Ceva e putred

Cosmin Alexandru 29.10.2013
SHARE 19

De același autor

E greu să observi nivelul la care a ajuns prestația reprezentanților noștri în spațiul public și să nu te întrebi cum s-ar putea îndrepta lucrurile. În căutarea răspunsului ar merita reflectat la o altă întrebare: cum se face că, dintre toate elitele de la noi, cea politică se află în cea mai jalnică stare, comparativ cu nivelul european, cel puțin?

În sport, avem o elită de campioni care ri­va­li­zează de la egal la egal cu cei mai buni: gim­nastică, scrimă, canotaj etc. În educația de vârf, elevi români se întorc foarte rar de la o olimpiadă internațională fără premii consistente. În artă, ro­mânii încep să conteze în cinematografie și literatură. În business, avem an­tre­pre­nori și manageri care cons­truiesc sau conduc companii de succes în România și în afara ei.

Oriunde e nevoie de muncă, pricepere și dedicare per­so­nală, românii pot concura de la egal la egal cu omologii lor din societățile semnificativ mai dezvoltate. Unde e nevoie ca cei mai buni să fie aleși, sistemul de valori se răstoarnă. Noțiunile de bun, performant, va­loros capătă conotații care nu mai au nicio legătură cu ce am învățat noi despre ele.

Impostori, farsori, incapabili, penali cu acte în regulă reușesc să convingă relativ ușor oa­menii să-i voteze și să-i sprijine atât înainte de a intra la pușcărie, cât și după. Asta nu poa­te însemna decât că dis­cernământul celor care aleg e serios șubrezit. În orice so­cietate, oricât de dez­voltată, discernământul ma­se­lor are devieri marginale. Pes­te tot există câte un partid de zăl­tați, de extremiști sau agi­­­ta­tori care strânge câteva procente. Dar nicăieri o forță politică care are minciuna, incompetența și deriziunea drept trăsături definitorii nu a strâns 70%. Ce e așa de gre­șit cu noi?

Dincolo de ce se reflectă oficial în mass-me­dia, reacțiile decidenților străini după întâ­l­ni­rile cu Ponta, Corlățean, Niță & Co variază în­tre perplexitate și indignare. Oamenilor nu le vine să creadă că astfel de specimene pot re­prezenta și conduce o țară cu pretenții eu­ro­pene, aflată la câțiva pași de ei. Cum se face că ceea ce străinii înțeleg după 10 minute de discuții cu mai marii noștri votanții noștri nu înțeleg nici după o sută de talk-show-uri sforăitoare?

Știu că nu avem o strategie de țară. Nici mă­car în al doisprezecelea ceas, când de ea de­pinde accesarea fondurilor din exercițiul bu­ge­tar european 2014-2020, tot n-o avem. Cre­area ei ar fi putut prilejui o foarte necesară discuție despre încotro vrem să ne îndreptăm. Dar n-am fi putut răspunde înainte să răs­pun­dem la întrebarea „cu cine?“. Cine sunt cei de la care ne așteptăm să aibă o viziune, să înțeleagă ce înseamnă o strategie asociată ei și cum s-ar putea ea pune în practică eficient și în timp util.

Înainte să decidem dacă ne concentrăm re­sursele și energiile înspre agricultură, IT, tu­rism, infrastructură sau orice altceva, pare inevitabil să ne concentrăm atenția pe edu­ca­ție. Nu atât pe educația cunoștințelor, cât mai ales pe cea a caracterelor și atitudinilor. Generația de acum alege atât de prost pentru că generația dinaintea ei nu și-a pus pro­ble­ma în acești termeni. Și-a pus-o doar în ter­meni funcționali - copiii să știe lucruri despre alte lucruri. Asta nu îi ajută deloc, odată de­veniți adulți, să aleagă oamenii potriviți pen­tru a conduce alți oameni.

Efectele pot fi foarte perverse. Zilele trecute, un taximetrist mi s-a arătat foarte revoltat că DNA a început să-i ia la întrebări pe cei care spălau bani prin Realitatea TV. Și că asta se întâmplă doar din cauza lui Băsescu. Când un taximetrist care muncește 10 ore pe zi pen­tru câteva milioane de lei pe lună nu mai doarme de grija interlopilor care sifonează milioane de euro în spatele unor paravane me­diatice, ceva e profund dat peste cap.

