Pe aceeași temă
Aici sunt rău intenţionaţi. Uită că în primii 6 ani am încercat toate modelele tâmpite de tranziţie. Adu-ţi aminte de privatizarea de masă cu acele cupoane, MEBO. Adu-ţi aminte de locaţia de gestiune. Au încercat toate metodele de tranziţie controlată, de stânga. Au încercat şi ştiind că eşuaseră deja în alte ţări. Aveam o economie de stat subcapitalizată (încă din anii 70), cu management rămas în urmă şi care pierduse pieţele externe. Ce nevoi aveam? Capital, management modern şi pieţe în afară. Ce am făcut în primii şase ani? Am dat cupoane la muncitori, în loc să atragem capital străin, am dat locaţii de gestiune şi putere către directorii de stat şi am produs pe stoc pentru că nu aveam unde să vindem. Repet, aveam nevoie de capital, management şi acces la pieţe. Dacă am fi fost neoliberali, cum zic ăştia acum, le-am fi adus aici rapid. Am făcut exact pe invers: le-am respins pe toate trei.
De ce am făcut aceste greşeli? Pentru că puterea avea idei stupide de stânga. Privatizarea în sistem MEBO. În loc să vindem celor care aveau capital, know-how şi acces la pieţe, am dat cupoane la popor. Puterea era de stânga şi era generoasă. Poporul care a muncit pentru economia asta trebuie să primească o bucăţică. Şi atunci au apărut aceste bucăţi de hârtie fără valoare şi fără efect. Nu capital nou, nu management nou, nu pieţe noi. O prostie imensă. Totul s-a rupt şi toate întreprinderile au continuat să fie subcapitalizate şi neconectate la piaţă. Am distrus chiar industria pe care doream să o protejăm.
Vreau să recomand tuturor un film, care se numeşte După revoluţie, făcut de Laurenţiu Calciu. Omul se plimba prin Bucureşti în 1990 cu camera şi a înregistrat multe reacţii ale oamenilor care vroiau să vorbească. Să vezi ce obsesii aveau oamenii: să-şi apere întreprinderile, să nu cumva să le ia Raţiu. Sunt ale noastre, noi le-am construit, să nu le ia nimeni. Asta a promis FSN că face şi asta a făcut. Ideile de stânga, populare atunci, au falimentat economia românească în anii 90.
Când am ajuns la privatizări? După ce toate stângismele acestea eşuaseră. Nu-l pot ierta niciodată pe Ion Iliescu pentru că mi-am petrecut adolescenţa în sărăcie lucie, câţiva ani de dezolare şi pierderi absolute, în care totul a fost furat de feseniştii lui, promiţând să nu schimbe nimic. Asta am luat-o la modul personal şi e reţeta clasică a populismului de stânga: jaf şi îmbogăţire personală, minţind poporul frumos.
Noua economie a fost creată târziu, încet, chinuitor şi doar prin politici de dreapta – privatizare, deschidere, import rapid de know-how şi de capital. Dar niciodată nu am avut politici de dreapta făcute de noi de bună voie. Am făcut-o numai cu pistolul la tâmplă, atunci când nu mai aveam cu ce să ţinem pierderile ideilor generoase şi stupide de dinainte. Cum să ţii Sidex cu un milion de euro pierderi pe zi? Să spui că tranziţia din România este un produs neoliberal este o ticăloşie imensă. Ar fi fost bine să fie aşa, am fi fost azi mult înainte.
Nu, din păcate, tranziţia noastră este un produs al socialismului retardat mental, care nu a văzut oportunităţile, şi al unor politici de dreapta timide şi cu decizii luate numai cu pistolul la tâmplă. Atunci când trebuie să faci de nevoie, faci prost şi cu costuri mari.
Economic, dreapta are mai multe soluţii şi mai bune decât stânga?
Da, asta în mod clar. Astea au fost testate. Soluţiile economice ale stângii sunt multe, diverse şi mereu contrazise de realitate. Soluţiile economice ale dreptei sunt puţine, pot spune că sunt nişte idei fixe, dar per total au fost permanent verificate de realitate. Chiar şi statele comuniste care au succes au făcut-o cu idei capitaliste, vezi acum în China. Ce vrei exemplu mai clar de faliment moral al comunismului decât China?