22 Plus, nr. 285 - Pledăm pentru o economie mondială bazată pe modelul european de economie socială de piaţă

Joseph Daul* | 20.10.2009

Pe aceeași temă

Domnule Joseph Daul, din ianuarie 2007 sunteţi preşedintele Grupului PPE (Partidul Popular European), cel mai influent grup din Parlamentul European. Care ar fi, în opinia dvs., marile principii ale Europei?
Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cele două principii majore ale Europei. Trebuie să fim cu toţii gata să ajutăm şi să susţinem persoanele care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi. Ani la rând am activat ca pompier voluntar şi ştiu că, atunci când arde o casă, puţin lipseşte ca şi casele vecinilor să nu ia foc. Europa înseamnă exact asta: să fii solidar şi să previi dificultăţile.

Alegerile europene au fost o victorie pentru Partidul Popular European, a treia dintr-un şir de victorii, iar PPE este motorul Parlamentului European.
Europenii şi-au exprimat încrederea în Partidul Popular European. Cu 265 de locuri, PPE este cel mai important grup parlamentar reprezentat în Parlamentul European: PPE este de departe grupul politic cel mai influent.
Noua legislatură va fi decisivă pentru Parlamentul European. Datorită ameliorării metodelor de lucru şi întăririi statutului de colegislator – cât mai curând posibil, sper –, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European se va afla într-o poziţie strategică, în chiar miezul deciziilor europene. Grupul PPE exercită o responsabilitate deosebită în cadrul Parlamentului, prin poziţia centrală pe care o ocupă şi prin ponderea provocărilor cărora trebuie să le facem faţă, la nivel naţional, dar şi internaţional.
Partidul Popular European îşi va respecta angajamentele pe care şi le-a luat. Căci, pe lângă grupul parlamentar european, PPE are de partea sa majoritatea şefilor de stat şi de guvern şi, de asemenea, pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca şi cea mai mare parte a comisarilor europeni.
Ne vom folosi în mod optim de toate aceste pârghii în interesul Europei şi al europenilor.

În discursul inaugural pe care l-aţi ţinut, aţi afirmat că „este nevoie să explicăm mai pe larg cetăţenilor europeni care sunt mizele“. Care sunt aceste mize, domnule preşedinte?
Dintre toate problemele urgente cărora trebuie să le facem faţă în acest moment, esenţialul este să găsim soluţii eficace şi durabile la criza economică şi socială care a venit peste noi anul trecut. O criză care nu seamănă cu nicio alta. Nu este doar o criză economică şi financiară, este şi o criză a valorilor. Cu o acumulare a datoriilor care tinde să devină un fapt normal, cu comportamente dictate de speculă, cu o rată a natalităţii ca aceea pe care o vedem în Europa, ne aflăm în faţa unei crize de valori.
Prin urmare, în afară de soluţiile pragmatice care au fost adoptate în ultima vreme la scară europeană, eliminarea crizei nu va deveni o realitate decât în urma unei schimbări profunde de atitudine şi comportament. Trebuie să avem curajul să o spunem.

Credeţi că avem de-a face cu o înfrângere a capitalismului?
Criza financiară şi situaţia economică nu sunt defel, aşa cum pretind unii, o înfrângere a capitalismului. Nu, problemele pe care le trăim s-au născut de fapt din nişte pieţe financiare insuficient reglementate şi acest deficit de reguli a început încă din anii 1990.
Familia noastră politică de centru-dreapta nu este şi nu a fost niciodată favorabilă unui sistem financiar lipsit de reguli sau de arbitru. Noi, PPE, pledăm pentru o economie mondială bazată pe modelul european de economie socială de piaţă, care şi-a dovedit valabilitatea.
Ce propun eu în momentele dificile prin care trecem este, în primul rând, o protecţie a muncitorilor şi antreprenorilor şi mai cu seamă a IMM-urilor, care în fiecare zi îşi asumă riscuri pentru a genera creştere economică şi a crea locuri de muncă. Datoria noastră este de a întoarce economia la viaţă, de a relansa creşterea economică, de a limita deci impactul crizei asupra coeziunii sociale. Avem nevoie de o raţionalizare a pieţei – care înseamnă investiţii în cercetare, un sprijin solid acordat IMM-urilor şi ajutoare familiilor care nu se mai pot descurca fără ajutor.

Aveţi de propus un nou model? Are Uniunea Europeană vreo reacţie la situaţia actuală?
PPE le propune cetăţenilor valori europene pe care le apără, o etică, o anumită idee despre om, liber şi în acelaşi timp responsabil. Aceste valori capătă cu atât mai multă importanţă, dată fiind criza pe care o traversăm, ele n-au fost nicicând atât de actuale.
Pentru noi, obiectivul primordial al oricărei acţiuni politice este de a fi adresată bărbatului şi femeii, dreptului lor de a-şi întemeia o familie şi de a evolua în viaţă.
Europa trebuie să avanseze în deplină unitate în această direcţie.