Când nu mai sunt repere corecte, nu prea mai ai cum să găsești un drum bun înspre o țintă valabilă. Totul e la întâmplare, raiul celor care prosperă din șmecherii și descurcăreli de moment, când lumea se uită în altă parte. Iar în lipsa educației, cei mai mulți se uită mai tot timpul în altă parte. La cineva care să le explice, să le facă agenda, să le dea ceva.

Avem nevoie de niște ore de discernământ în programa școlară, că în cea familială pare că nu și-au găsit locul. Câteva ore pe săptămână în care elevii să învețe să aprecieze ce e va­loros la cei de lângă ei și ce e suspect. Ce merită susținut și ce merită combătut. Pentru că, în lipsa unei idei clare și corecte despre merite, orice altceva e muncă în zadar. //

TAGS:

Comentarii 19

Gheorghe - 11-06-2013

Fara a intra intr-o polemica, am citit ca in Israel prin anii '60 au incercat sa elaboreze un astfel de manual. Relatarea ii apartinea unuia dintre cei implicati in fazele preliminare, dl. Daniel Kahneman, un psiholog celebru. Programa si manualul au fost elaborate intr-un efort de peste 10 ani, iar in scoala nu s-au predat niciodata. Se pare ca efortul de a asimila un sistem de valori este pur personal, iar multi conationali nu constientizeaza nevoia de asa ceva. Parerea mea este ca tine de alfabetizarea superficiala din anii '50, si cred ca se va rezolva in timp de cateva generatii, pe masura asezarii societatii romanesti.

Răspunde

U R A N U S - 11-05-2013

Realitatea -in Romania - este ca avutia nationala (resursele) permit ca sa traiasca in lux chiar si 60 milioane de cetateni nu 18 (sau 20) cati sunt acum...problema deriva din faptul ca un procent de sub 0,5% din populatie au furat si tin sub control subzistenta a cel putin 75% din populatie.Aici trebuie umblat, si anume la crearea de oportunitati reale , consistente si stabile, iar aceasta nu poate fi decat prin actiunea de a face din fiecare cetatean major, un poroprietar de ceva valoros si productiv, care -la noi, spre deosebire de Japonia, de ex.- este pamantul, iar modalitatea de a accede la acest proiect, se poate citi in art. SANSA ROMANIEI

Răspunde

Dinu - 11-04-2013

Perfect adevarat. Sunt de acord cu sensul articolului. Chiar daca "predarea discernamantului" poate parea fantezista unora, o consider singura cale pentru iesirea din impas. Altfel, ca natiune, nu vom face altceva in continuare decat sa taiem frunza la caini. Am observat-o la randul meu inca din anii` 90, rasfoind materiile din care trebuia sa invete un nepot de-al meu de clasa 8-a: nimic in sensul valorilor, civilitatii, intelepciunii si discernamantului; elevii nostri trebuiau sa invete numai "lucruri despre alta lucruri" - dupa cum bine ati observat, d-le Cosmin Alexandru. Iar astzai culegem roadele.

Răspunde

Kostas - 11-03-2013

Pentru ca veni vorba despre taierile de salarii, imi permit sa fac un scurt comentariu:fenomenul imprumuturilor de orice fel devenise o molima.Ca sa-mi fie bine astazi, ma imprumut pentru a-mi satisface toate fanteziile.Putem gandi si altfel: omule, intinde-te cat iti ajunge plapuma.Cand nu-ti mai ajunge, aduna-te, nu da fuga la banca.Aduna din timp bani din munca pe care o prestezi si apoi dute cu banii tai in concediu in strainatate, la munte,la mare sau sa-ti cumperi bunuri cu valoare indelungata.Bancilor le-a convenit sa te momeasca cu bani caci asta le-a fost menirea in goana lor nebuna dupa profit. Sa cumpere ieftin banii vostri si sa vi-i vanda scump.Mai incet cu imprumuturile de la banci. Bazati-va pe rodul muncii voastre de azi si nu pe rodul muncii de maine,ca s-ar putea ca maine sa gasiti mai greu o munca. Taierile de salarii i-a obligat pe oameni sa se intinda pana unde le ajunge plapuma. Va veni vremea cand ,dupa traversarea iadului socialist care-l vor simti mai ales oamenii intreprinzatori, ne vom da seama ca fara sa te aduni din cand in cand, nu poti sa traiesti mai bine.Nu invatam nimic din experienta grecilor care se invatasera sa traiasca mai bine decat le permitea avutia nationala?

