22 PLUS, nr. 317: POLONIA - Succesul Preşedinţiei poloneze înseamnă un succes al nostru, al tuturor

Jerzy Buzek | 12.07.2011

Pe aceeași temă

Stimate doamne, stimaţi domni, dragi europeni!

Polonia tocmai preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Se află în faţa unei şanse istorice, în faţa unei importante provocări! Europa are nevoie să primească un nou suflu, are nevoie de combustibil pentru continuarea integrării. Deschiderea şi spiritul întreprinzător - marile atuuri poloneze – trebuie să devină nişte instrumente eficiente în lupta cu stagnarea în Uniunea Europeană. De aceea Europa se bazează pe Polonia.

Scopurile mandatului polonez la Preşedinţie urmează să se realizeze în condiţii globale dificile. Economia comunitară, ca şi cea mondială, se luptă în continuare cu urmările crizei economice. Trebuie să reacţionăm cât mai consecvent, chiar dacă acest lucru necesită unele decizii nepopulare. Prioritatea principală o constituie bugetul pe următorii câţiva ani – solidar, pe măsura ambiţiilor noastre comune. Un buget care va asigura o creştere constantă, noi locuri de muncă şi instrumente corespunzătoare pentru politica de coeziune. Negocieri importante asupra bugetului se vor demara în timpul Preşedinţiei poloneze.

Uniunea nu va reuşi să învingă criza fără întărirea capitalului intelectual şi a pieţei interne. Aici se află cel mai mare potenţial, nefolosit încă. Polonia trebuie să tindă spre adâncirea schimbului liber de servicii, în vederea desfiinţării barierelor comerciale.

Dezvoltarea economică este posibilă doar în condiţii de stabilitate politică. Una dintre devizele mandatului polonez este „O Europă sigură“. Esenţială va fi consolidarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună. Operaţiunea din Libia demonstrează cât de important este ca această politică să funcţioneze corect. Desigur, următoarea problemă esenţială o constituie siguranţa energetică. Adeseori subliniem faptul că europenii pot să nu înţeleagă geopolitica, dar au dreptul să aibă garanţia că va fi cald în casă în mijlocul iernii. De aceea, promovez ideea înfiinţării Comunităţii Energetice Europene. Aceasta ne va ajuta să echilibrăm lupta cu schimbările climatice şi siguranţa energetică. Am convingerea că Polonia va sprijini consecvent această iniţiativă.

Un semn distinctiv al acestui mandat îl poate constitui deschiderea, francheţea. Nu este exclus ca, în a doua jumătate a anului 2011, să se finalizeze negocierile de aderare a Croaţiei. În acest context, merită amintită şi iniţiativa poloneză „Moldova pentru Europa“. Această ţară are şanse reale să intre în Comunitatea Europeană.

Dorinţa de întărire a colaborării cu Uniunea Europeană uneşte ţările din cadrul Parteneriatului Estic – unul dintre cele mai mari succese ale diplomaţiei poloneze din ultimii ani. Chiar Polonia însăşi, până nu de mult, a reprezentat Estul pentru Uniunea Europeană. A făcut un efort mare, construind un stat democratic şi o economie cu piaţă liberă. Acum a devenit un consilier natural pentru Europa de Est în cadrul Uniunii şi al Uniunii în cadrul Europei. Există aşteptări îndreptăţite faţă de mandatul polonez la Preşedinţie, care ar ajuta ca parteneriatul să capete amploarea corespunzătoare. UE se bazează pe faptul că se va semna un parteneriat cu Ucraina. Întâlnirea la vârf din Polonia a Parteneriatului Estic, în toamnă, va fi un eveniment la cel mai înalt nivel.

Să nu uităm că mandatul la Preşedinţia UE reprezintă, înainte de toate, reconcilierea unor poziţii antagoniste, iscusinţa de a te putea abţine de la forţarea impunerii unor interese naţionale în defavoarea celor comunitare, ca şi capacitatea unei reacţii rapide şi exacte în cazul actualelor evenimente. Problemele se înmulţesc. Planificarea este necesară, dar nu va înlocui reacţiile curente în faţa realităţii, care se află în continuă schimbare.

Pe perioada mandatului său la Preşedinţie, Polonia nu va fi singură. În cadrul aşa-numitului „trio“, direcţia activităţilor va fi stabilită împreună cu Danemarca şi Cipru, care urmează să preia Preşedinţia în următoarele două semestre consecutive. În afară de aceasta, în baza Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene sunt – de facto – Camerele legislative cu drepturi egale. Reprezentând aproximativ 80% din toate prevederile Uniunii, vom decide în comun viitorul Europei. Înseamnă că următorul factor care va influenţa succesul mandatului polonez la Preşedinţie îl reprezintă eficienţa colaborării dintre diferitele instituţii comunitare.

În calitate de preşedinte al Parlamentului European, mă bazez pe continuarea unei colaborări bune şi fructuoase cu Seimul (Camera Deputaţilor) şi cu Senatul Polonez. Succesul Preşedinţiei poloneze înseamnă – în adevăratul sens – un succes al nostru, al tuturor, al fiecăruia dintre celelalte 26 de ţări membre ale Uniunii. În aceasta constă frumuseţea şi magia actualei Europe! Dar şi răspunderea care se află acum pe umerii polonezilor!

Toate cele bune!

JERZY BUZEK este preşedintele Parlamentului European

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22