Pe aceeași temă
În 10 mai, anul acesta, Monica Macovei, în calitate de raportor pentru agenţiile descentralizate ale Uniunii Europene, a pledat în faţa Parlamentului European pentru amânarea descărcării de gestiune pentru trei agenţii care aveau probleme legate de conflictul de interese. Argumentele prezentate de Monica Macovei au convins, astfel încât propunerea a întrunit majoritatea voturilor. Este prima decizie de genul acesta adoptată în PE.
Publicăm în continuare extrase din discursul Monicăi Macovei din 10 mai 2012 în Parlamentul European
Sunt raportor pentru agențiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 şi pentru întreprinderile de parteneriat public-privat. Sunt supuse procedurii de descărcare de gestiune 24 de agenţii centralizate şi 7 întreprinderi de parteneriat public-privat. Pentru 3 agenţii, propun amânarea descărcării de gestiune, în principal, din motive legate de conflicte de interese şi achiziţii publice.
Un semnal pentru statele membre
Câteva cuvinte despre importanţa conflictelor de interese. Conflictele între sarcinile publice şi interesele private ale celor aflaţi în funcţii publice au crescut prin căderea barierelor dintre sectoarele public şi privat, prin parteneriatele publice-private, prin schimbul de personal între cele două sectoare. Aceasta a creat zone gri şi potenţiale conflicte de interese pentru cei aflaţi în funcţii publice. Conflictul de interese apare atunci când o persoană în funcţie publică trebuie să ia decizii care îi pot afecta interesele private.
Dacă nu sunt identificate şi gestionate corect, conflictele de interese pot distorsiona alocarea resurselor publice, politica de resurse umane, pot duce la risipirea banilor publici şi la scăderea încrederii cetăţenilor în instituţiile europene publice. De aceea, conflictele de interese trebuie să fie analizate şi sancţionate în cursul procedurii de descărcare de gestiune. Este rolul nostru să ne uităm la conflicte de interese, atunci când verificăm şi decidem cu privire la descărcarea de gestiune a tuturor instituțiilor europene.
Recomand amânarea descărcării de gestiune pentru Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. Este o agenţie implicată în autorizarea alimentelor şi băuturilor pe care le consumăm zilnic. Sănătatea noastră depinde şi de deciziile acestei autorităţi. De aceea, conflictele de interese din această agenţie, în principal din consiliul director, din board, sunt îngrijorătoare. Sunt multe exemple care au fost şi făcute publice. O să dau doar unul foarte recent: Diána Bánáti, care pe 8 mai, acum două zile, s-a alăturat unui institut finanţat de industria alimentară şi, la cererea Autorităţii, şi-a dat demisia din funcţia de director şi membru al boardului. Sunt şi alte cazuri în consiliul director al Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor, de exemplu, cum ar fi cele din grupurile de experţi. În plus, costurile întâlnirilor membrilor boardului în 2010 au fost de peste 6.000 de euro pe persoană pe întâlnire, cel mai mare cost dintre toate agenţiile.
Agenţia pentru Medicamente este a doua pentru care propun amânarea descărcării de gestiune. Şi aici sunt probleme de conflicte de interese, iar această agenţie este extrem de importantă în procedura de aplicare, de aprobare, de autorizare a medicamentelor pe care le folosim, care intră pe piaţă. Agenţia a elaborat un plan pentru evitarea, pentru prevenirea conflictelor de interese, dar ceea ce propun Parlamentului este să vedem cum se aplică acest plan, pentru că aplicarea, implementarea este chestiunea-cheie. Dacă se va aplica corect, desigur că, în toamnă, decizia noastră poate fi alta.
O a treia agenţie este Agenţia pentru Mediu, unde am constatat probleme de achiziţii publice, de cheltuirea banilor publici. De exemplu, o faţadă verde, care a durat numai cinci luni, a costat circa 300.000 de euro, a fost făcută fără licitaţie şi fără a face parte din planul de muncă şi de investiţii al agenţiei. De asemenea, există şi alte chestiuni de achiziţii publice şi conflicte de interese, chiar ale persoanei, ale directorului executiv al acestei agenţii.
Amânarea descărcării de gestiune nu este împotriva agenţiilor, ci, dimpotrivă, le sprijină să îşi rezolve, să rezolvăm împreună aceste probleme şi este un semnal puternic pentru statele membre şi Comisie, pentru propunerile pe care le fac în boardurile acestor agenţii.
Amânarea nu este împotriva agenţiilor
Transparenţa şi gestionarea corespunzătoare a conflictelor de interese au devenit esenţiale atât pentru guverne, cât şi pentru cetăţenii noştri.
Conflictele de interese trebuie să fie un criteriu în procedura de descărcare de gestiune pentru toate instituţiile UE. Repet acest lucru în special pentru colegii noştri socialişti. Procedura de descărcare de gestiune reprezintă o bună ocazie de evaluare a conflictelor de interese, deoarece, dacă nu sunt corect gestionate, conflictele de interese pot distorsiona alocarea resurselor publice şi politicile de resurse umane şi pot conduce la irosirea fondurilor publice. Aşadar, da, acesta este cadrul potrivit pentru o discuţie pe această temă.
Am profitat încă o dată de această ocazie pentru a face un apel la Consiliu, Comisie şi statele membre să revizuiască modul în care numesc membrii consiliilor de conducere ale agenţiilor şi directorii. M-am bucurat să îl aud astăzi pe comisarul Šemeta spunând că acest lucru va fi luat în considerare, iar politica va fi revizuită. Cred că amânarea va ajuta agenţiile să finalizeze acest proces de eliminare a conflictelor de interese sau cel puţin să introducă, în mod ireversibil, o politică structurată împotriva conflictelor de interese.
Nu voi răspunde criticilor personale din partea socialiştilor. Aş vrea doar să spun că nu am auzit niciun argument concret pentru care procedura de descărcare de gestiune pentru cele trei agenţii nu ar trebui să fie amânată. Din nou, aceasta nu are nimic de-a face cu activitatea agenţiilor. Acesta nu este un demers împotriva agenţiilor, ci mai degrabă are menirea să ajute agenţiile şi să crească încrederea oamenilor în activitatea agenţiilor şi a Parlamentului, astfel încât aceştia să vadă că luăm în serios procedura de descărcare de gestiune.
Noi nu doar punem nişte ştampile pe rapoarte.
În fine, vă mulţumesc tuturor pentru această dezbatere, inclusiv celor care mi-au criticat propunerile. Mă bucur că problema conflictelor de interese a făcut obiectul unei dezbateri atât de ample. Sunt sigură că dezbaterea va continua.