De același autor
Atacurile lui Traian Băsescu împotriva justiției coincid cu momentele importante din dosarele penale ale Elenei Udrea, dovedind o similitudine a argumentației în lupta pe care cei doi o poartă cu DNA și Înalta Curte.
30 octombrie 2014. Cu trei zile înaintea primului tur al prezidențialelor, un site înființat cu o zi înainte și care avea să dispară în câteva ore publică pozele de la Paris cu Elena Udrea, Alina Bica și Ana Maria Topoliceanu.
„Nu mă bat numai cu contracandidații mei la președinție, cu partidele care se află în spatele lor, mă bat cu reprezentanți ai serviciilor secrete. A fost un filaj al serviciilor. Ne-au fotografiat timp de 48 de ore. Nu poate fi vorba de paparazzi“, declară imediat Elena Udrea.
Seara, la B1 TV, președintele în funcție Traian Băsescu preia atacurile: „Aceasta este o operaţiune pe care serviciile, un serviciu românesc şi unul francez, şi l-au făcut între ele. Este clar că a fost o colaborare şi ea a fost promptă, după ce Elena Udrea şi-a depus candidatura (...) fotografiile le aveau din februarie“.
31 octombrie 2014. La Realitatea TV, președintele Traian Băsescu reia acuzele la adresa serviciilor secrete, precizând că a avut o discuție cu șefii SRI și SIE, cărora le-a cerut să-i prezinte urgent un raport despre „filajul“ de la Paris.
„Am discutat și ieri, și alaltăieri, și astăzi cu șefii serviciilor. Pentru că cineva a făcut acest filaj. Suntem de acord că nu e vorba de paparazzi, ei le-ar fi exploatat peste noapte. Problema mea e, dacă nu e filaj românesc, dacă nu e al statului, la puterea pe care o aveți, îmi spuneți în câteva zile al cui e! (...) Nu știu când m-ați auzit vorbind doar de SIE, eu am vorbit de serviciile secrete. Să lămurească public cine a făcut filajul!“
Elena Udrea şi Traian Băsescu
Dosarele Microsoft şi Gala Bute
29 ianuarie 2015. Elena Udrea este pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft.
30 ianuarie 2015. Udrea acordă un interviu pentru HotNews și anunță că a depus un denunț împotriva interimarului de la SRI, Florian Coldea, și o atacă pe Codruța Kövesi.
„Un om deține în acest moment toate secretele pentru că le are de la mii de ofițeri care le adună. E vorba de domnul Florin Coldea, șeful actual al SRI. El deține această putere (...) Planul este de a avea puterea totală“, spune fosta șefă a PMP.
2 februarie 2015. DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale în Gala Bute, iar Elena Udrea declară: „Toţi marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese“.
8 februarie 2015. Are loc congresul PMP. Traian Băsescu: „M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă“.
Întrebat despre Udrea, Băsescu răspunde: „Atât timp cât procurorii ridică semne de întrebare, doamna Udrea are obligaţia să se ducă în faţa procurorilor să-şi aducă argumentele, după care să ajungă şi în faţa judecătorilor. Este o chestiune de opţiune. Vă pot spune, din ce am văzut, dânsa pare a avea convingerea că se produce un abuz împotriva sa“.
Comisia juridică din Camera Deputaților recomandă ridicarea imunității Elenei Udrea. A doua zi, seara, plenul Camerei Deputaţilor aprobă cererile DNA.
Elena Udrea în arest
11 februarie 2015. Fostul președinte spune că are încredere în nevinovăția Elenei Udrea și că nu o abandonează: „Nu pot să abandonez ideea că un om care mi-a fost atât de loial, peste noapte, devine un om indezirabil. A fost partenerul meu politic, singurul care a mai rămas sau printre foarte puţinii care au mai rămas din foştii lideri ai PDL şi, aşa cum eu o ştiu, se va bate să-şi dovedească nevinovăţia“.
Seara, Udrea este arestată preventiv în dosarul Microsoft.
16 februarie 2015. DNA cere încuviințarea arestării Elenei Udrea și în Gala Bute, a doua zi urmând să se judece la ÎCCJ contestația Elenei Udrea la arestarea în Microsoft.
Traian Băsescu acordă un interviu pentru TVR 1. Este prima apariție televizată de după plecarea de la Cotroceni.
„Recunosc că e o situaţie de Guinness Book, e aşa, o avalanşă, pentru care trebuie să fii extrem de tare să rezişti, să ai un caracter foarte puternic, să fii extrem de tare să rezişti.“
17 februarie 2015. ÎCCJ admite contestația Elenei Udrea la arestarea preventivă și îi dă arest la domiciliu.
24 februarie 2015. Cu o zi înainte, parlamentul avizase cererea DNA de arestare preventivă în dosarul Gala Bute.
În cursul dimineții, DNA trimite cererea de arestare preventivă la ÎCCJ, procesul urmând să se judece a doua zi.
Seara, Traian Băsescu acordă un interviu postului B1 TV. Dezvăluie că vorbește cu Elena Udrea zilnic, la telefon, și că a vizitat-o acasă.
„Mi se pare excesiv numărul mare de cereri de arestare. Se pare că aici avem o problemă şi un risc datorită presiunii pe procurori să facă dosare multe, să lupte împotriva corupţiei, parcă încep să se axeze prea mult pe denunţurile acestea, lângă denunţuri trebuie să mai pui ceva şi să nu-i laşi pe cei care au luat banii să se pună de acord şi să te trezeşti cu declaraţii care îl incriminează pe ministru“, a spus Băsescu.
