PNL, cioara vopsită și premierul providențial

Lipsit de resurse umane proprii, PNL este nevoit să transforme în personaj providențial un premier decent, dar nu genial, competent în domeniul său, dar nu vizionar, onest, dar lipsit de carismă.

Rodica Culcer 04.10.2016

De același autor

 

După ce, în vară, după dezastrul din Bu­cu­rești, PNL a încercat să prezinte rezultatele sla­be de la alegerile locale drept un succes, ia­tă că acum partidul se străduiește, cu ceva mai mult talent, să trans­forme dosarul penal al fos­tului său copreședinte, Vasile Blaga, într-un triumf al luptei anticorupție și să-și mas­che­ze criza de cadre și talente prin susținerea lui Dacian Cio­loș. Trebuie să recunoaștem că, spre deosebire de dis­cur­sul ridicol din vară, demersul de limitare a daunelor de săp­tămâna trecută a fost ceva mai bine executat, chiar dacă nici el nu a fost alt­ceva decât o operațiune de imagine.

 

Să recapitulăm: miercuri, Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pen­tru trafic de influență, alături de alt fost li­der al PDL, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și a de­misionat aproape instantaneu de la con­du­ce­rea partidului; joi deja președintele Klaus Io­hannis domina titlurile știrilor politice cu in­vitația – sau somația – adresată lui Dacian Cio­loș să își declare măcar simpatia, sau ade­ziunea, sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după ale­gerile parlamentare“, adică să ajute PNL în cam­pania electorală, dacă vrea să fie no­mi­na­lizat premier și după alegeri; iar sâmbătă, du­pă întâlnirea conducerii PNL cu liderii din fi­lia­le, PDL-iștii capitulau, acceptând să nu de­sem­neze niciun înlocuitor al lui Vasile Blaga pen­tru funcția de copreședinte și s-o accepte pe Alina Gorghiu ca lider unic, în numele uni­tății partidului.

 

După acest tur de forță al di­versiunii, despre acuzațiile la adresa lui Vasile Blaga nu mai vorbește nimeni, deși ele, și nu alinierea politică a lui Da­cian Cioloș, reprezintă pro­ble­ma de fond. În ciuda reușitei demersului de limitare a dau­nelor de imagine, esențial ră­mâne faptul că PNL a fost con­dus de un personaj acu­zat de DNA că ar fi patronat aceeași schemă co­ruptă de finanțare a partidelor politice pe care a instituit-o PSD: numirea la conducerea companiilor naționale și a instituțiilor de stat a unor oameni de încredere, care atribuie con­tractele de achiziții publice unor firme care cedează apoi partidului, prin diverse ope­ra­țiuni financiare, 10-25% din valoarea con­tractului, asigurându-i astfel o sursă ilegală de finanțare, adică deturnând banii con­tri­bua­bililor către conturile partidului de gu­ver­nă­mânt. În cazul lui Vasile Blaga, procurorii DNA vorbesc de o sumă de 700.000 de euro, pro­venită de la o companie națională din do­me­niul energiei, care a atribuit „prin licitații tru­cate“ mai multe contracte unei firme con­du­se de Horațiu Bruno Berdilă. PNL nu s-a scan­da­lizat de aceste acuzații, ci a înțeles să-l glo­ri­fice pe Vasile Blaga pentru că a demisionat prompt, spre deosebire de personaje ca Liviu Dragnea, condamnat definitiv cu suspendare, sau Victor Ponta, trimis în judecată într-un do­sar de spălare de bani și urmărit penal în al­te dosare de corupție. Sâmbătă, însă, în fa­ța presei, Vasile Blaga era destul de sigur pe sine și promitea să rămână în partid și să aju­te conducerea acestuia – deși ar fi trebuit să dis­pară complet din politică până la solu­țio­narea cazului său în justiție. Putem suspecta că Vasile Blaga va fi eminența cenușie care va coordona din umbră aspectele orga­ni­za­torice, împreună cu Gheorghe Falcă, noul co­or­donator al campaniei electorale, și cu Da­ni­el Buda, împuternicit să semneze listele elec­torale. PNL nu se schimbă fundamental, ci doar de ochii lumii, adică umblă cu cioara vop­sită. Mai mult, probabil că păstrarea lui Va­sile Blaga era necesară pentru a-i convinge pe PDL-iști să capituleze în fața intervenției pre­ședintelui Klaus Iohannis, deși erau în­drep­tățiți la funcția de copreședinte. Căci, dincolo de fațada „unității PNL“, care este iluzorie, mai ales în teritoriu, se află de fapt interesele pre­ședintelui Iohannis, care dorește un pre­șe­dinte obedient al PNL, în persoana Alinei Gor­ghiu, pentru că alegerile din iarnă au o sem­ni­ficație specială pentru el, iar planurile sale nu co­incid cu cele ale vechiului PDL.

 

Conștient că PNL se află în plină criză de ima­gine, dar și de cadre, fiind populat de oameni uzați, care nu mai au nimic valoros de spus în politică, președintele Iohannis a decis să in­tensifice presiunile asupra lui Dacian Cioloș, de la care așteaptă să salveze PNL în alegerile din decembrie și să-l ajute să câștige al doi­lea mandat prezidențial. Nu există niciun du­biu că un premier PSD-ist ar deveni un con­tra­candidat cu mari șanse al domnului Io­han­nis în 2019. Cum premierul a rămas ferm în re­fuzul său de a se înscrie într-un partid po­li­tic înainte de alegeri, Klaus Iohannis i-a cerut practic să-și asocieze imaginea cu un partid, adi­că să ajute acel partid în campanie, dacă vrea să fie premier, cum dă de înțeles în ul­ti­ma vreme. Prin vocea noului lider absolut, PNL și-a însușit strategia prezidențială, Alina Gorghiu grăbindu-se să declare că premierul sus­ținut de PNL nu trebuie să aibă neapărat car­­net de partid. Implicit, ea recunoștea astfel eșecul PNL de a genera propriii candidați la func­ția de premier. Lipsit de resurse umane proprii, PNL este nevoit să transforme în per­sonaj providențial un premier decent, dar nu genial, competent în domeniul său, dar nu vizionar, onest, dar lipsit de carismă. La urma ur­mei, Klaus Iohannis a devenit președinte în 2014 prin aceeași strategie. Mai rămâne să aflăm unde se află creierul acestei strategii, pentru că sigur el nu se află în PNL, partid ca­re a devenit de mult o formă fără fond sau, în cel mai bun caz, un executant docil. Abia atunci vom afla și încotro ne conduc per­so­na­jele providențiale răsărite în ultimii ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22