Miza referendumului nu este Traian Băsescu. Ce decurge de aici?

Dragos Paul Aligica 24.07.2012
SHARE 17

De același autor

Dacă 9 milioane de români nu aleg calea civilizată şi europeană, atunci lamentaţiile nu au rost. Cazul este închis.

Două observaţii privind referendumul. Ele au o temă comună: ne aflăm ca naţiune în faţa unui moment al adevărului. Prin stra­tegia adoptată, echipa Băsescu nu ajută acestei clarificări naţionale. Ne aflăm în faţa unui efort de apărare şi restaurare a statului de drept. Prin strategia adoptată, echipa Băsescu pune în pericol acest obi­ectiv.

Observaţia 1. Referendumul e mai mult decât despre Băsescu. Este mai mult decât despre sta­tul de drept. Este un test cu pri­vire la starea şi viitorul na­ţiunii. Ne place sau nu, dacă privim la re­ce lucrurile, referendumul este un test major pentru România. Este un moment istoric. Avem ocazia în sfârşit să vedem ce e cu noi. Să ieşim din ambiguitate şi să vedem cu adevărat unde stăm ca naţiune, popor, proiect politic. Ora adevărului.

USL a pornit toată această poveste care s-a transformat într-un test major pentru noi toţi. Ei au luat asupra lor sarcina că au ceva de demonstrat. Ar trebui să fim cum­va recunoscători. Datorită lor avem ocazia de a ieşi în sfârşit din ambiguitate. Ei au pornit povestea asta, ei ne vor ajuta pe toţi să o rezolvăm. Cu două variante.

Dacă reuşesc să dovedească că 9 milioane de români sunt de acord cu ceea ce fac, ceea ce sunt, ceea ce reprezintă şi ceea ce vor de la ţară, atunci: asta este. Este ţara lor. Prin ei, românii au liderii, abordarea politică şi proiectul de viitor care îi re­prezintă şi pe care le merită.

Reformiştii şi susţinătorii occiden­talis­mu­lui şi ai statului de drept trebuie să-şi re­gân­dească atunci în mod fundamental re­laţia cu naţiunea şi proiectul politic ro­mânesc. Trist. Dar realitatea este realitate. Nu poţi face ţară occidentală şi stat de drept în con­tra voinţei, atitudinii, valo­rilor şi as­piraţiilor a jumătate dintre cetă­ţenii cu drept de vot.

Nu există scuze sau circumstanţe ate­nu­ante în acest caz. Nimeni nu poate spune că azi, după toate cele întâmplate, ce­tăţeanul român nu ştie cu cine are de a face şi ce înseamnă acest demers pe care e chemat să-l valideze. Dacă liderii oc­ci­dentali nu ar fi vorbit, dacă UE n-ar fi pus piciorul în prag, dacă mass-media oc­ci­dentale şi vocile respectabile din jur­na­lismul şi sfera publică din ţară nu ar fi fost atât de elocvente cu privire la ceea ce se întâmplă, dacă precedentele nu ar fi clare, dacă fişele biografice (sau clinice,. în anu­mite cazuri) ale personajelor nu ar fi atât de cunoscute, am spune că există încă scu­za ambiguităţii, a ignoranţei. Dar această scuză nu mai există.

Pe scurt, dacă 9 milioane de români nu aleg - în ciuda acestor evidenţe - calea ci­vi­lizată şi europeană, atunci lamentaţiile nu au rost. Cazul este închis.

Pe de altă parte, este varianta în care USL nu reuşeşte să dovedească că 9 milioane de români sunt de acord cu ceea ce fac şi ceea ce vor de la ţară. Atunci din nou lu­crurile sunt simple: USL a avut ceva major de demonstrat şi nu a reuşit. Atât. Este un test major pe care ei înşişi l-au propus naţiunii. Dacă, după ce au făcut tot acest circ care a ridicat o întreagă Europă în pi­cioare şi dacă, după ce au făcut acest ma­raton al unei campanii de forţă în­cepută încă de anul trecut şi susţinută sistematic în culise, în stradă şi pe ma­joritatea co­vârşitoare a canalelor media, tot nu au reuşit să convingă jumătate din­tre românii cu drept de vot să iasă la referendum, asta este. Caz închis.

Privind în lumina celor de mai sus, nu putem să nu constatăm sec faptul că, prin strategia adoptată, echipa Băsescu nu aju­tă acestei clarificări naţionale. Din con­tră.

Observaţia 2. Prioritatea stra­tegică a echipei Băsescu şi PDL ar trebui să fie preîntâmpinarea şi/sau documentarea fraudei.

