Umbra lui Călin Georgescu asupra alegerilor prezidențiale

 Deși a fost scos din cursă în mod previzibil, candidatul extremist pro-rus și pro-Trump Călin Georgescu continuă să influențeze opțiunile alegătorilor în perspectiva alegerilor prezidențiale din mai.

Rodica Culcer 18.03.2025
SHARE 2

De același autor

Nu întâmplător, cei doi candidați care își revendică statutul de succesor al său, George Simion și Ana Maria Gavrilă, l-au transformat în stindard electoral și promit să-i execute ordinele. Tot la curtea regelui Georgescu se închină și trumpistul lui Sebastian Ghiță, Victor Ponta, care nici nu mai știe dacă este un surogat al lui Trump sau al lui Georgescu.

Strategia cramponării de personalitatea aproape mitică a lui Călin Georgescu pare să fi dat roade pentru extremiști, după cum arată datele celui mai recent sondaj AtlasIntel referitor la alegerile din mai. Ipoteza sondajului, realizat în intervalul 13-15 martie, este că extremiștii vor avea un singur candidat, adică unul dintre cei doi înscriși în cursă, pretinzând că are binecuvântarea „gurului” din Izvorani, se va retrage înainte de tipărirea buletinelor de vot. Cel rămas în cursă va beneficia de voturile a 79,3%-80% din electoratul domnului Georgescu și se va situa pe primul loc în primul tur, cu puțin peste 30% din voturi, fiind urmat de Nicușor Dan cu 25-26%, în timp ce Crin Antonescu ar obține doar 17,7-17,9%. În ciuda prostituării sale pe altarul georgismului, Victor Ponta ar beneficia de 5,7% -9,2% din voturile georgiștilor. Candidatul unic al extremiștilor, oricare ar fi el, ar pierde însă în al doilea tur în fața independentului Nicușor Dan.

La momentul redactării acestui text, nu știm care dintre succesorii autoproclamați ai gurului se va retrage și nici măcar dacă se va retrage vreunul dintre ei. Datele se vor schimba deci dacă rămân amândoi, caz în care se va intensifica bătălia pentru binecuvântarea liderului suprem al izolaționiștilor și va spori relevanța acestuia, intrată în prezent pe o pantă descendentă. Or, Călin Georgescu are nevoie să rămână în lumina reflectoarelor, în speranța că va intimida instanțele care urmează să se pronunțe asupra celor trei dosare penale care îl vizează, deci se va îndrepta către candidatul care îi va servi mai bine interesele. Totodată, el nu are niciun interes să fie eclipsat de altă personalitate din tabăra sa politică. După invalidarea candidaturii sale, el le-a lăsat adepților săi libertatea de a vota pe cine doresc, revenind apoi cu un mesaj mai belicos, în care promitea - vag - că „lucrurile nu vor rămâne așa”. 

Putem deduce totuși că o victorie finală a lui Georgescu nu era garantată nici de rămânerea sa în cursă. Pe 25 februarie, tot AtlasIntel prognoza că Georgescu ar fi pierdut în al doilea tur în fața lui Nicușor Dan la o diferență de 5%. Totodată, dacă citim tot sondajul din martie, aflăm că, dacă s-ar fi ținut al doilea tur al prezidențialelor din 2024, pe 8 decembrie, câștigătoare ar fi fost Elena Lasconi, la limită, e drept - dar în niciun caz nu ar fi învins Georgescu cu un scor astronomic, cum ne-a speriat propaganda oficială. Deși este tardiv să facem istorie contrafactuală, putem privi acum cu scepticism motivația anulării alegerilor și nu mai putem exclude complet ipoteza unei manevre îndreptate de fapt împotriva candidatei USR.

Semne de întrebare cu privire la susținerea lui Georgescu ridică și faptul că nu a obținut decât puțin peste 300.000 de semnături după săptămâni bune de eforturi ale echipei sale, nicidecum milioane, iar numărul participanților la mitingurile sale a scăzut pe parcursul timpului, în ciuda scandalului pe care îl provocau. Poate pentru că boții care „acționează eficient” pe internet nu semnează, nu votează, nu ies în stradă?

Suspiciunea unei imense manipulări a informațiilor și a sentimentelor în mass-media, dublată de obscure jocuri de putere, este deci justificată. Ceea ce știm însă cu certitudine este că vom fi lipsiți de varianta optimă pentru contracararea creșterii curentului extremist-izolaționist pe termen mediu și lung, pentru că singurul personaj politic care ar fi putut iniția un proces de reformă la nivel național, și anume Ilie Bolojan, a fost blocat de coaliția de guvernare. PSD, PNL și UDMR l-au preferat pe candidatul cu șansa a treia, Crin Antonescu, marionetă a GRIVCO păpușată de gruparea Hellvig-Thuma din PNL și promovată și de Marcel Ciolacu din interese meschine personale și de partid. Potrivit aceluiași sondaj AtlasIntel, performanța lui Ilie Bolojan este apreciată pozitiv de 55% dintre respondenți, în timp ce activitatea guvernului doar de 27%, iar a lui Marcel Ciolacu de numai 17%. Dar cel mai bine cotat politician nu se va afla pe buletinele de vot, iar candidatul cu cele mai mari șanse al proeuropenilor, Nicușor Dan, e indecis în ce-l privește pe premierul Ciolacu și lasă astfel deschisă continuarea proastei guvernări și a corupției.

Umbra lui Georgescu riscă deci să planeze și asupra alegerilor de peste cinci ani. Rânjetul arogant al lui Marcel Ciolacu atunci când anunța că suntem sortiți să avem un premier PSD pentru următorii patru ani are valoare de avertisment, chiar dacă persoana fizică a lui Călin Georgescu nu va ajunge de data aceasta la Cotroceni: atâta vreme cât se află la putere, coaliția antireformistă și coruptă a PSD-PNL-UDMR garantează persistența pericolului extremist.

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22