Pe aceeași temă
Deschiderea spre adoptarea modelului occidental de viaţă de care dau dovadă cele trei generaţii ale familiei Ştirbey (domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbey, prințul Alexandru B. Ştirbey şi prințul Barbu A. Știrbey) se poate observa şi în domeniul economic și juridic, nu numai în ceea ce priveşte gustul artistic. Exista o politică de familie în direcţia adaptării contextelor socio-economice şi a păstrării averii în cadrul restrâns prin uniuni matrimoniale şi pacte de familie. Prietenia şi relaţiile de afaceri cu personalităţi din diferite domenii (bancheri, industriaşi, jurişti, medici) nu au putut decât să permită accesul la înnoiri şi au facilitat spiritul competitiv.
La începutul sec. al XX-lea, membrii familiei Știrbey-Bibescu-Basarab Brâncoveanu dețineau fabrici în domeniul varului și cimentului, zahărului, terenuri petroliere, erau acționari la mari uzine și societăți bancare și comerciale. Pe de altă parte, prosperitatea economică se va revărsa asupra comunităţilor unde își aveau moșiile, ei fiind ctitori de biserici, fondatori de spitale, dispensare, școli. Se observă constant iniţiative la nivelul ameliorării învăţământului, sănătăţii, îmbunătăţirii vieţii sătenilor şi muncitorilor1.
Trebuie remarcate încercările domnitorului Barbu D. Ştirbey de a aduce în ţară specii noi de animale, cum ar fi oile merinos din Prusia, şi de a moderniza exploatarea lemnului cu ajutorul forţei de muncă calificate din Franţa2.
Studiile juridice făcute la Paris de personalităţile masculine ale familiei capătă o aplicabilitate cu atât mai mare în contextul socio-economic atât de tulbure al începuturilor industriei româneşti şi se poate observa o grijă deosebită pentru lămurirea statutului juridic al proprietăţilor imobiliare şi împărţirea echitabilă, eventual despăgubirea între rude.
Fabricile de la Buftea
În 1870, Alexandru B. Știrbey înfiinţează fabrica de conserve ce va aduce prosperitate familiei, dar şi regiunii Buftea, prin afluxul de forţă de muncă. În 1898, pe moșia Știrbey se aflau satele Flămânzești/Flămânzeni, Buftea și Bogătești, ocupând 6.500 pogoane de pământ, inclusiv 50 de vii, circa 100 cu grădini și 20 de livezi de pomi roditori.
Fabrica de vată și pansamente, înființată de Barbu A. Știrbey împreună cu asociatul B. Klaesi3, este bine documentată în fondul Ministerului Industriilor și Comerțului4. Astfel, putem afla că a fost înființată în 1900 și extinsă cu noi clădiri și utilaje în 1910. „În ciuda greutăţilor de care s-a lovit şi a nerentabilităţii dela început, a înfiinţat o fabrică de vată, o fabrică de conserve, instalaţii de vinificare, şi a dat o dezvoltare remarcabilă exploatării fermiere şi îndeosebi a floriculturii şi pomiculturii.“5 În 1921, cele trei fabrici de la Buftea, cea de conserve, cea de vată și de făină, vor fi grupate în societatea comercială Întreprinderile Industriale Știrbey Buftea.
Din pepinierele de la Buftea se puteau comanda în perioada interbelică pomi fructiferi (zeci de soiuri de meri şi peri de vară, toamnă şi iarnă, gutui, pruni, caişi, piersici, cireşi, vişini, migdali, nuci, agrişi, coacăzi), zmeură, căpşuni, fragi, răchită, sparanghel, puieţi pentru garduri vii, zeci de soiuri de trandafiri (pletoşi, pitici, înalţi, urcători, de dulceaţă), lilieci, arbori ornamentali. Mai multe terenuri din apropierea proprietăţii erau cultivate cu diferite soiuri de viţă de vie. În apropierea lacului se aflau orezării.
Implicarea familiei Știrbey în domeniul cultural
Cu siguranță că inițiativa banului Grigore Brâncoveanu, continuată de soția sa, băneasa Safta, de a sprijini Biserica Domnița Bălașa6, azilul de văduve, femei bătrâne și sărace și școala primară de băieți (înființată în 1745, desființată în 1898), constituite în Așezămintele Domniței Bălașa Brâncoveanu, urmate de înființarea spitalului7, reprezintă un model cu atât mai demn de urmat, cu cât rămâne unic în istoria bucureșteană. Epitropii Așezămintelor Brâncovenești vor fi aleși dintre membrii extrem de valoroși ai familiilor direct înrudite, descendente ale Basarab Brâncovenilor: Alexandru și Dimitrie D. Știrbey, Barbu A. Știrbey, George G. și Nicolae G. Bibescu, Constantin Basarab Brâncoveanu și alți membri – Băleanu, Moscu, Ghika-Deleni.