Ion Cristoiu a explicat foarte clar că lovitura de stat nu cuprinde doar sus­pendarea, ci și referendumul, tentativa de demitere și înlocuire a lui Marcel Opriș de la STS, „mașinăria pusă la cale de ad­ministrația USL-istă în provincie“ etc. Acest referendum este perceput peste tot în lume ca având loc sub semnul în­trebării, la graniţele vagi dintre anti­cons­tituţional, ilegitimitate şi fraudă. În aceste condiţii, prioritatea strategică a echipei Bă­sescu şi PDL ar trebui să fie preîn­tâm­pinarea şi/sau documentarea şi devoalarea publică a fraudei. Dar dacă tot vor să joace pe partitura USL, tot e bine. Datorită aces­tui efort, rezultă un referendum curat şi co­rect, şi atunci, indiferent de rezultat, toată lumea va fi cu conştiinţa împăcată. Dacă USL obţine validare în cvorumul cons­tituţional, asta es­te. Vezi observaţia 1.

Oricum, pare evident că echipa Băsescu tre­­buie să îşi organizeze campania cu ac­cent prioritar pe monitorizarea şi do­cu­mentarea sistematică a metodelor, ca­zu­rilor şi situaţiilor de fraudare. Asta este datoria lor primă, dincolo de orice. E o datorie faţă de toţi românii, nu doar faţă de susţinătorii lor. Să asigure prin mo­nitorizare agresivă corectitudinea ale­ge­rilor, dacă tot vrea atât de mult să le­gi­ti­mizeze aceste alegeri până la capăt. Dacă ei reuşesc să producă: a) un raport zilnic asupra situaţiei pe acest front, care să fie adus zilnic la cunoştinţa publicului, can­celariilor occidentale şi mass-media şi b) la sfârşit, un dosar solid cu evidenţa sis­tematică privind natura şi dimensiunile fenomenului fraudei, o miză majoră a bă­tăliei referendumului este atinsă de ei, indiferent de rezultat.

Pentru aceasta însă, au nevoie să-şi organizeze un mecanism bine pus la punct. Cu o co­or­do­nare la nivel naţional, unităţi în fiecare judeţ şi agregare de date pe Internet în mod spontan, prin reţelele de socializare etc. În plus, mecanisme de selectare şi verificare a cazurilor relevante – de la situaţia mass-media la folosirea abu­zivă a mecanismelor administrative -, pas cu pas, pe durata întregului proces, nu doar în ziua votului. La care se adaugă cons­tituirea dosarului şi diseminarea sa către şi în relaţie cu organismele şi auto­rităţile internaţionale şi occidentale re­le­vante. Pe scurt, o operaţie, în sine, pa­ra­lelă cu cea legată de vot şi mobilizarea sau demobilizarea la vot, după gust. Or, echi­pa Băsescu pare preocupată de orice nu­mai de fraudă şi organizarea împotriva ei, nu. Din contră. Aflăm că d-l Băsescu în persoană declara senin că nu crede că va fi fraudă. Excelent.

Nu trebuie uitat însă: de data asta, do­cumentarea fraudei este centrală stra­te­giei. Nu ceva accidental, secundar. Nu o externalitate a procesului electoral. Nu ceva de exernalizat „societăţii civile“ etc. Este pivotul întregii strategii. Acest dosar, acest sistem de cartografiere şi con­ta­bi­lizare a fraudei, bazat pe un mecanism na­ţional organizat în acest scop, va fi baza pe care va avea loc delegitimarea finală a pro­cesului de instaurare a statului oli­gar­hic, a metodelor şi a liderilor săi.

Când acest referendum va fi privit re­tro­s­pectiv, se vor vedea următoarele. Fie un referendum pornit sub suspiciunea de fra­udă, organizat sub evidenţa de fraudă, încheiat sub demonstraţia documentată de fraudă. Fie, alternativ, se va dovedi că totul a fost corect şi că decizia colectivă es­te perfect validă şi legitimă.

Condiţia pentru abordarea de mai sus este însă una singură. Echipa Băsescu să pri­vească referendumul ca pe ceva serios, des­pre statul de drept, naţiune şi viitorul ace­stora. Nu despre Traian Băsescu şi au­reola sa politic-electorală. Or, tocmai asta se întâmplă, din păcate, acum. Totul pare a fi despre Traian Băsescu şi voturile adu­nate de el. Este greşit şi periculos. Po­pu­lismul ciudat al d-lui Băsescu şi al echipei dumnealui ne pot costa statul de drept. //

TAGS:

Comentarii 17

Yeba - 07-28-2012

atata timp cat nu se distrug retelele de filo rusi si sell outs nu se va face nimic. Nu vom scapa de toti, dar e bine sa le dea o lovitura. Oricum RO nu prea are acces la assets rusesti pentru ca niciun rus nu-i asa de prost sa tradeze pentru RO.

