Cum ne menținem sănătatea fizică, mintală și spirituală? Mici instrumente practice pentru gestionare

Lidia Dogaru | 15.11.2022

Stresul poate fi bun, folosește-l ca să fii productiv/ă, creativ/ă, rapid/ă. Când, în schimb, e prea mult, atunci alege câteva tehnici din acest articol și pune-le în aplicare una câte una.

Pe aceeași temă

Avem tendința de a spune că stresul e rău pentru noi, dar nu e mereu valabilă această informație. În primul rând, stresul este un răspuns la o presiune externă sau internă. Dacă nu avem deloc stres în viața noastră, ar fi totul prea plictisitor și plat. Stresul ideal e acela la care putem răspunde vioi, care ne activează, ne pune pe treabă (un examen iminent, un termen-limită, o necesitate etc). Ce nu este bine este atunci când avem prea mult stres și când nu ne dăm șansa de a ne recupera după o perioadă stresantă intensă.

Mă voi concentra aici pe trei arii principale ce te-ar putea ajuta în gestionarea momentelor cu prea mult stres.

1. Focus

- Unde se duce atenția mea, acolo se va concentra sau se va pierde și energia mea. Ideal ar fi să fiu conștient de elementele care intră în cercul meu de control, în cercul meu de influență și în cel de preocupare. În cercul de control găsesc acele aspecte din viața mea în care am 100% control, precum atitudinea mea, cuvintele pe care le folosesc, modul în care răspund în fața unei situații. În cercul de influență sunt acele lucruri unde pot avea impact, dar nu controlez 100% rezultatul. În cercul preocupării sunt acele elemente pentru care mă pot îngrijora, dar nu pot să le influențez în mod direct (economia, o criză, prețurile). Dacă îmi pun focusul în cercurile de control și influență, atunci pot fi mai proactiv și pot avea mai multe rezultate. Pe când dacă mă concentrez pe acele aspecte pe care nu le controlez, îmi voi pierde energia inutil. Când te găsești într-o situație stresantă, tu pe ce te concentrezi? 

- O altă modalitate de a folosi focusul în direcția utilă e să utilizez mai des recunoștința. Am o metodă care mă ajută negreșit: când mă simt tristă, dezamăgită, neîmplinită, anxioasă sau chiar furioasă, iau o foaie de hârtie, unde scriu toate acele lucruri mici și mari pentru care sunt recunoscătoare. Electricitate, un muffin delicios, o cafea cu o prietenă, un mesaj neașteptat, o zi cu soare, un proiect completat, ajutorul cuiva, sănătatea familiei etc. Tu pentru ce poți fi recunoscătoare/recunoscător azi? 

2. Energie

- „Seara ajung rupt acasă!” am auzit de atâtea ori această frază și știu că e adevărată. De ce suntem așa de obosiți seara? În primul rând, pentru că nu ne mai odihnim bine și nu avem un stil de viață natural, cu momente de reîncărcare în timpul zilei. În al doilea rând, avem parte de multe situații care ne sug energia, ca niște vampiri. Imaginează-ți un rezervor interior: de acolo pierd energie când trec prin situații sau am de-a face cu oameni care mă drenează de energie. Cât sunt de conștient de aceste situații vampiri de energie? Dacă am avut parte de mulți vampiri în timpul zilei, cum să mai am energie la sfârșit, dacă nu‑mi reîncarc conștient rezervorul?

Îmi pot reîncărca rezervorul cu două tipuri de surse: surse rapide (boosters, precum o cafea, o bucată de ciocolată, un pahar de apă, ieșit la aer, vorbit scurt cu un prieten la telefon, ascultat o melodie plină de energie) sau surse planificate, care mă reîncarcă pe termen mai lung (precum orice activitate planificată care îmi face plăcere: un weekend la munte, orele de tenis săptămânale, cina cu prietenii, pregătirea unui cadou pentru familie, crearea unei opere de artă etc.).