Răspunde

Gheorghe - 11-01-2013

Propunerea de a preda ore de discernamant este total fantezista. Administrativ, o programa si un manual vor lua decenii, iar in clasa chiar profesorii sunt lipsiti de asa ceva. Nu din intamplare sindicatul lor e cel mai slab, desi sunt destui si cica au scoala. Insa scoala se va reforma - copiii vor invata religie, care ii va face mai buni. Sclavi buni de jumulit. Parerea mea este ca societatii romanesti ii lipseste o alfabetizare adevarata, adica nu numai sa investi sa scrii si sa citesti (a facut-o comunismul), ci chiar sa incepi sa scrii si sa citesti, sa oferi si sa primesti idei, sa porti un dialog si sa stii cum sa inveti.

Răspunde

Horatiu - 11-01-2013

"Dincolo de ce se reflecta oficial in massmedia, reactiile decidentilor straini dupa intalnirile cu Ponta, Corlatean, Nita & Co variaza intre perplexitate si indignare. Oamenilor nu le vine sa creada ca astfel de specimene pot reprezenta si conduce o tzara cu pretentii europene, aflata la cativa pasi de ei"___ Tot intre perplexitate si indignare ma aflu si eu atunci cand stiu prea bine ca fostul amic DanB a votat Crin Antonescu in toamna lui 2009, apoi Geoana in turul final. La fel, cand imi amintesc ca in iarna anului trecut participa cu trup si suflet la telerevolutia lui Dan Voiculescu, raspandea sigla USL pe email-urile cunoscutilor si ii promova ca.. alternativa la 'diKtatura' lui Base. Colac peste pupaza, atunci cand vota suspendarea presedintelui legitim si indepartarea ultimei paveze care garanta ireversibilitatea reformelor din justitie amicul DanB servea exact interesele acestei conspiratii politice antidemocratice care-i shocheaza acum pe occidentali. Daca adevarata miza a tentativei de lovitura de stat din vara trecuta erau numirile grele care se profilau in toamna la PG si DNA, inseamna ca votul suspendacului nostru nu le putea servi decat lui Fenechiu, Dan Voiculescu, Catalin Voicu si Dragnea. Si acum, tocmai un astfel de "Tzafandache" s-a cocotzat la drapel. Si ne tzine prelegeri de buna cuviintza civico-politica. Nu mi se pare corect, amice, pedegree-ul iti atarna de coada! ------------

Răspunde

Horatiu - 11-01-2013

Nu-ti confirm nimic, stai linistit! Nu fac decat sa-ti intretin iluzia ca esti calare pe subiect.. Paradoxal, pare ca "iti confirm" atat eu, cat si USL-ul. Esti un om implinit, de-acum niciun dubiu nu te mai poate musca de posterior:))

Răspunde

Madox - 11-01-2013

Taierile de salarii au fost pentru multi oameni greu de suportat, asa ca acum voteaza pe oricine numai sa nu-si piarda casele si apartamentele cumparate cu bani de la banca. Ca USL sunt hoti, banditi nu intereseaza pe nimeni atata timp cat nu le mai taie din salarii si pensii. Marea majoritate a romanilor au in singe smecheria si minciuna, asa ca nu li se pare ceva de condamnat.

Răspunde

Dan B__ - 11-01-2013

Horatiuuuuuu, ma bucur ca ai reaparut pe scena si imi confirmi cu atita tarie ceea ce am scris mai sus .In rest bine, sanatos?

Răspunde

Horatiu - 11-01-2013

DanB, spune-le celor care te citesc, ca in vara trecuta ai votat DA la impostura referendara a celor 70%. Si mai spune-le, te rugam 'mumos', si cam cui iti inchipuiai tu ca le folosea suspendarea presedintelui legitim. E ceva putred, intr-adevar, in uselistii de ieri si 'mironositzele' de azi..

