Pe aceeași temă
Atât în interiorul Statelor Unite, cât și pe plan internațional. În acest context, se face, de regulă, trimitere, în primul rând, la Donald Trump. Însă nu trebuie nicidecum ignorată alternativa, evident mai soft, dar deloc neglijabilă, de pe partea cealaltă a spectrului ideologic, adică Bernie Sanders. Probabil nu e deloc întâmplător că, pe zone importante de discurs, atacul asupra establishment-ului politic, de afaceri și mediatic și denunțarea acordurilor comerciale pozițiile lui Trump și Sanders sunt în mare aceleași. E drept, însă, că retorica lui Trump e sensibil mai confrontațională ca ton, ca virulență de limbaj, pe de o parte, datorită personalității foarte diferite a celor doi, pe de alta, pentru că discursul lui Sanders poate fi perceput nu neapărat ca o schimbare radicală de curs, ci mai degrabă ca o deplasare și mai pronunțat spre stânga a unor politici și poziții promovate de Barack Obama.
Până la urmă, elementele definitorii ale peisajului politic american actual, inclusiv fenomenul Trump, nu sunt ceva izolat. Vedem, în diferite grade de intensitate, același tip de tensiuni și fracturi și în Europa. Clivajul enorm post-Brexit din Marea Britanie, Marine Le Pen în Franța, alegerile prezidențiale din Austria, AfD-ul din Germania - sunt toate exemple în acest sens. Chiar și în zona așa-numitului peisaj politic mainstream, se văd schimbări majore, dacă ne uităm, de pildă, la discursul lui Nicolas Sarkozy în Franța. Vedem cam peste tot în lumea occidentală o atmosferă generală dominată de depresie, nesiguranță, revoltă, cu toate că, în ciuda unor nemulțumiri inerente, în cele mai multe cazuri nu există solide motive economice sau sociale care să o justifice. Cineva făcea la un moment dat observația că titlurile dominante din muzica pop americană din ultima perioadă, un fel de barometru al stării societății, sunt mai lente și mai triste. O schimbare față de cele de acum 3-4 ani, când, pe fondul ieșirii din criza economică din 2008, erau mai ritmate și mai optimiste. Vedem apoi cum resentimente care păreau de mult îngropate ies la un moment dat virulent la suprafață, cum ar fi cele provocate de Brexit în relația franco-britanică.
Marc Fisher se întreba recent, într-un articol din The Washington Post, plecând de la faliile din societate, de la exploziile de ură și intoleranță, de la excesele de limbaj, dacă Donald Trump a transformat America sau nu a făcut nimic altceva decât să scoată toate aceste lucruri la suprafață. Cel mai probabil, Trump doar a apărut într-un moment de cotitură în care efectele cumulate ale amenințărilor teroriste, migrației, globalizării și automatizării producției și serviciilor la un nivel fără precedent, împreună cu revoluția în comunicare introdusă de rețelele sociale, au creat cadrul propice din acest punct de vedere. La fel cum referendumul pentru Brexit a avut loc în același gen de moment. E o observație importantă, pentru că asta înseamnă că efectul Trump va avea remanență, după 8 noiembrie, indiferent de rezultat. Mai mult, astfel de curente disruptive tind să crească în intensitate în opoziție, pentru simplul motiv că toate aserțiunile populiste, majoritatea fantasmagorice, nu au de trecut proba confruntării cu realitatea.
Ce e sigur e că (și asta ne interesează direct) candidatul Trump a provocat deja unde de șoc pe plan internațional prin declarațiile sale vizavi de NATO, de politica de alianțe din Asia, de Rusia lui Putin sau raportarea la armele nucleare. Când spune astfel de lucruri cineva care are șanse importante să ajungă la Casa Albă, asta contează. În plus, el a afectat semnificativ nu doar imaginea de ansamblu a Americii, ci și capacitatea acesteia de a acționa ca principal garant al ordinii liberale mondiale. Din perspectiva campaniei lui Trump, ideea de a portretiza Statele Unite drept o țară în care democrația e doar de fațadă, mass-media sunt corupte și obediente și sistemul electoral e și el complet corupt ar putea fi o opțiune strategică de înțeles, care oferea candidatului Trump posibilitatea de a se autoproclama un mare salvator al patriei, cel care va face „America Great Again“. Însă, din perspectiva nu doar a interesului național american, ci și din aceea a apărării ordinii liberale globale, este o lovitură majoră dată dimensiunii de soft power a Statelor Unite. Orice regim autocratic, abuziv, corupt va putea să utilizeze vorbele lui Trump pentru a rejecta eventualele critici, venite de la Washington, care să-l vizeze. La fel cum și încrederea în disponibilitatea Americii de a sta alături de aliații săi, în momente critice, este și ea serios zdruncinată.