Ideea e că atunci când ai parte de mulți vampiri de energie, să-ți faci timp să planifici modalități de reîncărcare rapidă sau de reîncărcare pe termen mai lung. Dar ca să faci acest lucru, ai întâi nevoie să-ți faci listele pentru conștientizare: care sunt vampirii tăi? Și care sunt sursele tale de energie? Îți rămâne această provocare din partea mea pentru următoarele zile. Dacă dorești, poți chiar împărtăși aceste liste cu familia sau cu prietenii tăi.

3. Relațiile

Aici includ relațiile cu cei din jur, dar și relația ta cu tine însuți/însăți.

Înconjoară-te de oamenii care te ajută, de prietenii care îți aduc buna-dispoziție, de cei care te încarcă de energie și te ascultă autentic, fără să te judece sau să încerce să rezolve problemele pentru tine. Nu ai nevoie de mulți, ci numai de aceia de care știi că dacă ai nevoie să le dai un telefon, îți vor răspunde cu un zâmbet, oricât ar fi ziua de grea pentru ei. Vorbesc despre acele relații autentice, în care tu să te poți simți în largul tău, fără să-ți pui o mască, fără să cauți îmbunătățirea imaginii sau să-ți folosești egoul. Sunt acele persoane la care te-ai gândit acum automat fără ca eu să-ți cer să o faci. Pune numele lor acum pe o foaie! Mama, fratele, colegul din facultate, prietenul de la bloc, mătușa sau mentorul din firmă… Care e rețeaua ta de suport?

Dacă a trecut multă vreme de când nu ai mai vorbit cu el/ea/ei, ce-ar fi să iei acum telefonul și să le scrii un mesaj?

Mai vreau să-ți spun și despre relația cu tine însuți/însăți. De multe ori vorbim mai frumos cu dușmanii noștri decât cu noi înșine! „De ce ai făcut asta? Nu vezi că am greșit totul?”, „nu te vor crede niciodată, sunt un falit!”, „orice fac îmi va ieși aiurea”, „sunt mereu ultimul”, „nu merit…” Avem mereu acea voce în minte care vorbește încontinuu. Și dacă încă nu ți-ai dat seama de acea voce, ascultă acum un pic. Ce zice acea voce? Ce îți spune ție? Cum te ajută sau te limitează acea voce? Dacă te surprinzi folosind cuvinte sau fraze care nu te ajută, cum poți reformula? Va fi greu să-ți schimbi limbajul și frazele pe care ți le spui, dar e ca și un mușchi pe care dacă îl antrenezi în fiecare zi, va ajunge să aibă mai multă forță.

Ce altceva poți face ca să gestionezi momentele de stres intens și anxietate?

Dacă folosind sfaturile de mai sus crezi că încă ai nevoie de instrumente, nu uita de respirație! Respirăm fără să ne dăm seama, dar cum ar fi dacă ai face trei respirații profunde în momentul în care simți că ești copleșit? Găsește‑ți un loc în care să ai un pic de liniște, fără să te simți observat, și respiră. Dacă ai nevoie de un sfat despre cum să respiri: poți inspira numărând până la 2, ține în timp ce numeri de la 1 la 4, apoi expiră numărând de la 1 la 8. Sau poate știi ceva respirație de la pilates sau yoga: oricare respirație profundă este bună, numai să o faci.

Mai e un lucru pe care vreau să-l spun aici: ajută și să vorbești cu cineva. Un prieten bun care nu te judecă și te ascultă activ, un mentor, un psiholog, un coach. Tu alegi. 

Concluzie: amintește-ți că stresul poate fi bun, folosește-l ca să fii productiv/ă, creativ/ă, rapid/ă. Când, în schimb, e prea mult, atunci alege câteva tehnici din acest articol și pune-le în aplicare una câte una, nu toate odată. Spor! //

 

Lidia Dogaru este trainer și coach cu experiență internațională și multă pasiune pentru dezvoltarea personală. Ea vrea să-i ajute pe alții să crească, să-și descopere potențialul și să ducă o viață mai bună.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22