Inițiative culturale la Buftea
Implicarea familiei Ştirbey în organizarea învăţământului în Buftea este dovedită în nenumărate rânduri. Prințul Barbu A. Ştirbey a susţinut înfiinţarea unei şcoli de meserii și agricultură în Bucoveni. Din dosarul de la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice8, avem dovada că încă din 1901 el a donat teren pentru noile construcții ale școlii, amplasat central, în apropierea primăriei. În plus, se angaja să cheltuiască suma de 7.000 lei pentru construcția atelierelor și a locuinței maeștrilor, precum și să doneze unelte în valoare de 1.500 lei. Timp de 7 ani, prințul subvenționa școala cu suma de 2.000 lei. Ținând cont de potențialul agricol al zonei limitrofe Capitalei, prințul Știrbey avea în vedere chiar înființarea unei școli de grădinărit. În acest sens, a donat o suprafață de 5 pogoane în centrul comunei, un plug cu o pereche de boi și mici unelte.
În 1903, în localitate funcționau deja atelierele de lemnărie și fierărie, precum și cel de grădinărit, prințul îndeplinindu-și promisiunea, și abia ulterior realizându-se procedurile legale de transfer. În 1904 se încheie și actele de donație a terenului de 2.860 m.p. cu construcții și a altor două terenuri de 11.837 m.p., respectiv 11.520 m.p. În anii următori, prințul Știrbey a susținut pe cheltuiala sa și pregătirea anuală a 20 de învățători în scopul obținerii unor „gospodării raționale“ și îmbunătățirea vieții țăranilor.
Gimnaziul devenit liceu-internat a fost o altă iniţiativă a lui Barbu A. Ştirbey, care s-a preocupat de educaţia copiilor ţăranilor, muncitorilor, funcţionarilor satelor învecinate moşiei sale. A fost prima instituţie de acest gen într-o comunitate atât de mică, anul înfiinţării fiind 1923. Inițial, şcoala a funcţionat în case modeste donate tot de prinț, apoi acesta a alocat un teren de 15.000 m.p., aflat în apropierea gării. Sediul impunător, proiectat de arh. Toma T. Socolescu (1883-1960) în stil naţional, a fost construit între 1929-1930. În 1930, tot în stil naţional apare și clădirea clubului copiilor, căminul cultural, de latura muzicală şi sprijinirea corului s-a ocupat fiica familiei, Maria Ştirbey.
Biserica Sfânta Varvara a fost construită între 1934 şi 1939, proiectul aparţinând arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969), terenul fiind tot o donaţie a lui Barbu A. Ştirbey.
NOTE:
1. Cel puţin la nivelul familiei Barbu şi Nadeja Ştirbey a existat o grijă permanentă pentru înzestrarea personalului, a copiilor botezaţi sau cuplurilor cununate de ei.
2. Cezara Mucenic, Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei, în Bucureşti, materiale de istorie şi muzeografie, nr. XX, Muzeul Municipiului Bucureşti, 2006, p. 74.
3. În 1920, Hans Klaesi vinde partea sa, prințul Știrbey rămânând unicul proprietar.
4. A.N.R., Fond Ministerul Industriilor și Comerțului, Industria Textilă, dosar 15/ 1912-1929, fond documentar al utilajelor importate din Ungaria, Germania.
5. Universul, nr. 71, 27 martie 1946, p. 1.
6. 1744-1745, prima ctitorie la inițiativa Domniței Bălașa, Biserica cu hramul Botezul Domnului, ruinată, reparată în 1842, dărâmată în 1871; 1750-1753, Biserica cu hramul Înălțarea; rectitorită în 1831 de Grigore Brâncoveanu, dar avariată de cutremur, rectitorită între 1838-1842 de către Safta, stil neogotic, ruinată în 1881, demolată; reconstruită sub patronajul epitropilor Bibescu-Știrbey în 1880–1885, după planurile arh. Alexandru Orăscu, arh. Carol Benesch și arh. Friedrich Hartmann, avizați de arh. Lecomte de Nouy, antrepriz Dobre Nicolau, sub coordonarea arh. Carol Benesch.
7. 1835-1985, cu diferite reconfigurări și adăugări de pavilioane.
8. A.N.R., Casa Școalelor, dosar 143/1904.