Argumentul unui eurosceptic pentru rămânerea în UE

Publicăm în continuare o adaptare a lui Octavian Manea după textul lui Julian Lindley-French, Brexit: Dear Christopher, apărut pe blogul său personal, lindleyfrench.blogspot.ro, pe 29 aprilie 2016.

Julian Lindley-french 17.05.2016

De același autor

Ca eurofil sceptic, votez împotriva Brexit-ului. Dacă cedăm terenul euro-federaliștilor, în acest moment critic din istoria Europei, vor câș­tiga. Este și motivul pentru care mulți din­tre ei vor ca noi să plecăm. Nu putem decât să stopăm ceea ce ar a fi o eroare istorică, prin ră­mâ­ne­rea în interiorul UE și prin con­ti­nuarea rolului pe care Marea Britanie l-a avut încă din se­co­lul al XVI-lea – acela de a opri niște superelite îndepărtate și oportuniste să-și impună pro­priul macro-design care le apă­ră de incon­ve­nientele democrației. Desigur, necesitatea re­formei UE este foarte reală. Mai mult decât atât, procesul de reformă este doar începutul și Marea Britanie trebuie să conducă lupta pen­tru a reda UE statelor na­ționale care ră­mân fundamentul legitimității politice în Eu­ro­pa. Astfel, ar onora masa oa­me­nilor care pri­vesc statul-națiune drept cen­trul gravitațional al puterii, identității și re­pre­zentării.

 

Nu ne vom putea proteja suveranitatea prin despărțirea de UE, pentru că, lăsați de capul lor, euro-federaliștii ar impune o altă formă de „suveranitate“ asupra noastră. Pentru a ne apăra suveranitatea, Marea Britanie tre­buie să rămână în interiorul UE ca să lupte pentru principiul suveranității partajate îm­po­triva suveranității transferate. Concret, asta în­seamnă să ne asigurăm că instituția pre­e­minentă și legitimă a UE va rămâne Consiliul European. Prin urmare, Marea Britanie trebuie să rămână implicată pentru a-i împiedica pe über-crații Comisiei, ai Curții Europene și pe susținătorii lor să răstălmăcească tratatele ser­­vind interese federaliste, pentru ca mai apoi să se folosească de Parlamentul Eu­ro­pean pentru a obține o brumă de falsă legi­ti­mitate.

 

Dată fiind perspectiva revenirii Regatului Unit în postura de putere economică și militară a Europei, Londra va sfârși, fie că rămâne sau pleacă din UE, în același loc - liderul eu­ro­penilor din afara zonei euro. Este un rol esen­țial pe care Marea Britanie va trebui să îl asu­me în viitoarea conferință interguver­na­men­ta­lă cu privire la noul aranjament politic fără de care UE nu va putea să funcționeze, fiind în același timp garanția pentru responsabilizare și revenirea la echilibru politic. Într-adevăr, toc­mai absența acestui echilibru din UE, între zona euro și cea din afara euro, este cel care a generat referendumul Brexit și al cărui sim­ptom rămâne.

 

Deseori, incompetentele elite politice și bi­ro­cra­tice din Marea Britanie aruncă vina pe UE pentru propriile lor eșecuri și pentru propria lipsă de încredere în Marea Britanie. Problema scoțiană s-a transformat într-o criză nu din cauza UE, ci pentru că guvernele britanice suc­cesive s-au retras din rolul pe care o țară aflată în Top 5 puteri globale ar trebui să îl joace și au erodat instituțiile care susțin iden­ti­tatea națională britanică, în special forțele armate. Blocați într-o viziune pe termen scurt, nu au reușit să înțeleagă că însăși ide­ea de Britanie Mare se fundamentează pe ro­lul global pe care Londra îl are și trebuie să îl joace. Într-adevăr, cei care reprezintă cel mai ma­re pericol pentru Marea Britanie sunt toc­mai elitele establishment-ului, pe fondul lip­sei de încredere în Marea Britanie, al lipsei de îndrăzneală și al lipsei de imaginație stra­te­gi­că de care suferă „bulele“ de la Westminster și Whitehall.

 

Așadar, având în vedere conjunctura istorică, deopotrivă britanică și europeană, pericolele cu care ne confruntăm (Rusia și ISIS), tradiția noastră de power-balancer, vreau să rămân în UE pentru a o schimba, pentru a o reforma și pentru a le face viața un calvar euro-fe­de­ra­liștilor în viitoarea bătălie pentru Europa. Mi­siunea noastră este simplă; de a reîntoarce ide­­ea de Europa la popor, deținătorii ei de drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22