Răspunde

Boicotam ! - 07-28-2012

Duminica asta e recensamantul prostilor. Cei care va simtiti, vedeti sa nu-l scapati, mergeti la sectiile de votare.

Răspunde

Impucistii din USL ! - 07-28-2012

Monstru? pai, bai diversionistule, tu crezi ca e destul sa asociezi numele lui Base cu Stalin, Nero sau Hitler ca sa te ia cineva in serios? uslinosule.. Pai, taraturile tale din USL au atacat ca lupii statul de drept, constitutia, legile organice si regulile elementare, mincinosule, Nu Basescu. Sa vorbim putin de pucistii din Fratia USLumana, ce zici, diversionistule? Vrei???

Răspunde

radu barda - 07-27-2012

Domnule Aligica: Nu am probleme cu firul rationamentului dumneavostra partizan. Dar cum il puteti cita pe Cristoiu in sprijinul dumneavaostra? Chiar nu stiti cine este si cine a fost? Volodea Tismaneanu face acelasi lucru...Principiul este cinic si mizerabil: nu conteaza ca este bandit, este banditul nsotru..... Cu regret,

Răspunde

mitologia - 07-27-2012

. miza nu este Traian Basescu ci infractiunile de o gravitate cutremuratoare ale acestui MONSTRU

Răspunde

Minerul - 07-26-2012

@D.P.Aligica Am citit multe articole excelente si pertinente scrise de dvs. Prezentul articol este insa (in opinia mea) extrem de partinitor. Nu vedeti tentativele de frauda decat intr-o singura parte. Va supun atentiei un caz. Eu sunt din GJ si va pot spune ca directorii numiti de PDL in minerit se regasesc integral (dar INTEGRAL) in structura nou infintatului coomplex energetic, tot pe posturi de directori. Puteti cere organigramele dinainte de schimbarea puterii si cele prezente si o sa va convingeti ca nu mint. In plus, sindicatele din minerit sunt cu PDL-ul, jumatate (!!!) din senatorii si deputatii de GJ fiind fosti lideri sindicali deveniti parlamentari PDL. ... Concluzionand, incercarea de a impiedica votul in ziua referendumului prin solicitarea pe care sefii si sindicatele au facut-o minerilor (aceea de a-si lasa cartile de identitate in salopete la iesirea din schimbul de vineri), este cat se poate de veridica. ... Dar poate ca asta nu e tentativa de frauda, in opinia dvs.

Răspunde

Adrihan - 07-26-2012

Oricum, este bine ca toti ce vor absenta de la vot si vor putea merge pana la sectia la care sant arondati, sa verifice seara, pe la 22.30, daca a semnat cineva in locul lor pe lista de alegatori. Daca da, atunci cel ce este responsabil pentru lista respectiva, cel care le verifica documentele de identitate celor care se semneaza pe lista, are o problema penala serioasa si e pasibil de cativa ani de puscarie.

Răspunde

@taranistu` lui peste : - 07-26-2012

tu nu esti taranist, tu esti uselist 1 si din atata lucru te-ai suparat pe d-ul Aligica? ca proasta pe sat? Eeeeeii, daca ai fi fost atat de suparacios si pe pucistii din USL, mai diversionistule..

Răspunde

Adrihan - 07-26-2012

Oricum, este bine ca toti ce vor absenta de la vot si vor putea merge pana la sectia la care sant arondati, sa verifice seara, pe la 22.30, daca a semnat cineva in locul lor pe lista de alegatori. Daca da, atunci cel ce este responsabil pentru lista respectiva, cel care le verifica documentele de identitate celor care se semneaza pe lista, are o problema penala serioasa si e pasibil de cativa ani de puscarie.

Răspunde

taranistu - 07-26-2012

Desi nu eram intru totul de acord, v-am citit cu interes textul pana la "Ion Cristoiu a explicat foarte clar...". Acolo m-am oprit si imi propun sa ma intorc la lectura randurilor scrise de dvs. doar la data cand gaina va naste pui vii. Va rog sa ne tineti la curent!