Şi care sunt priorităţile?
PPE face o serie de propuneri pragmatice:
- O strategie coerentă şi comună a politicilor economice pentru a favoriza revenirea rapidă la creşeterea economică în Europa, cu o inflaţie ţinută sub control. Trebuie sprijinită puterea de cumpărare a europenilor, cu alte cuvinte, este exclusă creşterea fiscalităţii care descurajează iniţiativa.
- O anumită reglementare a sistemelor bancare, pentru a asigura continuitatea finanţării economiei, siguranţa şi încrederea depunătorilor. Trebuie evitată o îngreunare a condiţiilor de creditare a întreprinderilor, în special a IMM-urilor.
- Creşterea transparenţei şi responsabilizarea tuturor factorilor financiari, pentru a remedia lacunele pe care criza le-a scos la iveală şi pentru a evita riscurile financiare excesive. În acest context, Grupul PPE insistă pentru întărirea sistemului european de supraveghere şi pentru o mai bună coordonare a politicii de reglementare financiară în zona euro.
- Realizarea unui efort major menit să evite supraîndatorarea familiilor şi să încurajeze economisirea, sursă a unor investiţii ulterioare.
- Susţinerea măsurilor luate în vederea protejării libertăţii de a practica o activitate comercială, a libertăţii de radiodifuzare, pentru a proteja recrutarea de salariaţi, pentru a proteja întreprinderea, libertatea de a desfăşura o activitate independentă, libertatea celor care lucrează cu o parte de normă, pentru a face posibilă reluarea creşterii economice.

Crede grupul PPE într-o dezvoltare teritorială echilibrată?
Există riscul ca actuala criză să aibă consecinţe negative asupra dezvoltării teritoriale a ţărilor celor mai puţin favorizate ale Uniunii şi asupra persoanelor care trăiesc şi muncesc în sectoarele cele mai expuse.
Prin urmare, grupul PPE pledează în favoarea unei politici de anvergură în materie de coeziune teritorială, pentru a răspunde provocărilor societăţii viitoare, cum ar fi schimbările demografice, imigraţia, mondializarea, mediul înconjurător, schimbările climatice şi, în lumina noului obiectiv de coeziune teritorială, politica socială şi coeziunea vor căpăta contururi mai ferme în 2013.
PPE crede în promovarea muncii şi a dialogului în cadrul întreprinderilor.
Nedreptatea socială cea mai profundă o reprezintă nivelul ridicat al şomajului.
Drept urmare, PPE propune o solidaritate sporită în domeniul creării şi menţinerii locurilor de muncă şi doreşte să promoveze această solidaritate ca o valoare de bază a modelului social european, cerând:
● ameliorarea accesului tuturor cetăţenilor la acele mijoace menite să-i ajute să se adapteze la schimbare, în scopul de a dobândi noi competenţe care să le permită să practice noi meserii şi prelungirea pregătirii profesionale pe durata întregii vieţi;
● o organizare mai suplă a muncii în scopul de a promova un echilibru între muncă şi familie şi integrarea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii;
● libera circulaţie a lucrătorilor care este indispensabilă desăvârşirii reale a pieţei interne, având ca rezultat dinamizarea economiei europene;
● încurajarea acelor iniţiative care implică înfiinţarea de întreprinderi;
● promovarea conceptului universal de „muncă decentă“ cu fixarea a trei obiective:
- crearea de locuri de muncă,
- lărgirea treptată a protecţiei sociale,
- promovarea dialogului social şi a rezolvării conflictelor prin negociere.

„Da“-ul irlandez este o victorie importantă pentru Europa. După aflarea rezultatului referendumului, reacţia dvs. a fost: „În sfârşit, construirea unei comunităţi poate să avanseze“.
După un an şi jumătate de gândire, irlandezii au aprobat Tratatul de la Lisabona. În iunie 2008, 53% dintre ei spuseseră „nu“, acum 67% au spus „da“ Tratatului datorită căruia arhitectura instituţională europeană va fi întărită.
Este o etapă esenţială în evoluţia spre o mai mare eficacitate a Europei, pentru a-i permite să gestioneze mai bine provocările majore ale schimbării de climă, ale comerţului internaţional şi ale reformelor financiare, în colaborare cu partenerii noştri din lumea întreagă.

În România a existat şi încă mai există un curent eurosceptic. Care ar fi, în opinia dvs., avantajul României în interiorul UE?
Din punctul meu de vedere, România cunoaşte în prezent unele dificultăţi în domeniul agricol. Soluţia la aceste probleme implică o bună strategie, fonduri şi, mai cu seamă, timp şi energie.
Avantajul României ar putea fi dezvoltarea unor pieţe pentru produse biologice. Este nevoie, de asemenea, să fie dezvoltate infrastructurile rurale şi să fie susţinuţi agricultorii în vederea unei ameliorări a randamentului agricol. Poate că, din această perspectivă, ar fi util să se înfiinţeze asociaţii de agricultori.
Grupul PPE acordă o atenţie deosebită dreptului consumatorilor de a-şi lua propriile decizii, mai ales prin nişte legi eficace privitoare la tot ce înseamnă indicaţiile oferite de etichetele puse pe alimente, nutriţia şi sănătatea, alimentele genetic modificate şi o întărire a securităţii alimentare.
Informarea şi educaţia sunt esenţiale pentru ca cetăţenii să-şi asume responsabilităţile, dar politica PPE se opune îndoctrinării forţate şi unui mod de viaţă hotărât prin lege.
Totuşi, în următorii ani, România ar putea să se concentreze cu mult folos asupra securităţii alimentare, pentru a ajunge să satisfacă normele europene. În această privinţă, autorităţile române trebuie să ia măsuri ca să nu piardă fondurile europene.

Miniştrii PSD au părăsit guvernul într-un moment dificil pentru România.
Sunt dezamăgit de comportamentul socialiştilor români (PSD). Au părăsit guvernul într-o perioadă dificilă pentru români, folosind un fals pretext. Am încredere în Partidul Democrat-Liberal. Este un partid serios, care ştie cum să guverneze în interesul public.

* preşedintele Grupului Partidului Popular European

Interviu realizat de E. SANDU
Traducere de LUMINIŢA BRĂILEANU

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22