu cu putință: deși s-a zbătut din răsputeri să fie prim-ministru, după câștigarea alegerilor, deși trepădușii au încercat forțarea legilor cu Ordonanța 13, a fost degeaba. Pe scurt, nimeni nu poate spune că omul n-a vrut să se jertfească pe altarul binelui public. Dar n-a fost să fie. Ce noroc pe el!
Nu credeți? Hai să scriem o mică istorie contrafactuală: Dragnea devine prim-ministru, după câștigarea alegerilor de anul trecut, în calitate de președinte al partidului victorios: șampanie, muzică, urale! Iar apoi... trebuie îndeplinite promisiunile electorale imense de mărire a salariilor și a altor beneficii; se reduc taxe și impozite; creștere economică pe consum; incapacitatea ANAF de a colecta mai mult; semnalele tot mai amenințătoare din economie și finanțe; la repezeală se măresc taxe, se schimbă sistemul de impozitare; proteste tot mai mari, sindicatele în grevă – Dragnea e declarat marele responsabil pentru tot – economie, finanțe, sănătate, pentru epidemia de rujeolă, pentru fraudele de la bac, ba și pentru caniculă. Criza se accentuează. Pesediștii, simțind că partidul vine în cap, mârâie tot mai agresiv, Gabrielele, Olguțele umplu ecranele cu recriminări; Ponta își arată colții, și nu e deloc singur; baronii în înțelegere cu Iohannis îl atacă, îl sfâșie și, în final, îi distribuie leșul politic comentatorilor de duzină. O, ce coșmar!
Dar fericitul Dragnea n-are asemenea necazuri. El nu-i prim-ministru și zodiile s-au opus ca el să fie. Alții, nefericiți, sunt – în jumătate de an a schimbat doi. Ei sunt responsabilii: dacă merge bine, e fiindcă au fost teleghidați de Cartea Sfântă – programul de guvernare emis de Dragnea. Dacă merge rău, n-au aplicat Cartea Sfântă, au comis erezii ori s-au dovedit incapabili, ori au fost învoiți în secret cu „sistemul“. Dragnea poate fi supremul incompetent, un tartor de județ sărac, un mediocru om politic fără viziune și anvergură; toate defectele nu-l clintesc de pe soclu; rostul lui e să dea altora indicații inaplicabile. În cazul lui, deci, imbecilitatea nu costă, inconsecvențele nu i se trec în cont, iar bâlbele sunt mereu ale valeților.
Ah, și ce șansă să găsești mereu țapi ispășitori! Să incriminezi multinaționalele nu-i prea lesne, dacă conduci guvernul; dar altminteri e ușor și aducător de foloase. Dacă UE se încruntă (Ponta a aflat lucrurile astea pe timpuri), prim-ministrul român trebuie să coboare tonul; dar președintele Camerei poate bomba țanțoș pieptu-i „de român“. Să vorbești ba de impozitul „pe gospodărie“, ba de impozitul „pe cifra de afaceri“, ba de „taxa de solidaritate“, adică să practici ceea ce președintele Iohannis a numit „țopăiala bugetar-fiscală“ e devastator, dacă ești în tot acest timp prim-ministru; dar te scoți lesne la liman, dacă ești numai suprem scriitor de program de guvernare; mai poți să te și încrunți la slugile tale - prim-miniștrii și miniștrii, amenințându-i cu demiteri, remanieri și moțiuni.
În esență, celebrul program de guvernare e o imposibilitate, așa cum au arătat atâția: e contradictoriu să crești simultan beneficiile salariale și să micșorezi impozitele; astfel că, la un moment dat, pentru a nu mări enorm deficitul bugetar, va trebui să încerci să scoți bani din piatră seacă, taxând nemilos și discreționar. Rețetă sigură pentru o catastrofă economică. Dacă d-l Dragnea ar fi fost lăsat să fie prim-ministru, el ar fi trebuit să decidă singur: sacrifică economia sau promisiunile electorale demagogice? În oricare situație, destinul lui politic ar fi fost pecetluit. Dar așa, nu el e responsabilul, ci mereu alții – prim-miniștri, miniștri, ba chiar Iohannis, care l-a înghițit pe Tudose cu sughițuri, ce-i drept, ori „serviciile“, despre care se spune că l-au „formatat“ pe respectivul Tudose. Căci nu Dragnea guvernează efectiv, iar programele pe care le-a excogitat sunt teoretic splendide; atât doar că au fost sau sunt rău aplicate, zice-se. Precum comunismul, altă splendoare teoretică rău aplicată.
D-l Dragnea n-are cum să se supună probei adevărului. El plutește în stratosfera politică și i se refuză contactul cu solul executiv și accidentele acestuia. Și nici măcar nu i se poate face o vină din asta. Căci omul nostru e ferit de plonjonul în realitate de legea neiertătoare și de statul de drept. Când a vrut să le bruscheze, au ieșit în stradă 600.000 de oameni. Așa că ce să facă acum? Se zice că s-a împăcat cu situația și rescrie de zor programul de guvernare. La două-trei luni mai scoate câte o nouă ediție definitivă. Pesemne și că începe să-și înțeleagă steaua. Așadar, ar trebui să fie fericit. A văzut surâsul zeilor.
Nu și noi.
