22 PLUS, nr. 304: Ordoliberalism şi economie socială de piaţă în România

Thomas Kleininger* | 05.10.2010

Pe aceeași temă

În aparenţă, un pariu cu miză preponderent teoretică, în realitate, cu consecinţe practice importante: este posibilă preluarea unui model economic şi social de succes într-o ţară cu o experienţă istorică total diferită, cu o mentalitate diferită – dacă nu chiar diametral opusă - şi care sunt condiţiile de posibilitate pentru o asemenea încercare?

Iată întrebările pe care şi le-au pus, la început de drum, cu emoţie, cu scepticism, dar şi cu sentimentul unei urgenţe presante, membrii unui grup de lucru reunit sub semnul dialogului, pentru a defini condiţiile în care ar putea fi transferat în România modelul german al economiei sociale de piaţă. Sub egida Fundaţiei „Konrad Adenauer“ şi a Institutului de Studii Populare, în acest grup s-au regăsit profesionişti din cele mai diverse domenii: economişti, fireşte, dar şi istorici, sociologi, politologi, ziarişti, jurişti, filologi animaţi de speranţa că printr-o dezbatere neîngrădită de prejudecăţi sectare vor putea contribui la elaborarea unui proiect societal pentru viitorul României.

Din capul locului, eram cu toţii conştienţi că un model societal nu poate fi mutat ca atare dintr-o ţară în alta, dintr-o epocă în alta. Și atunci, o primă întrebare care s-a ridicat a fost: cine suntem noi, de fapt? Ce înseamnă astăzi a fi român? Aici dialogul a fost marcat de consideraţiile lui Max Weber privitoare la naşterea capitalismului din spiritul protestant, dar şi de eterna opoziţie din cultura română dintre tradiţionalişti şi sincronişti. În acest punct, dialogul nostru s-ar fi putut împotmoli, dar am realizat că de-a lungul istoriei sale de peste 60 de ani însuşi conceptul de economie socială de piaţă a cunoscut interpretări diferite şi aplicaţii practice variate, astfel încât se poate vorbi astăzi de o economie socială de piaţă rigidă, opusă unei economii sociale de piaţă flexibile. Decisiv este, în acest context, ce pondere dobândeşte în aplicarea modelului atributul socială. Aşadar, nu este atât de important cine suntem, ci ce vrem să devenim. Dincolo de aceste considerente de etnopsihologie, rămâne certitudinea că principiile economiei sociale de piaţă se pot constitui într-un cadru adecvat, verificat istoric, pentru îmbinarea creşterii economice cu echitatea socială.

Economia socială de piaţă, democraţia şi statul de drept constituie un tot indisolubil. Deficienţele dintr-un sector se repercutează cu rapiditate în celelalte. Aşa se explică de ce sarcina asumată de grupul de lucru, autointitulat Ordoliberalism şi economia socială de piaţă, este atât de complexă: chiar dacă punem între paranteze veşnica discuţie despre specificul naţional, nu vom putea face abstracţie de celelalte două componente ale modului în care s-a configurat societatea după căderea comunismului. Participanţii la acest grup de lucru va trebui să caute, nu spun să găsească, răspunsurile la o serie de întrebări dificile.

Ce este economia socială de piaţă?

Ce fel de economie socială de piaţă ne dorim pentru România?

Cum poate fi transferat acest model?

Cine sunt actorii principali pentru un asemenea transfer?

Şi chiar dacă nu vor găsi răspunsurile la toate aceste întrebări, cei implicaţi în căutarea lor vor deveni ei înşişi agenţi ai schimbării.

Notă: Grupul de lucru este o organizaţie deschisă, bazată pe voluntariat. Cei care doresc să participe la activităţile grupului sunt bineveniţi.

* THOMAS KLEININGER, director executiv ISP

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22