Pe aceeași temă
În Germania, există deja o infrastructură a reconcilierii cu trecutul comunist: universități, memoriale, cercetări, filme, artă, publicații, dar și o întreagă tradiție de discuții și conștientizare publică asupra dictaturii naziste.
|
|
După prăbușirea regimului comunist, populația din Germania de Est a asaltat sediul STASI, ceea ce a generat, chiar atunci, primele manifestări ale justiției de tranziție. Astfel, destul de repede, fiecare a avut dreptul de a-și consulta dosarul de urmărire, fiind identificați și colaboratorii. Drept urmare, STASI a fost în atenția germanilor multă vreme, discuțiile concentrându-se pe colaboratori oficiali sau neoficiali, în timp ce celelalte simboluri/instituții/ideologii comuniste au fost oarecum neglijate. Comuniștii au fost aduși în curțile de judecată, însă publicul era nemulțumit, pentru că a înțeles că e greu să folosești metodele de judecată moderne pentru fapte din perioada totalitară.
Când s-a înființat Fundația pentru Analiza Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, scopul ei a fost de a spori conștientizarea la nivelul publicului a acestor aspecte, de a funcționa ca mediator între spațiul academic și spațiul politic (inclusiv media), de a iniția cooperarea la nivel global cu fundații similare ș.a. O concluzie a celor din fundație este că oamenii sunt aceia care trebuie să învețe care e diferența dintre o dictatură și o democrație; ei trebuie să discute despre vinovăție, responsabilitate, cooperare cu regimul totalitar și opoziția față de acesta într-un mod deschis și democratic; în acest sens, reconcilierea cu trecutul totalitar trebuie făcută, în primul rând, de societate, nu de guvern, dar cu ajutorul și sprijinul guvernului.
În Germania s-a discutat despre construirea unui muzeu al Războiului Rece, dar, evident, acesta nu va fi un muzeu al comunismului; avem un număr impresionant de muzee și memoriale care reprezintă istoria RDG, mai ales aspectele represiunii și opoziției. Un dezavantaj îl constituie faptul că siturile muzeale și memorialele sunt distribuite inegal între Germania de Est și cea de Vest. Fundația a încercat să rezolve această problemă prin expoziții itinerante. S-au organizat expoziții despre comunism în mai multe locuri, doar că, de regulă, ele se referă la partidul comunist și statul german; dar comunismul înseamnă mai mult decât RDG și câteva aspecte sunt neglijate (de exemplu, rolul partidului comunist în prăbușirea republicii de la Weimar); există expoziții pe această temă, dar comunismul privit ca o ideologie cu origini în Rusia, care a atras mulți oameni, dar a produs și numeroase victime, încă lipsește.
Un muzeu al comunismului ar avea efecte pozitive asupra viitorului. În Germania de Vest, istoria comunismului e tratată mai degrabă ca un fenomen care aparține de Germania de Est, subiect al istoriei locale a unei părți din țara noastră. Stabilirea unei viziuni unitare a istoriei țării va fi una dintre provocările anilor următori. Iar la nivel european, situația e mai gravă. Memoria celui de al doilea război mondial și a Holocaustului e similară pe întregul continent. Dar cea de a doua dictatură a secolului XX, comunismul, nu face parte din cultura unificată a memoriei.
Vestul Europei știe puțin din ce s-a întâmplat în Estul Europei în a doua jumătate a secolului XX. Tehnic, unificarea Europei e foarte avansată în termeni de frontiere, economie, monedă. Depășirea acestor diferențe în ceea ce privește memoria față de trecutul recent e o provocare pentru toți în viitor.
* Fundația pentru Analiza Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania