De același autor
După ce, în vară, după dezastrul din București, PNL a încercat să prezinte rezultatele slabe de la alegerile locale drept un succes, iată că acum partidul se străduiește, cu ceva mai mult talent, să transforme dosarul penal al fostului său copreședinte, Vasile Blaga, într-un triumf al luptei anticorupție și să-și mascheze criza de cadre și talente prin susținerea lui Dacian Cioloș. Trebuie să recunoaștem că, spre deosebire de discursul ridicol din vară, demersul de limitare a daunelor de săptămâna trecută a fost ceva mai bine executat, chiar dacă nici el nu a fost altceva decât o operațiune de imagine.
Să recapitulăm: miercuri, Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru trafic de influență, alături de alt fost lider al PDL, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și a demisionat aproape instantaneu de la conducerea partidului; joi deja președintele Klaus Iohannis domina titlurile știrilor politice cu invitația – sau somația – adresată lui Dacian Cioloș „să își declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare“, adică să ajute PNL în campania electorală, dacă vrea să fie nominalizat premier și după alegeri; iar sâmbătă, după întâlnirea conducerii PNL cu liderii din filiale, PDL-iștii capitulau, acceptând să nu desemneze niciun înlocuitor al lui Vasile Blaga pentru funcția de copreședinte și s-o accepte pe Alina Gorghiu ca lider unic, în numele unității partidului.
După acest tur de forță al diversiunii, despre acuzațiile la adresa lui Vasile Blaga nu mai vorbește nimeni, deși ele, și nu alinierea politică a lui Dacian Cioloș, reprezintă problema de fond. În ciuda reușitei demersului de limitare a daunelor de imagine, esențial rămâne faptul că PNL a fost condus de un personaj acuzat de DNA că ar fi patronat aceeași schemă coruptă de finanțare a partidelor politice pe care a instituit-o PSD: numirea la conducerea companiilor naționale și a instituțiilor de stat a unor oameni de încredere, care atribuie contractele de achiziții publice unor firme care cedează apoi partidului, prin diverse operațiuni financiare, 10-25% din valoarea contractului, asigurându-i astfel o sursă ilegală de finanțare, adică deturnând banii contribuabililor către conturile partidului de guvernământ. În cazul lui Vasile Blaga, procurorii DNA vorbesc de o sumă de 700.000 de euro, provenită de la o companie națională din domeniul energiei, care a atribuit „prin licitații trucate“ mai multe contracte unei firme conduse de Horațiu Bruno Berdilă. PNL nu s-a scandalizat de aceste acuzații, ci a înțeles să-l glorifice pe Vasile Blaga pentru că a demisionat prompt, spre deosebire de personaje ca Liviu Dragnea, condamnat definitiv cu suspendare, sau Victor Ponta, trimis în judecată într-un dosar de spălare de bani și urmărit penal în alte dosare de corupție. Sâmbătă, însă, în fața presei, Vasile Blaga era destul de sigur pe sine și promitea să rămână în partid și să ajute conducerea acestuia – deși ar fi trebuit să dispară complet din politică până la soluționarea cazului său în justiție. Putem suspecta că Vasile Blaga va fi eminența cenușie care va coordona din umbră aspectele organizatorice, împreună cu Gheorghe Falcă, noul coordonator al campaniei electorale, și cu Daniel Buda, împuternicit să semneze listele electorale. PNL nu se schimbă fundamental, ci doar de ochii lumii, adică umblă cu cioara vopsită. Mai mult, probabil că păstrarea lui Vasile Blaga era necesară pentru a-i convinge pe PDL-iști să capituleze în fața intervenției președintelui Klaus Iohannis, deși erau îndreptățiți la funcția de copreședinte. Căci, dincolo de fațada „unității PNL“, care este iluzorie, mai ales în teritoriu, se află de fapt interesele președintelui Iohannis, care dorește un președinte obedient al PNL, în persoana Alinei Gorghiu, pentru că alegerile din iarnă au o semnificație specială pentru el, iar planurile sale nu coincid cu cele ale vechiului PDL.
Conștient că PNL se află în plină criză de imagine, dar și de cadre, fiind populat de oameni uzați, care nu mai au nimic valoros de spus în politică, președintele Iohannis a decis să intensifice presiunile asupra lui Dacian Cioloș, de la care așteaptă să salveze PNL în alegerile din decembrie și să-l ajute să câștige al doilea mandat prezidențial. Nu există niciun dubiu că un premier PSD-ist ar deveni un contracandidat cu mari șanse al domnului Iohannis în 2019. Cum premierul a rămas ferm în refuzul său de a se înscrie într-un partid politic înainte de alegeri, Klaus Iohannis i-a cerut practic să-și asocieze imaginea cu un partid, adică să ajute acel partid în campanie, dacă vrea să fie premier, cum dă de înțeles în ultima vreme. Prin vocea noului lider absolut, PNL și-a însușit strategia prezidențială, Alina Gorghiu grăbindu-se să declare că premierul susținut de PNL nu trebuie să aibă neapărat carnet de partid. Implicit, ea recunoștea astfel eșecul PNL de a genera propriii candidați la funcția de premier. Lipsit de resurse umane proprii, PNL este nevoit să transforme în personaj providențial un premier decent, dar nu genial, competent în domeniul său, dar nu vizionar, onest, dar lipsit de carismă. La urma urmei, Klaus Iohannis a devenit președinte în 2014 prin aceeași strategie. Mai rămâne să aflăm unde se află creierul acestei strategii, pentru că sigur el nu se află în PNL, partid care a devenit de mult o formă fără fond sau, în cel mai bun caz, un executant docil. Abia atunci vom afla și încotro ne conduc personajele providențiale răsărite în ultimii ani.