22 PLUS: Valorile democraţiei creştine

Emil Boc | 04.05.2010

Pe aceeași temă

Partidul Democrat Liberal este un partid foarte tânăr, care s-a născut în decembrie 2007 din fuziunea a două curente cu istorii distincte în ultimii 20 de ani: democraţii, care s-au desprins de fesenismul definit de Ion Iliescu, şi liberalii, care nu au acceptat transformarea PNL într-o formaţiune politică dependentă de oligarhi şi apropiată de PSD. În PDL s-au reunit forţele politice care cred în modernizarea României, forţele politice care cred că progresul în România de azi este promovat de curentele politice ce aparţin dreptei europene.

S-a spus că Partidul Democrat a trecut brusc de la stânga la dreapta, uitându-se faptul că, din 1992, gruparea care a refondat PD a făcut o opoziţie fără compromisuri PDSR-ului lui Ion Iliescu, apoi PSD-ului condus de Adrian Năstase. Nu trebuie să uităm că alternanţa din 1996 nu a fost posibilă decât prin coalizarea PD cu partidele istorice din CDR, iar cea din 2004 datorită Alianţei PNL-PD. Evoluţia PD, până la fuziunea cu PLD, este un bun exemplu de corelare a unei formaţiuni politice cu evoluţiile din societatea românească.

Identitatea PDL rămâne o identitate deschisă, pentru că membrii săi vin din orizonturi diferite. Important este să avem cu toţii un set de valori comune şi un singur scop: modernizarea României.

Noi am înţeles să sprijinim iniţiativa privată prin măsuri liberale radicale, precum cota unică, pe care am reuşit să o menţinem inclusiv într-o perioadă de criză economică, atunci când multe ţări şi-au crescut fiscalitatea. Fără să ne abandonăm valorile sociale de bază, precum solidaritatea, am ales să clădim viitorul pe fundamentele responsabilităţii. Adeziunea noastră la Partidul Popular European a însemnat intrarea în familia creştin-democraţilor europeni. După „reorientarea“ PNL, care a ales să facă o alianţă netransparentă cu PSD, am rămas singurul partener credibil pentru partidele de centru-dreapta din Europa.
Astăzi, PDL este partidul din România cu cei mai mulţi aleşi în parlamentul naţional şi în cel european. Contribuim astfel în mod semnificativ la forţa dreptei populare în Europa. După 20 de ani de creştere şi consolidare, a venit vremea unei necesare definiri de doctrină. Valorile marelui partid al dreptei româneşti trebuie să corespundă principiilor doctrinei populare europene, valorilor comune ale formaţiunilor politice din familia Partidului Popular European.

Ne bucură astfel iniţiativa unor intelectuali apropiaţi de valorile creştin-democraţiei de a reflecta asupra identităţii politice populare în context românesc. PDL are, fără îndoială, nevoie şi de această contribuţie pentru a realiza reconstrucţia dreptei româneşti. Locul nostru în familia popularilor europeni nu poate fi legitim în lipsa principiilor şi valorilor creştin-democrate.
Sunt convins că sinteza dintre creştin-democraţie şi liberalismul clasic, dintre moralitatea şi solidaritatea creştine şi dinamismul liberalismului este formula de succes a unui partid cu vocaţia majorităţii în România europeană. Acestea sunt valorile de care avem nevoie pentru a face faţă dublei provocări a momentului: reforma clasei politice şi ieşirea din criza economică.

EMIL BOC este doctor al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj şi prim-ministru al Guvernului României.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22