Pe aceeași temă
Prin varietatea, extinderea continentală şi virulenţa platformelor lor, populismele însumate devin o ameninţare majoră a proiectului european unificator.
Când va veni, sfârşitul Uniunii Europene (aşa cum o ştim astăzi) va fi neîndoielnic consecinţa ultimă a ceea ce am numit, cu altă ocazie, „Războiul Utopiilor“. Îmbrăcat în hainele diferit colorate ideologic, dar toate stridente şi ieftine ale (neo)populismelor care bântuie continentul, declinul proiectului european va reprezenta „triumful“ amar al frustrărilor fructificate politic copios, în numele poporului, asupra unei întregi ere postbelice a Integrării. Pentru generaţiile din Vest care nu mai au memoria războiului şi, respectiv, pentru prima generaţie din Est care nu mai are memoria comunismului, integrarea europeană nu mai este o miză, iar satisfacţiile Europei unificate devin îndoielnice. Eprubeta populismului a fost spartă, iar germenii intoleranţei şi soluţiilor radicale s-au împrăştiat peste tot.
Experimentul Frankenstein, pentru a-l numi sinistru, dar elocvent, cu întreaga sa defilare de măşti înşelătoare create de „designerii“ politici de la Frontul Naţional (FN), Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), Partidul pentru Libertate din Olanda (PVV), Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), Partidul Popular din Danemarca, Alternative für Deutschland (AfD), Pegida (deocamdată doar un ONG, dar cu popularitate în creştere), Partidul Finlandezilor, Suedezii Democraţi, Syriza, Jobbik, Liga Nord, Podemos, Attaka, Zori Aurii etc., pare să le ofere unora, plictisiţi de statu-quo-ul din ţările lor, de „platitudinile“ Uniunii Europene şi de produsele ei politico-economice care nu mai surprind pe nimeni, astăzi, o perspectivă mai atrăgătoare. Uneori, contemplând mentalitatea politică a generaţiilor din Vest şi din Est lipsite de memoria răului autentic (război, totalitarism), poţi avea impresia decepţionantă că Europei i s-a cam urât cu binele.
Desigur, cocteilul populiştilor europeni este ameţitor, iar ingredientele nu se leagă deocamdată între ele. Unii sunt de dreapta, alţii de stânga, unii sunt naţionalişti şi xenofobi, alţii doar eurosceptici, unii sunt fascişti, alţii neocomunişti, unii sunt împotriva imigranţilor, alţii şovini şi iredentişti, iar uneori liderii acestor partide se detestă pur şi simplu între ei: exemplul Marine Le Pen - Nigel Farage este elocvent. Dar toţi au ceva în comun: dorinţa de a lupta împotriva ordinii şi aranjamentelor europene actuale, identificate drept inamicul public nr. 1, chiar dacă nu se întrevede un numitor comun al „soluţiilor“ propuse. Prin varietatea, extinderea continentală şi virulenţa platformelor lor, populismele însumate devin o ameninţare majoră a proiectului european unificator.
Eşecul ideii europene va marca inevitabil întoarcerea la tradiţia conflictuală, agresivă şi competitivă a Europei fragmentate, dominată de interesele vechilor regate şi, mai apoi, ale statelor-naţiune. Va fi răzbunarea „istoriei învinse“. Va fi victoria resentimentelor naţionale dormante, a anxietăţilor economico-sociale şi iluziilor protecţionismului, a idiosincraziilor, obsesiilor suveraniste şi identităţilor etnice resuscitate asupra liberalismului şi construcţiei politice raţionale. Dacă nu vor fi stopate în timp util (iar şansele sunt deocamdată puţine), populismele care inundă acum scena politică europeană vor avea în cele din urmă câştig de cauză asupra viziunii federalist-unificatoare, inaugurată după dezastrul ultimului război mondial şi reconfirmată după căderea Cortinei de Fier.