„Eu sper să nu fie condamnată, pentru că este cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o“, a explicat Băsescu, adăugând că Udrea „are o loialitate formidabilă“ în relaţia cu el.
Recunoaște că a vrut să-l revoce din funcție pe Coldea, după apariția fotografiilor cu Elena Udrea și Alina Bica la Paris: „Am avut decretul scris, numai că nu l-am semnat, că am primit un alt raport al serviciului care arăta o altă realitate decât cea intuită de noi toți - că nu puteau să fie paparazzi. Dacă erau servicii românești, aş fi semnat decretul - era evident că era un joc politic al unui serviciu. Primind un raport strict secret, nu o să-l pot face public niciodată. Nu cred că poate fi desecretizat, cel puțin în următorii zece ani“.
30 martie 2015. Ruxandra Dragomir, prietena Elenei Udrea, este invitată la Antena 3. Declară despre fostul președinte Băsescu: „Cred că a susținut-o suficient, dar cred că ar fi trebuit mai multă susținere în demersurile și denunțurile pe care Elena le-a făcut“.
După emisiune, postează pe contul său de Facebook: „Am sperat și încă sper că fostul președinte poate face mai mult. Oare toți cei pe care i-a crescut și i-a promovat, excepție făcând Elena, l-au trădat? Dacă am crezut în declarațiile lui Traian Băsescu, am tot dreptul să cred că putea face mai mult în ceea ce o privește pe Elena. Nu vreau să cred, așa cum afirmă unii, cum că Elena ar fi o monedă de schimb. În schimbul a ce? Nu vreau și nici nu pot să cred că Președintele meu a fost «învins de sistem», așa cum chiar el a declarat la adresa fostului președinte Constantinescu. Vreau să cred, să văd și să simt că Președintele meu a «îngenuncheat sistemul comunist», așa cum mi-a promis mie și multor milioane de români“.
Guantanamizare şi Facebook
1 aprilie 2015. Echipa de comunicare a Elenei Udrea postează pe Facebook, în prima parte a zilei: „Ca să le fie clar tuturor: nu există nicio legătură între dosarul în care este arestată Elena Udrea şi preşedintele Traian Băsescu. Construirea unei relaţii cauzale reprezintă o mârşăvie. Udrea apreciază încrederea pe care fostul şef al statului o are cu privire la faptul că va reuşi să îşi dovedească nevinovăţia“.
Seara, Traian Băsescu declară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, că asistăm la „guantanamizarea ţării“. „La Guantanamo îi ţineau până când spuneau ce voiau să audă ofiţerii CIA... De prea multe ori parchetele apelează la ideea te bag la beci până când spui ce a spus delatorul“.
Băsescu îi ia din nou apărarea Elenei Udrea, susținând că procurorii nu au probe.
2 aprilie 2015. Echipa de comunicare publică, dimineața, pe contul de Facebook al Elenei Udrea: „Din păcate, această măsură a arestului preventiv s-a transformat în mâinile unor anchetatori într-o formulă primară de intimidare şi presiune asupra celor cărora le este aplicată. Trimiterea «la beci» se aseamănă cu o formă de tortură făcută pentru ca acuzaţii să spună tot ce vor să audă procurorii. (...) Lupta pentru libertate se poartă cu oamenii lui Kövesi. Unul dintre judecătorii care analizează astăzi contestația a fost consilier personal al Codruței Kövesi. La fel cum consilieri ai lui Kövesi sunt și cei care instrumentează dosarul Gala Bute.“
A doua zi, Elena Udrea urmează să fie dusă la ÎCCJ pentru discutarea prelungirii mandatului din Gala Bute. Instanța decide rămânerea ei în arest.
Atac dezlănţuit asupra justiţiei
6 aprilie 2015. Celebrul interviu de la B1 TV, în care Traian Băsescu atacă dezlănțuit justiția:
„Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat.“
„Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu atâta sălbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. (...) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestaţi abuziv să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare trebuie să înceteze.“
„Moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA sau mai ştiu eu unde. Un om ținut în arest în mod abuziv este torturat. În condițiile de la IGP, arestul este tortură.“
„Foarte mulți procurori s-au transformat în judecători. Au dat examene. (...) Plecând de la această realitate, prea mulţi procurori trecuţi în calitatea de judecători, foarte mulţi inculpaţi se trezesc în faţă tot cu un procuror, deşi are robă de judecător.“
„Am văzut și declarația doamnei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la bilanțul DNA. Că vor fi un partener al DNA. Zău? Zău? Nu vă supărați, ce șanse mai are un om care are aceste instituții pe el și se duce în fața judecătorului, știind că doamna președinte a Înaltei Curți de Casație a spus că vor fi un partener al DNA? N-are nicio șansă!“
„O altă problemă e legată de foştii ofiţeri acoperiţi printre magistraţi. Până în 2004, serviciile au considerat, ca de altfel şi aceşti magistrati, că pot să încalce Constituţia din 1991. Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, acești oameni, de teamă să nu se afle că au încălcat Constituţia din 1991, sunt şantajabili. Ştiţi care e motivul pentru care am cerut să se scoată cele trei milioane de dosare ale fostei Securităţi? Pentru că ele erau folosite de unii din SRI să şantajeze. Ei, cei care au fost acoperiți funcţionează în continuare.“
Fostul președinte a spus că nu-i sună pe Stanciu, Kövesi și Coldea din „silă“, pentru că sunt „artizanii unui mod răvășit de a face justiție“.