Răspunde

marcel - 07-26-2012

n-as interveni, dar sunt revoltatca nimeni nu spune nimic de UDMR. liberalii ca liberalii,sunt fostii securisti cari inca nu au fost descoperiti de CNAS. dar UDMR este partidul care intra in ori ce coalitie sa le fie bine. au colaborat cu PDL in guvernarea din inaintea lui ponta.le-a fost bine au primit ce au vrut. dar acum la sfarsit au trecut de partea USL-ului. motivul este dosarul domnului borbely. pentru al salva AU DAT FOC ROMANIEI. PARTID CU INTERESE MICI CARE DUPA PAREREA MEA NU AU CE CAUTA LA GUVERNARE. MAI MULT ACUM CER CONATIONALILOR SA VOTEZE DUPA CONSTIINTA, ADICA SUSTINEM FOCUL PENTRU DOMNUL BORBELY. CANSTIINTA LOR SEAMANA CU CEA A USL-ULUI. DAR CULMEA ; USL-UL A SPUS TOT TIMPUL CA LA ALEGERI NU-I VOR COOPTA LA GUVERNARE. RUSINE PARTIDULUI UDMR.

Răspunde

Stefan - 07-25-2012

Lovitura de Stat a demonstrat cu precadere trei lucruri. Primul este legat de constatarea legata de puterea de care dau dovada vechile grupuri de interese ce isi au radacinile bine infipte in Institutii (guvern si, mai ales!, Parlament) unde actioneaza "bine mersi" sub ochii nu foarte bine deschisi ai acelor Servicii care ar fi trebuit sa apere Statul Roman. Al doilea aspect este legat de moralitatea clasei politice si a partidelor parlamentare. Cu aceasta ocazie PNL si-a aratat adevarata fatza, una hidoasa. In fine, cel de al treilea aspect se refera la "vocea strazii" si "elita societatii civile". "Strada" a fost anemica iar "elita" a dovedit inca o data ca este una politicianista si "fripturista". In asemenea conditii tabloul pare a fi tragic. Probabil ca Referendumul va da rezultate negative si romanii vor fi din nou aruncati la marginea lumii democratice. Marile Democratii nu se vor amesteca iar guvernele din Occident vor fi multumite daca noii guvernanti isi vor respecta chiar si partial angajamentele politice, economice si militare deja asumate. Romania se pare ca va "ramane pe peron" inca o data in istoria sa recenta. De aceasta data nu a fost o "mineriada" ci un "puci parlamentar" . Nenorocoasa si nefericita Tara.

Răspunde

Gheisha - 07-25-2012

Nu sunt de acord cu ideea ca acest referendum ar trebui sa ne limpezeasca ceea ce vor romanii: democratie sau restaurarea unui regim totalitar. Traim in realitate. stim exact ce vor cei mai multi dintre concetatenii nostri. Coruptia, lacomia, rautatea, invidia, violenta gratuita sau nu, prostia, lipsa de simt civic, dezinformarea, manipularea, slugarnicia, lipsa onoarei, sunt tare care afecteaza ceea mai mare parte a oamenilor de pe aceste meleaguri. Ne place sau nu, trebuie sa ne uitam in oglinda si sa recunoastem ca suntem "uriti". Pentru inca un etaj la casa, o roata la masina sau un titlu academic ne punem in genunchi si suntem in stare de orice magarie. Copiii nostri ne urmeaza sau nu, dar de dispretuit ne dispretuiesc oricum. Putini, foarte putini sunt cei care vor sa-si imparta bucuriile vietii cu ceilalti. Pentru care fericirea este sa-i vada fericiti pe ceilalti. Pentru care cetatea in care traiesc este locul cel mai iubit de pe pamint iar comunitatea este locul unde se simt cel mai bine. Sa mergem la referendum? Ca sa ce? Sa ni se confirme ca normalitatea este intoarcerea la trecut? Ca trebuie sa intram in randul lumii? Ca suntem singuri? Si totusi ne ramane speranta! Sa asteptam ca timpul sa fie cu noi. Sa fim exceptia de la regula. Sa vedem ceva frumos atunci cind ne uitam in oglinda. Doamne ajuta!

Răspunde

paul - 07-25-2012

pleaca cat mai departe si nu povesti copilului ca vii din Romania! Cu cat uita mai repede de aceasta tara , cu atat mai bine pentru voi.

Răspunde

Swan - 07-24-2012

Dupa parerea mea, totul s-a terminat deja. Vad in jur tot mai multe persoane al caror unic argument in favoarea demiterii este ura impotriva presedintelui. Eu voi pleca din tara cat mai repede cu putinta. Regret, dar am inteles acum ca nu mai e nicio speranta pentru noi. Suntem inca tineri, scoliti, avem un copil mic pe care vrem sa-l crestem intr-o lume curata, cu oameni educati si responsabili. Evenimentele recente ne-au demonstrat ca Romania nu e o astfel de tara si ca nici nu va fi curand.