Comentarii 11
Cititor - 07-10-2017
Calitatea editoriastilor romani a devenit execrabila si reflecta o generatie imbatranita : Lazescu de la Iasi la 22, cu scenariile sale mondiale superficiale si capacitatea de a cita doar titlurile ziarelor din afara si informatii de wikipedia; Americano-romanul din Romania libera, cu un trumpism rudimentar nu departe de Lazescu care il copie si fara idei originale; tot felul de stersi scosi parca la comanda; in fine, Plesu si vechile figuri care nu mai zic nou de 20 de ani! Presa romaneasca e la fel de clientelara si de inchistata si corupta ca si politic, de asta nici nu mai cumpara nimeni ziarele - ani lumina fata de cum functioneaza o publicatie occidentala, ce contributori atrage etc la noi se exprima mereu aceeasi, pe cateva ziare si siteuri spunand mereu aceleasi lucruri superficiale...e jalnic
RăspundeBogdan - 07-09-2017
Distrugerea notiunii legale de familie, mai ales intr-o societate ca cea romaneasca, care nu are repere sociale si istorice publice in materie de coeziune, care e profund perturbata de memoria totalitarismul si de bancruta tranzitiei postcomuniate, unde reperele de moralitatebpublica nu exista si unde calitatea educatiei e la pamant e profund nociva : vom aveabo societate anarhica nu mai toleranya, facuta din inculti, tatuati, oameni care injura pe strada, iai bat femeile, fac copii din flori, nu sunt in stare sa ii educe, pentru ca totul e posibil si nu mai exista niciun reper public decat un individualism prost intelea care face bunul plac personal masura tuturor lucrurilor. Genul asta de hedonism cinic fara limite reprezinta o sinucidere culturala, pentru ca echivaleaza toate lucrurile pe care le diatruge si nu pune nimic in loc, face imposibila esucatia si gandieea unui bine comun al societatii. Europa va sgarsi probabil islamizata, pentru ca musulmaniii care o populeaza tot mai numerosi cred in ceva, in timp ce Europa ca Roma aantica isi anihileaza resursele morale de actiune colectiva sociala
RăspundeSensu Proprio - 07-07-2017
Dragnea e un Trump roman, punct!
RăspundeFlorin - 07-07-2017
E tara lor, ce vreti... Bine ca nu v-ati nascut in Rusia! Cica Putin va candida din nou... Si va castiga, dimokaratic! Va mai amintiti de critica comunisto-fascista a dimokratiei? Avea ceva pertinent, nu?... Cei ce se cheama azi "liberali" in SUA i-au preluat din argumente (cica in Rusia, Turcia, Venezuela, etc. nu e dimokratie si Trump e un lider fascist...)
RăspundeEu - 07-05-2017
Nivelul de analiza si de cultura din presa romaneasca, cu fixatiile sale partizane, stilul tipator, scrisul prost, personalist e tragic : el produce efecte, sponsorizeaza incultura si paranoia publica. Oameni ca Unteanu si Ionita, de la Adevarul, ori chiar Pantazi si Tapalaga de la Hotnews si altii de la RL, chiar daca aparent de partea buna a fortei, n-ar fi jurnalisti intr-o societate mai normala
RăspundeBASCA - 07-05-2017
Vine pensia,vine,cresc salariile,cresc,e deschis aproape toata ziua la Kaufland,e,gasesti mararar si cartofi pe marginea drumului,gasesti,ai televizor cu craci si tate,ai,pai nu e bine in tara asta a lui Papura Voda? Si cand vor face puscarie si li se vor lua averea tot vor trai cu visul preamaririi sub clar de luna.
RăspundeIon - 07-05-2017
Cum a ajuns un mihai neamtu sa contamineze cu cel mai jos nivel intelectual al americanismului de bible belt Romania libera ramane un mister....m-am dezabonat de la ziarul asta dupa faza cu biografia Trump
RăspundeCititor - 07-04-2017
E usor sa râdem de incultura si parvenitismul lui Dragnea si PSDistilor, dar ei macar sunt autentici, țărani colectivități, adusi la oras de comunism, ramasi intre sat si oras, etc. Dar priviti la pseudoconservatori gen Plesu si toata intelectualitatea de Dilema Veche, ex-legionară si prea crestină, mai noul trumpist-americana : promoveaza un pasunism de pe vremuri si in acelasi timp un pseudoboierism artificial, cu sfaturi de viata, de dieta, de gândirea, de amor, de moarte etc care nu sunt altceva decât o gândire profund țărănească, colectivistă fara colectivismul comunist, oficial, promovata de niste oameni care numai boieri nu sunt la origine si care nu au nicio relatie cu cosmopolitismul aristocrației romanesti frantuzite atat cat a fost....
RăspundeCHARLIE - 07-04-2017
D-le Cornea! Nupoti sa zici ca d-nul???) Dragnea nu stie sa traga itele din culise si lasa pe altii sa-si ia raspundarea. Credeti ca a sudiat cartea lui Machiaveli?
RăspundeLie Ciocarlie - 07-04-2017
Pun pariu Domnule Cornea, ca daca Pragnea citeste articolul o sa creada ca ati aflat despre ceva parcele pe care le are prin Teleorman si n-o sa inteleaga neam!
RăspundeB - 07-04-2017
A devenit ilizibilă presa românească, chiar si cu pretentî intelectuale : aceleasi fete, aceleasi strigăte, aceeasi săracie de de idei, stil mistocar, provincialism, zero valoare adăugată, confecții si clici semioficioase....ani lumina fata de orice publicație occidentală decenta
Răspunde