Răspunde

I-auziti la DanB! - 11-01-2013

"Impostori, farsori, incapabili, penali cu acte in regula reusesc sa convinga relativ usor oamenii sa-i voteze si sa-i sprijine atat inainte de a intra la puscarie, cat si dupa. Asta nu poate insemna decat ca discernamantul celor care aleg e serios subrezit" - te recunosti? doar era clar cui ii servea suspendarea din vara trecuta.. Penalii care aveau dosare in instantza, tocmai suspendau un presedinte legitim si erau deja pe lunga lista cu ministeriabili. "In orice societate, oricat de dezvoltata, discernamantul maselor are devieri marginale. Peste tot exista cate un partid de zaltati, de extremisti sau agitatori care strange cateva procente. Dar nicaieri o forta politica care are minciuna, incompetenta si deriziunea drept trasaturi definitorii nu a strans 70%" - (sub pretextul raului mai mic). As mai adauga ca nicaieri intr-o societate dezvoltata, o asemenea grupare politica nu a dus de manutza atat de multi inchipuiti pana in pragul alegerilor din 9 dec. Nu a gasit atatia sofisti dispusi sa-si gaseasca scuze pana la capat..

Răspunde

Dan B__ - 11-01-2013

Cele schitate mai sus au radacinile din comunism,bombe cu efect intirziat, reminiscente mai ales in subconstient care apar la suprafata cind te astepti mai putin.Apoi a fost acel an 1990 cind sansa unei reinventari a fost data peste de cap de "ajutoare" si mineriade.Mai departe e simplu, a fost dezmatul inculturii si jafului national.Inca ceva, cititi atent esantionul de cititori care posteaza aici in 22.Rareori veti vedea altceva decit niste frustrati care vor sa se auda doar pe ei insisi sau sa se rafuiasca cu alti postaci.De unde clasa politica, sa fim seriosi.

Răspunde

dan - 10-30-2013

Aceasta observatie o facea si Laurentiu Ulici acum mai multi ani. El spunea cam asa: "Romanii isi imping uscaturile in sus". Si dadea urmatoarea explicatie: Ca sa scape de oamenii incompetenti din fiecare din domeniile amintite (literatura, sport, management), romanii ii elimina... promovandu-i in functii politice, adica trimitandu-i departe, la centru... Ca asta se intoarce impotriva noastra, pe termen lung, asta e o alta discutie.

Răspunde

Mario Georgescu - 10-29-2013

Am citit articolele Domnului Cosmin Alexandru, de cate ori au aparut in 22, dar niciodata nu a aratat o asa mare lipsa de discernamant si pregatire istorica. Poporul care a votat 70% aceasta conducere incompetenta, inculta si lipsita de educatie [sunt acum in Franta, unde sunt la putere tot socialistii, pe care, marturisesc nu-i iubesc, dar diferenta de educatie este enorma, sunt oameni care au absolvit cele mai importante universitati din Franta si nu au doctorate plagiare], are aceias educatie si in consecinta o totala lipsa de discernamant. Acest lucru hu vine nici dr la parinti, nici de la scoala si nici macar de la comunism, cam asa a fost intotdeauna in Romania. Domnul Cosmin Alexandru va rog cititi scurtul comrntariu pe care l-am facut eu la posta redactiei intr;un numar al revistei 22 in aprilie a.c. sau mult mai complet si mai competent in cartea "De ce e Romania altfel" editia a-II-a a iui Lucian Boia, unde veti vedea ca lipsa a peste 1000 de ani din istorie a Romaniei [singura tara din Europa in aceasta situatir] si veti vedea ca nu se poate corecta nimic cu cateva ore de scoala. Mario Georgescu

Răspunde

H11 - 10-29-2013

Aceasta se intimpla deoarece Romania e o tara in schimbare perpetua de 20 de ani (iesirea din comunism si intrarea in UE) si oamenii sint confuzi, au senzatia ca traiesc intr-o lume care nu mai e a lor. In aceste conditii, si-au pierdut discernamintul si sint foarte vulnerabili in fata manipularilor de la televizor; neintelegind lumea, le acorda moderatorilor TV sarcina de ghizi in acest teritoriu necunoscut. De ex., cunosc personal pe cineva care nu stia daca sa fie pro sau contra exploatarii de la Rosia Montana si astepta sa vada pozitia lui Radu Banciu, pe care-l admira nespus, la show-ul lui TV. Si Banciu e rezonabil, dar ginditi-va cita otrava si tembelism varsa asupra societatii un post de televiziune ca Antena 3 si veti avea explicatia starii de fapt. Parerea mea.

