22 PLUS, nr. 320: Analiza economică a dreptului

Emanuel Mihail Socaciu | 06.09.2011

Pe aceeași temă

Analiza economică a dreptului“ este o sintagmă, care, din perspectiva culturii juridice europene, poate să sune ciudat. Suntem obişnuiţi să credem că legile trebuie evaluate prin raportare la un standard extern al dreptăţii şi că rolul lor este acela de a realiza un astfel de standard (sau o stare de lucruri cât mai apropiată lui) în societate.

Această obişnuinţă „continentală“ este, din perspectiva teoreticienilor analizei economice a dreptului, doar o ipostaziere a unei erori metodologice, pe care Harold Demsetz o numea „eroarea nirvana“. Această eroare constă în prezentarea alegerii relevante ca fiind cea între o normă ideală şi un aranjament instituţional „imperfect“, care există în realitate. Prin comparaţie cu o normă ideală, cel mai adesea a unei lumi în care costurile tranzacţionale sunt nule, aranjamentul existent apare nu doar nedrept, ci şi teribil de ineficient. După Demsetz, această abordare ar trebui înlocuită cu una comparativă a instituţiilor, în care alegerea să fie făcută între aranjamente instituţionale reale.

Prima miză a analizei economice a dreptului este una metodologică. Într-un sens foarte larg, este vorba despre orice încercare de a utiliza aparatul conceptual al economiei, pentru a analiza cauzele şi efectele normelor şi instituţiile legale.

Un al doilea sens, însă, mai restrâns (cel utilizat în capitol), vizează ansamblul teoretic inspirat de opera economistului Ronald Coase (laureat al Premiului Nobel pentru economie în 1992). În The Problem of Social Cost, celebrul său articol din 1961, Coase oferă cadrul conceptual pentru o analiză sistematică a aparatului juridic. Conceptul fundamental pentru această abordare este cel de „costuri ale tranzacţiilor“, utilizat de Coase pentru a stabili relaţia între eficienţă (măsurată prin output-ul unui sistem de tranzacţii) şi alocarea iniţială a drepturilor de proprietate, relaţie care, în literatura ulterioară, a ajuns să fie cunoscută ca „teorema lui Coase“. În acest al doilea sens, expresia „analiza economică a dreptului“ poate fi folosită interşanjabil cu „analiza coasiană a dreptului“.

Principalul obiectiv al capitolului a fost de a prezenta câteva dintre cele mai spectaculoase rezultate ale acestei abordări (în domenii juridice particulare, cum ar fi clauzele constituţionale ale exproprierilor sau răspunderea civilă), precum şi câteva dintre implicaţiile conceptuale interesante.

EMANUEL-MIHAIL SOCACIU

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22