Pe aceeași temă
În Spania, succesul mișcării anti-establishment vine nu doar pe fondul stagnării proiectului european, dar și al crizei elitelor tradiționale, cu o reputație tot mai pătată și măcinate de scandaluri de corupție.
Ascensiunea mișcărilor populiste poate însemna și mai multă fragmentare politică pentru Europa. Și spun asta pentru că multe dintre aceste mișcări sunt partide prosuveranitate, o noțiune înțeleasă în sensul său clasic. Multe dintre ele funcționează pe platforme ce pot fi catalogate drept naționaliste. În Spania, dacă ne uităm la propunerile Podemos, atunci când vorbim despre NATO și, în general, despre securitatea europeană, acestea sunt profund naționaliste, ceea ce plasează Podemos în aceeași tabără cu partidele de extremă dreaptă.
Pe fond, acestea nu sunt vești bune pentru Europa, într-un moment în care zone cheie, precum politica economică sau cea fiscală au nevoie de și mai multă integrare. Acest pericol al fragmentării trebuie să ne facă să realizăm că avem nevoie de consolidarea proiectului european, ceea ce nu înseamnă automat mai multă integrare. Mai degrabă, avem nevoie de o nouă poveste care să inspire, să mobilizeze, să ofere o nouă legitimitate construcției europene în secolul XXI. Inițial, integrarea comunitară a fost un proiect de pacificare a continentului, de depășire a războiului, pentru ca mai apoi să se transforme într-un proiect al prosperității economice. Astăzi, ambele legitimități sunt epuizate. Nu mai mobilizează. Trebuie să găsim un discurs alternativ, care să reinventeze agenda europeană pentru secolul XXI la nivelul opiniilor publice.
În Spania, succesul mișcării anti-establishment vine nu doar pe fondul stagnării proiectului european, dar și al crizei elitelor tradiționale, cu o reputație tot mai pătată și măcinate de scandaluri de corupție. Liderii politici trebuie să aloce timp nu doar managementului crizelor, ci și reîmprospătării consensului politic aflat în centrul construcției europene. Europa trebuie reinventată la nivel de cartier. Succesul Podemos provine și din capacitatea sa de a crea platforme locale, din a se afla cât mai aproape de cetățean și de problemele sale imediate, o aptitudine pe care partidele tradiționale au pierdut-o. Practic, Podemos speculează distanța existentă între Bruxelles și cetățeni, promovând un discurs despre Europa popoarelor, nu doar a elitelor. Un loc aparte în imaginarul său politic îl joacă rebeliunea împotriva lui Napoleon și a ocupației franceze din 1808, altfel o metaforă contemporană pentru recuperarea suveranității naționale.
În același timp, ascensiunea mișcărilor populiste poate aduce mai multă fragmentare din perspectiva securității europene. Multe dintre aceste partide nu doar că au orientări anti-NATO, dar multe sunt și pro-Kremlin sau chiar sunt sprijinite financiar de către Rusia (cazul Frontului Național). Ne aflăm într-un moment în care securitatea europeană este amenințată și din interior, nu doar din afară, într-un moment în care avem nevoie de mai multă unitate, nu de mai multă dezbinare. Populiștii au în general o agendă prioritar internă, fiind dezinteresați de probleme de hard power ale Europei. În acest context, este de așteptat, inclusiv în Spania, o presiune pentru diminuarea angajamentului în NATO și reducerea investițiilor în capabilitățile relevante pentru Articolul 5.
O repetare a scenariului grecesc de tip Syriza în Spania este puțin posibilă. Chiar dacă influența Podemos va crește la nivel local și regional, datele fundamentale ale sistemului electoral fac improbabilă o guvernare exclusivă a Podemos. Așa cum se conturează acum, Spania va avea un guvern de coaliție.
* Francisco de Borja Lasheras este director asociat al biroului din Madrid al European Council on Foreign Relations (ECFR).