Pe aceeași temă
Conform raportului anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare (Raportul PIF), între 2009 şi 2013 numărul neregulilor în cheltuirea fondurilor europene a crescut cu 22%, în timp ce valoarea fondurilor afectate de fraudă s-a majorat cu 48%.
În ceea ce privește cheltuielile, anul trecut frauda din fondurile UE s-a ridicat la 248 milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,19% din bugetul pentru cheltuieli. Comparativ cu anul precedent (315 milioane de euro) s-a înregistrat o scădere de aproximativ 21%.
Din punct de vedere al veniturilor, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29% din resursele proprii tradiționale colectate pentru anul 2013.
Deși impactul financiar global al fraudelor vizând fondurile UE a scăzut anul trecut, numărul cazurilor raportate în ceea ce privește cheltuielile UE a crescut, în comparație cu anul precedent. Cele mai multe cazuri detectate în 2013 sunt din domeniul agriculturii – 60% din totalul raportărilor. În 2012, 63% din fraudele identificate erau cu bani din fonduri de coeziune.
Cazurile identificate nu reflectă nivelul fraudei
Numărul cazurilor și sumele calculate nu măsoară nivelul fraudei care afectează bugetul Uniunii Europene, atrag atenția autorii raportului, ci doar capacitatea statelor membre și a instituțiilor europene de a depista eventualele fraude.
În 2013, statele membre au declarat 1.609 dosare cu nereguli în absorbția fondurilor europene, ele totalizând fonduri în valoare de 309 milioane de euro. Numărul cazurilor raportate ca fraudă a crescut cu 30%, comparativ cu anul anterior, dar impactul financiar a scăzut cu 21%.
Variațiile de la un an la altul ale valorii fraudei sunt mai puțin relevante, deoarece ele pot fi afectate de cazuri individuale cu sume foarte mari. Indicatorul cel mai potrivit pentru a analiza evoluția acestor fenomene este numărul cazurilor raportate la nivelul Uniunii și în fiecare stat membru în parte.
Între 2009 şi 2013, numărul neregulilor în cheltuirea fondurilor europene a crescut cu 22%, în timp ce valoarea fondurilor afectate de fraudă s-a majorat cu 48%. Creșterea este explicată parțial prin majorarea resurselor bugetului Uniunii Europene, dar și de o îmbunătățire a mecanismelor de control al modului de cheltuire a fondurilor comunitare. Instituțiile europene și cele naționale au fost mult mai atente la derularea absorbției banilor comunitari, astfel încât a scăzut ușor numărul fraudelor raportate, dar a crescut cel al neregulilor totale.
România în Raportul PIF
Potrivit acestui raport, România se numără printre statele cu cele mai multe cazuri de nereguli raportate drept fraude: Italia (302 cazuri), România (109 cazuri), Bulgaria (97), Polonia (91), Danemarca (66) şi Grecia (55).
Dintre cele 109 situaţii de fraude, 60 sunt de la capitolul agricultură, 23 – pe coeziune şi 26 de cazuri – fraude cu fonduri de preaderare.
Numărul și valoarea totală a cazurilor de nereguli raportate ca fraude
Ca valoare a acestor fraude, România se sitează pe locul 3, după Italia (68,5 milioane de euro) și Polonia (48,7 milioane de euro), cu un total de 36,6 milioane de euro fraudate.
Raportul menționează că numărul neregulilor din Bulgaria, Italia, Danemarca și România totalizează 75% din totalul cazurilor identificate, anul trecut, ca fraude cu fonduri europene destinate agriculturii.
Din cauza problemelor depistate în procesul de absorbție a fondurilor europene, România a suferit corecţii financiare de 285 milioane de euro în anul 2013, în creştere faţă de 2012.
Cele mai mari corecții, respectiv aproape 220 milioane euro, au privit alocările din Fondul Social European, din care sunt finanţate programele operaţionale Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) și Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).
Alte corecţii s-au aplicat la proiectele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv 28 milioane de euro, Fondul de Coeziune - 21 milioane de euro, Fondul de Dezvoltare Rurală - 17 milioane de euro.