Răspunde

UnRoman - 07-24-2012

"Daca reusesc sa dovedeasca ca 9 milioane de români sunt de acord cu ceea ce fac, ceea ce sunt, ceea ce reprezinta si ceea ce vor de la tara, atunci: asta este. Este tara lor. Prin ei, românii au liderii, abordarea politica si proiectul de viitor care îi re­prezinta si pe care le merita." Un cetatean care se simte liber din punct de vedere ideologic ar scrie sigur: "Este si tara lor"! Autorule tu scrii doar "Este tara lor"!. Autorule, e tara noastra, a mea si a ta, deopotriva. Mai mult, stiu ca poti realiza ca sunt tari cu populatii mai mici de 9 milioane, si care trebuie sa aiba aceeasi diversitate socio-morfo-culturala de la bebelusi la batrani, de la copii la parinti, de la muncitori la savanti, de la apolitici la politici, de la cititori la scriitori etc. legile naturale care creeaza diversitate se aplica si partii celor 9 milioane ca si partii din care iti place sa faci parte. Pentru a curma orice fel de asemanare nefericita, pentru ca esti inteligent si nelamentabil, autorule ar fi de evitat "parafraze" de genul "Case closed!".

Răspunde

ion adrian - 07-24-2012

1. Bravo si multumiri pentru EVZ: http://www.evz.ro/detalii/stiri/campanie-evz-10000-de-euro-pentru-demascarea-hotilor-de-voturi-993066.html 2. De pe un blog: ” Lovitura de stat „light“ Azi puciul nu se mai face prin generali mustăcioşi, văcsuiţi în păr și cu uniforme de portari de la Ritz, ci printr-un vot al parlamentarilor „Neopucismul“, altfel zis „lovitura de stat parlamentară“, e un termen lansat recent de un ziarist al cotidianului argentinian La Nación (Juan Tokatlian, analizã reluatã în Courrier International no. 1133). In ultimul deceniu, nu mai puţin de şase „neopuciuri“, nu toate reusite, au avut loc în America de Sud: în Venezuela, Haiti, Honduras, douã în Ecuador, si cel mai recent luna trecutã în Paraguay. Reţeta neopuciului e aproape întotdeauna aceeaşi: azi nu se mai intervine cu generali mustăcioşi, vãcsuiţi în păr si cu uniforme de portari de la Ritz, si nici printr-o mînã de revolutionari devotaţi, cum ne invãţaserã Curzio Malaparte si Che Guevara, ci se rãstoarnã abuziv presedintele ţãrii printr-un vot al parlamentarilor corupţi (în ţãri ca ale noastre epitetul fiind redundant). Neopuciul, scrie analiza argentinianã, „e condus de civili, în cadrul unei aparente respectãri a institutiilor statului, nu implicã neapãrat o putere strãinã, si pretinde, cel putin la început, cã urmãreste sã scoatã ţara dintr-un impas social sau politic“. Analiza lasã cu totul deoparte ideologia afişatã a neopucistilor. Este irelevant dacã ei se declarã de dreapta sau de stânga, reteta neopuciului e invariabilã: „Pucistii invocã aceleasi argumente pentru a-si justifica comportamentul antidemocratic: un vid de putere îngrijorãtor, tendintele autoritare ale presedintelui, criza politicã stîrnitã ad-hoc, ambitia nemãsuratã a presedintelui, dorinta executivului de a se „agãţa de putere“. Conform acestei analize, România (nenumitã în text) se plaseazã perfect în contextul sud-american: „In majoritatea cazurilor, rolul Parlamentului e decisiv si se invocã Constituţia, dupã o lecturã literalã, pentru a fabrica o legitimitate.“ Intr-adevãr, „neopuciul“ care a avut loc acum o lunã în Paraguay s-a desfãsurat exact ca cel actual din România, pînã la ultimul detaliu: pe 21si 22 iunie, parlamentul paraguayan s-a reunit, iar deputatii principalului partid de opozitie, condus de echivalentii perfecti ai lui Voiculescu, Vântu si Patriciu (unii dintre ei sub anchetã judiciarã), detinând majoritatea, au anuntat destituirea presedintelui Fernando Lugo. Lugo a avut doar o zi pentru a-si pregãti apãrarea – inutilã – în fata Parlamentului. Mandatul sãu ar fi expirat peste un an. Toate ţãrile din regiune au numit asta o loviturã de stat, dar pucistii, controlând presa, sînt acum pe cale de a stârni populaţia împotriva strãinãtãţii. Intre timp, capii si finatatorii neopuciului au scãpat de procese si înlocuiesc acum rapi

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22