Răspunde

U R A N U S - 10-29-2013

"...sa invete sa aprecieze ce este valoros...", cam trasa -rau de tot- de par aceasta idee, la scoala se pot invata multe lucruri , inclusiv bunele maniere, insa a decela ce e bine/rau, valoros/fara valoare apartine de 'scoala vietii", si anume de mediul social in care se dezvolta un copil, si este deja demonstrat -de intreaga istorie a omenirii- ca peste 99 % din oameni sunt subiectivi, mai ales cand propria persoana este parte a arbitrajului, iar aceasta conduita deriva din diviziunea sociala, si -mai précis- marea masa a oamenilor este paupera...Totusi, "o lumina a rasarit", si nici de la rasarit si nici din vest, ci din plumburilul nord, Monarhiile nord-europene (si Finlanda) plus Benelux, etc., dovedesc ca gradul de obiectivitate este perfect corelalt cu gradul de prosperitate si echitate sociala. Pana -si in Romania- nu se ajunge la atingerea acestui deziderat, nicio scoala nu va putea invata copii sau adultii cum sa separe ce este valoros de ce nu este, pentru simplul motiv ca interesul personal este pus cu mult, cu mult inaintea si deasupra celui obstesc si niciodata bunastarea unui individ nu se va rasfrange asupra intregii cetati, insa intotdeauna o cetate prospera va atinge pozitiv, pe oricare dintre cetatenii ei.

Răspunde

Mishu - 10-29-2013

Domnule Cosmin Alexandru, nu este nimic rau cu Noi, cetatenii romani cu drept de vot care reprezentam majoritatea. "O forță politică care are minciuna, incompetența și deriziunea drept trăsături definitorii a strâns 70%" este o propozitie FALSA ! 1 - La scrutinul din 2012 doar 25% dintre cetatenii cu drept de vot au acordat mandat celor descrisi mai sus. Restul nu au avut cu cine voata... (verificati, va rog, rezultatele de la BEC) 2 - 70% este o facatura matematica rezultata din "croirea pe client" a Circumscriptiilor Electorale (exista o problema celebra de matematica in acest sens a carei solutie se pare ca a fost gasita in Romania pentru scrutinul din 2012). Spre finele articolului ati reusit sa va redresati nitel facand apel la Educatie ca singura metoda viabila de a contracara "majoritatea" celor 25%. Pentru a reveni complet cu picioarele pe pamant va sugerez sa tratati si urmatorul subiect: Cum sa descoperim Candidatul Politic ale carui calitati sa fie antonimele la "Impostor, Farsor, Incapabil, Penal" ? La care adug si eu cateva: "Iresponsabil, Mincinos, Tradator".

Răspunde

eoopinie - 10-29-2013

Asta e culmea: de fiecare data cand adultii isi dau masura meschinariei, incapacitatii, nulitatii, decretam ca trebuie sa le mai bagam pe gat ceva elevilor, prin indoctrinare fortata, evident, pentru ca adultii dispun, nu-i asa?, de libertatea si soarta celor mici. Un reflex dictatorial. Fiecare e tentat de dictatura, o practica, si atunci, se pare, devine cumva el insusi victima unei forme de dictatura. Ce-ar fi sa faca ei, adultii, ceva ca sa schimbe lucrurile? Romania e o cauza pierduta. O miza pe zi ce trece mai mica.

Răspunde

Felix - 10-29-2013

Corecta analiza: discernamantul e cel care lipseste in Romania. Nu e vorba de prostie, sau rea vointa pur si simplu, e vorba de discernamantul politic. Era demult o poezie (incorecta politic, dar sa nu ne legam de amanunte): "Cobori Doamne pe pamant/ sa vezi Stalin ce-a facut/ A facut din cal magar/ pe tigan l-a pus primar". Incredibil e ca romanii aleg in conditii de llibertate sa numeasca mai departe calul drept magar, magarul drept cal, si sa aleaga consecvent "tiganul" (nu in sens rasial) pe post de primar. Gresita imi pare solutia: "ore de discernamant la scoala", sa fim seriosi.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22