Pe aceeași temă
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a amânat discuţia şi votul pentru 54 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) discutabile. De la 1 octombrie a intrat în vigoare o legislaţie mai strictă.
Miercuri, 30 septembrie, CGMB trebuia să dezbată 54 de PUZ-uri care au stârnit proteste din partea societăţii civile. Printre PUZ-urile contestate de organizaţiile nonguvernamentale se numără, printre altele, câteva cu impact asupra patrimoniului cultural, dar şi unele situate în apropierea infrastructurii feroviare, dar care nu au aviz de la SNCFR.
Mai multe organizaţii nonguvernamentale au organizat, în ziua şedinţei CGMB, un miting în faţa Primăriei Bucureştiului, reunite sub numele de Platforma pentru Bucureşti. Reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ai Fundaţiei Eco-Civica, ai Agenţiei de Monitorizare a Presei şi ai altor organizaţii nonguvernamentale au venit cu un cortegiu funerar, purtând o cruce pe care scria „Bucureşti, 1450-2009“, pentru a sublinia că „mafia imobiliară distruge un oraş cu o istorie de 550 de ani“ (Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul). În paralel, doi reprezentanţi ai PRM au intrat în sala de şedinţă şi au strigat injurii la adresa Consiliului şi a primarului general Sorin Oprescu, fiind evacuaţi cu forţa.
Dezbaterea CGMB a durat mai multe ore şi, când s-a ajuns la votul PUZ-urilor, consilierii PSD şi ai PNL s-au retras. Şedinţa a fost amânată.
Aceasta era ultima ocazie pentru aprobarea celor 54 de PUZ-uri. De la 1 octombrie a intrat în vigoare noua legislaţie în domeniul urbanismului, mai puţin permisivă. Conform acesteia, parametrii înscrişi în Planul Urbanistic General (PUG) nu vor mai putea fi modificaţi prin PUZ-uri decât în limita a 20%.