22 PLUS, nr. 319: Ora politicilor durabile

Holger Dix | 26.07.2011

Pe aceeași temă

Domnule prim-ministru Emil Boc, stimate domnule profesor Valeriu Stoica, permiteţi-mi a vă spune că ziua de astăzi reprezintă o mare bucurie pentru mine şi Fundaţia „Konrad Adenauer“. Astăzi, un grup de parteneri şi prieteni ai Fundaţiei prezintă rezultatul unui efort de cercetare şi elaborare, inspirate din modelul economiei sociale de piaţă occidentale.

Vă rog să reţineţi afirmaţia mea cu privire la inspiraţia din modelul economiei sociale de piaţă occidentală, pentru că exerciţiul grupului de lucru nu a fost unul de imitaţie sau o simplă traducere, ci de cercetare, evaluare şi proiecţie, în strânsă legătură cu specificul societăţii româneşti.

Doresc să mulţumesc din tot sufletul membrilor grupului de lucru pentru perseverenţă şi interes, ştiind că, pe parcursul ultimului an, au avut nenumarate întâlniri, că s-au implicat voluntar în activitate şi că au depus o muncă exemplară în proiectul al cărui rezultat îl vedem astăzi.

Stimate doamne şi stimaţi domni, în ultimii doi ani, economia şi politica mondială au fost influenţate de criza financiară şi de intervenţia masivă a politicului în mersul economiei.

Statele naţionale au fost obligate să stabilizeze piaţa financiară prin injectare masivă de fonduri şi prin acordarea de garanţii pentru continuarea activităţii instituţiilor financiare.

Guvernele şi instituţiile financiare internaţionale au luat aceste măsuri fără precedent în scopul stimulării economiei şi al ieşirii din recesiune. Acţiunea fermă a comunităţii internaţionale a fost, cu o asemenea situaţie de criză, necesară şi inevitabilă.

Primele rezultate, deja vizibile, ale creşterii economice sunt fin observate. Politicul se confruntă însă cu unele provocări remarcabile. Se cer, din partea guvernelor, noi măsuri curajoase, care să evite derapajele înspre o criză a datoriilor suverane.

Criza nu a fost, însă, cu totul depăşită. A venit ora politicilor durabile şi cred că este momentul să ne concentrăm asupra unor noi măsuri, a condiţiilor cadru ale ordinii economice. Se impun politici care să permită reglarea unei activităţi economice normale, fără intervenţia statului. Amintesc, fără a face un inventar complet: stimularea competiţiei, promovarea pieţelor libere, implementarea de măsuri fiscale favorabile iniţiativei antreprenoriale, aplicarea principiului responsabilităţii - precum o solidaritate socială şi ecologică durabilă. Viziunea noastră trebuie să ţină cont, în special, de interesele generaţiilor viitoare.

Obiectivul central al unor noi orientări ale guvernelor ar trebui să fie o mai bună predictibilitate a politicilor economice.
Statele europene s-au angajat, prin Tratatul de la Lisabona, să respecte o economie socială de piaţă competitivă. Există deci suficiente motive pentru care Fundaţia „Konrad Adenauer“ să sprijine înfiinţarea, în România, a unui grup de lucru care să se preocupe de ordoliberalism şi economia socială de piaţă şi să persiste în această activitate.

Grupul de lucru al ordoliberalismului şi al economiei sociale de piaţă din România a funcţionat cu sprijinul Institutului de Studii Populare, care, în ultima vreme, a avut mai multe iniţiative capabile să furnizeze idei către societatea şi clasa politică din România.

Doresc, de aceea, să-i mulţumesc în mod deosebit domnului profesor Valeriu Stoica, preşedintele ISP, pentru colaborare şi să-l felicit pentru interesul pe care l-a arătat faţă de activitatea grupului de lucru. În special, vă mulţumesc dumneavoastră, domnule prim-ministru, pentru că, într-o perioadă a provocărilor şi a nevoii de reformă, aşa cum este cea actuală, aţi găsit timpul să răspundeţi invitaţiei noastre şi cred că, prin documentul programatic elaborat de grupul de lucru, vom putea contribui şi noi la succesul activităţii guvernamentale.

HOLGER DIX este director pentru România al Fundaţiei „Konrad Adenauer“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22