Infracțiunile cu fonduri europene în Raportul DNA
În România, Direcția Națională Anticorupție are competența exclusivă în domeniul investigării fraudelor la fondurile comunitare, indiferent de cuantumul prejudiciului cauzat ori calitatea persoanelor ce au comis astfel de infracțiuni legate de acest domeniu.
La nivelul DNA este organizat Serviciul de combatere a infracțiunilor de corupție împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, care instrumentează cauzele în care activitatea infracțională are întindere națională ori de o complexitate deosebită și, totodată, are atribuții de monitorizare a activității desfășurate pe acest segment de secțiile ori serviciile teritoriale ale direcției. Serviciul are doi procurori și a instrumentat anul trecut nu doar cauze privind fraudarea fondurilor europene, ci și alte cauze complexe referitoare la infracțiuni de corupție, evaziune fiscală și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Numărul dosarelor aflate în lucru anul trecut era de 1.027, cu 26,48% mai mult decât în anul 2012 (812 dosare). Din acest total, 585 au fost cauze nou înregistrate (comparativ cu 375 în 2012). Au fost soluționate 461 de cauze (386 în anul 2012).
A continuat să crească numărul actelor de inculpare (cu 5,56%), respectiv 57 rechizitorii (54 în 2012) privind 120 de inculpați, din care 11 persoane juridice, 2 dintre inculpați fiind arestați preventiv.
Prejudiciul total adus UE în cele 51 de rechizitorii este de 238,249 milioane de lei și 199.679 de euro, iar cel produs bugetului național în cadrul contractelor finanțate din fonduri europene este în cuantum de 179 milioane de lei.
Numărul și valoarea neregulilor în care nu există suspiciunea de fraudă
Pentru recuperare au fost dispuse măsuri asiguratorii în 35 din cele 51 de cauze, valoarea bunurilor indisponibilizate care au făcut obiectul măsurilor asiguratorii fiind de 60,5 milioane de lei. În șase dosare nu s-a impus luarea măsurilor asiguratorii, întrucât prejudiciul a fost acoperit integral.
Fondurile europene prejudiciate efectiv sau a căror prejudiciere era urmărită (în cazul tentativei) au fost acordate în cadrul unor finanțări provenite din:
– Fondul European de Garantare în Agricultură – sprijin pentru suprafețe agricole în 24 de cauze;
– Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală în 12 de dosare;
– Fonduri SAPARD - 3 cauze;
– Fonduri PHARE - 5 cauze;
– Fonduri Structurale – 11 cauze (dintre care 7 pe POSDRU).
Cele mai multe dintre cazurile finalizate cu rechizitoriu au fost deschise prin autosesizarea procurorilor anticorupție (22 de cazuri), urmate de cele declanșate ca urmare a sesizărilor venite de la DLAF (în 12 cauze) și de plângeri ale unor persoane fizice sau juridice (în 7 cauze). În 8 dosare a fost vorba de sesizări ale organismelor care gestionează fondurile europene sau care au atribuții de control și constatare.
Comparativ cu anul anterior, se observă o scădere a numărului sesizărilor venite de la DLAF (12, de la 15 în 2012) și creșterea semnificativă a numărului autosesizărilor (de la 7 în 2012, la 22 în 2013).
Anul trecut, instanțele autohtone au pronunțat 47 de hotărâri judecătorești definitive în dosarele DNA cu fraude din banii europeni, în 40 dintre ele fiind vorba de condamnări – au fost condamnate 81 de persoane, dintre care 5 au fost persoane juridice condamnate la pedeapsa amenzii.
Dintre cei 81 de inculpați, 23 au fost condamnați cu pedepse cuprinse între 1 an și 5 ani de închisoare, pentru restul de 53 de inculpați fiind suspendată executarea pedepsei. Prejudiciul însumat al acestor 40 de dosare este de aproape 4 milioane de euro și 10,5 milioane de lei. Valoarea bunurilor indisponibilizate și care astfel au acoperit prejudiciul reținut este de 2.983.896,37 euro și 2.054.134,03 lei.