Pe aceeași temă
O primă provocare priveşte chiar conţinutul făcut prin acest proiect. Fără îndoială, în această privinţă, pot exista opinii diferite.
O a doua provocare, cel puţin la fel de importantă ca prima, se referă la raţionalitatea clasei politice. Întregul edificiu al democraţiei constituţionale a fost clădit tocmai pentru că el se întemeiază pe raţionalitate şi, dincolo de opţiunile să le spun iraţionale, această democraţie nu se poate edifica fără această raţionalitate a clasei politice. Proba pe care trebuie să o facă clasa politică, şi mă refer în primul rând la parlament, în lunile următoare, este tocmai proba raţionalităţii. Există sau nu există?
De la fondarea României moderne şi până astăzi, statul român a avut perioade faste sau perioade mai puţin faste, în funcţie de această încărcătură de raţionalitate sau de iraţionalitate. Atunci când primează iraţionalitatea, ne depărtăm de fundamentele democraţiei constituţionale. Atunci când primează raţionalitatea, înseamnă că suntem în interiorul acestor fundamente ale democraţiei constituţionale şi avem şanse să tratăm şi acest proiect de revizuire a Constituţiei într-un mod constructiv.
Citeste si despre: reforma constitutionala, modificarea Constitutiei, proiect de revizuire, proba rationalitatii, fundamentele democratiei constitutionale.