De același autor
După aproape opt luni de guvernare sub conducerea lui Liviu Dragnea, constatăm victoria cleptocrației asupra democrației: PSD și anexa sa ALDE s-au dovedit o haită de animale de pradă la fel de lipsită de scrupule ca FSN/FDSN care, la începutul anilor ’90, a pus bazele sistemului cleptocratic, prin care puterea sifonează banii publici în buzunarele sale și ale clientelei sale, apărată de o justiție aservită și de un sistem complex de manipulare a opiniei publice. Cum cleptocrația este incompatibilă cu statul de drept, condiție sine qua non a apartenenței la UE și NATO, cleptocrații lui Dragnea și Tăriceanu s-au îndreptat cu precădere împotriva statului de drept, pentru a se salva de pușcărie și a continua să-și însușească banul public. Ca atare, guvernarea PSD-ALDE s-a concentrat asupra destructurării ordinii de drept, a legislației anticorupție agreate cu UE și a instituțiilor care o aplică, în speță DNA, de asemenea apreciate de UE. A doua direcție, definitorie pentru cleptocrați, este confiscarea resurselor economice, publice și private, în vederea asigurării prosperității activului și a clientelei de partid și a cumpărării sprijinului populației pentru demantelarea legislației și instituțiilor anticorupție.
Forțată să bată în retragere de protestele civice din februarie, alianța cleptocraților din PSD-ALDE s-a repliat în parlament, sub conducerea lui Șerban Nicolae, și apoi, în disprețul recomandărilor UE și ale SUA, l-a convins pe ministrul Tudorel Toader să prezinte un proiect de lege privind justiția care se încadrează perfect în strategia de aservire a justiției prin intimidarea magistraților integri - care, la nevoie, pot fi declarați instabili psihic, în cazul în care nu le-a venit deja de hac Inspecția Judiciară, trecută în subordinea ministrului, adică a unui personaj numit politic. Arondarea CCR intereselor PSD, începută deja în mandatul lui Victor Ponta, a continuat în perioada Dragnea cu decizii contestate de mulți juriști respectabili, dar apreciate de pesediști. Statul de drept și lupta anticorupție nu s-au confruntat niciodată în ultimii 12 ani cu un pericol mai sever de anihilare, și aceasta pentru că, mai ales în ultimii patru ani, a avut succese notabile în combaterea corupției, punând în pericol gașca de cleptocrați care ne conduc.
Dezastrul este deocamdată înțeles doar de Comisia Europeană și de SUA, de câțiva jurnaliști și câteva organizații civice, dar probabil nu va provoca seisme sociale, pentru că operațiunea de mituire a electoratului este în curs. Că ea se desfășoară cu mijloace primitive văd, de asemenea, prea puțini. O vor resimți însă cu toții la un moment dat, căci o creștere economică bazată preponderent pe un consum stimulat de creșteri salariale necorelate cu productivitatea nu poate rămâne fără consecințe la infinit. Guvernele lui Dragnea se comportă însă precum guvernele emiratelor arabe bogate în hidrocarburi, care împart bani gratis populației. Noi însă nu dispunem de asemenea resurse naturale, deci guvernul este nevoit să-și finanțeze generozitatea față de pensionari și de bugetari din împrumuturi, pe care le vor plăti generațiile viitoare, din buzunarul cetățeanului, prin taxe și impozite (vezi reintroducerea accizelor) sau prin confiscarea pilonului II de pensii, după care salivează Guvernul Tudose. De altfel, sectorul privat este privit de guvern ca o pradă din care trebuie finanțat sectorul bugetar, mediu de cultură a clientelei PSD. Primele ținte vizate sunt multinaționalele și băncile, pe care Dragnea, Tudose și locotenenții lor au purces să le demonizeze pentru a justifica probabil jecmănirea ulterioară, indiferent de efectul acestui demers asupra investitorilor străini. Nu scapă însă nici companiile de stat, a căror devalizare este pregătită prin Legea Fondului Național de Investiții.
Guvernul Tudose se dovedește așadar continuatorul direct al Guvernului Văcăroiu, pentru care „privații“ erau dușmanii societății. Ambele sunt emanația „sistemului ticăloșit“, promotor al corupției și apărător al corupților, sistem creat inițial de FSN și preluat de reîncarnările sale politice, din care PSD este cea mai recentă. Așa cum Guvernul Văcăroiu a abandonat acordul cu FMI, Guvernul Dragnea-Tudose respinge standardele europene de responsabilitate și stabilitate economică, sfidează regulile pieței concurențiale și blochează combaterea corupției. În plus, se rățoiește la ambasadorii occidentali, făcându-se ecoul Kremlinului. În 1996, Guvernul Văcăroiu a lăsat țara cu datorii externe imense care riscau să ne ducă în incapacitate de plată, la fel ca Guvernul Tăriceanu, susținut de PSD, în 2008. Având în vedere aceste antecedente, ar trebui să ne gândim totuși unde ne va duce inconștiența economică a Guvernului Tudose. Evidentul regres al unor domenii ca infrastructura, educația, sănătatea și cultura oferă un indiciu important.
Guvernați de o gașcă de corupți fără scrupule, mai primitivi și mai prost pregătiți profesional decât antecesorii lor, dar la fel de deciși să îndatoreze generațiile viitoare pentru a-și asigura astăzi prosperitatea personală și impunitatea în fața legii, puși pe jaf, inclusiv pe seama celor bolnavi - după cum a demonstrat recentul scandal de la Casa Națională de Sănătate -, nu mai avem niciun drept la iluzii. Dacă îi lăsăm să câștige, cleptocrații ne vor scoate din UE și din NATO. Ca o cârtiță a Moscovei, ei lucrează deja la subminarea acestor alianțe și a valorilor lor. Iar noi, dacă îi tolerăm în continuare, riscăm să le devenim complici.