Nimeni nu poate spune dacă sfârşitul ordinii europene actuale şi intrarea în Epoca Dezintegrării se vor produce mâine, anul viitor, peste cinci sau peste zece ani. Suntem, oarecum, între două cicluri istorice: Epoca Integrării s-a încheiat, iar cea a dezintegrării dă semne tot mai vizibile că stă să înceapă. Anunţata oprire a extinderii europene (Comisia Juncker), dorinţa de revizitare a Acordului Schengen, cu reintroducerea controlului la frontiere (Franţa, Olanda etc.), limitarea liberei circulaţii şi a aşa-zisei „migraţii a sărăciei“ (Marea Britanie, Germania, statele nordice), posibila ieşire a Marii Britanii din Uniune, negarea criteriilor economice convenite, a sustenabilităţii şi a mecanismelor decizionale ale Troicii europene (Grecia), apelul la „democraţia iliberală“, autoritarismul guvernamental (Ungaria) şi reorientarea unor state membre sau candidate la aderare spre Rusia (Ungaria, Cehia, Bulgaria, Italia, Cipru, Serbia), toate acestea sunt semne incipiente ale schimbării treptate a viziunii politice, a etosului european, chiar dacă deocamdată în forme fragmentate şi incoerente. Nu mai e cazul să spunem că, dincolo de spaţiul euro-atlantic, Rusia nu poate decât să savureze, ca pe o dulce răzbunare a umilinţelor de la finele Războiului Rece, dezacordurile actuale din lumea occidentală şi faliile care încep să apară la nivelul Uniunii Europene sau al Alianţei Nord-Atlantice.
Trecerea de la o paradigmă la alta nu este, de bună seamă, bruscă, urmând a se derula insidios, cel mai probabil de-a lungul unei generaţii, însă cu efecte ireversibile. Viteza procesului de destructurare poate depinde de o mulţime de factori conjuncturali, de ordin politic, economic, social sau cultural, care au posibilitatea de a accelera sau frâna transformarea Uniunii şi alterarea climatului în care se desfăşoară relaţiile între statele şi naţiunile europene. Ar fi aproape un loc comun să mai adaug că o nouă criză economică severă, de tipul celei din 2008-2010, ar grăbi dezintegrarea europeană, în timp ce o lungă şi profundă recuperare economică ar încetini procesul. Liderii europeni vor trebui însă să ştie că, odată pornit la vale, un asemenea tăvălug va fi greu, dacă nu imposibil de oprit.
Discursul populist, revizionist, de tip antisistem va fi principalul factor politic de catalizare a sfârşitului proiectului european, cel puţin al celui de tip Monnet-Schuman-Adenauer. Uniunea Europeană a generaţiei care vine, presupunând că va supravieţui într-o formă sau alta, va fi diferită de cea de astăzi. Partidele care cresc acum în sondaje şi obţin rezultate spectaculoase, din Marea Britanie şi Franţa până în Ungaria, Grecia, Spania sau Italia, sunt cele care vor reconfigura, într-o cheie mai agresivă şi mai conflictuală, Europa de mâine. Cronicizarea populismelor va schimba iremediabil Europa. „În numele poporului“, desigur.
Tot aşa cum, pe 25 ianuarie, nu a mai fost o surpriză pentru nimeni victoria Syrizei în Grecia, ar fi precaut să luăm de pe acum în considerare câteva succese electorale, mai mari sau mai mici, ale populiştilor, în anii următori. Printre acestea, aş include: rezultatul UKIP la alegerile generale britanice din 7 mai a.c. (totuşi, spre deosebire de alegerile europarlamentare, este posibil ca reflectarea votului popular în număr de mandate să fie atenuată de sistemul electoral „învingătorul ia totul“, depinde dacă UKIP îi va depăşi sau nu ca vot popular pe conservatori), al lui Marine Le Pen la prezidenţialele franceze din 2017 (posibilă intrare în turul al doilea), al lui Podemos la generalele din Spania, în noiembrie sau decembrie a.c., intrarea AfD în Bundestag-ul german, în toamna lui 2017 (7,1% la europarlamentarele din mai 2014), dar e de urmărit şi influenţa Pegida pe linia islamofobiei, plus ţările nordice, unde populismul dă târcoale la niveluri încă moderate, de circa 10-15%, cu precizarea că ar putea oricând erupe la urne, în funcţie de evenimente neprevăzute care pot apărea în contextul alegerilor.
O consecinţă semnificativă, cel puţin la fel de gravă, a ascensiunii populismelor primare în Europa o constituie „inducţia“ discursului naţionalist, xenofob şi eurosceptic la nivelul tuturor partidelor din mainstreamul democratic, din raţiuni de competiţie cu populiştii de profesie, pe acelaşi segment electoral. Apar astfel populismele secundare, nu mai puţin toxice. Numai astfel se pot explica, de exemplu, radicalizările şi intransigenţa discursivă ale lui David Cameron (talonat tot mai strâns de Nigel Farage), ale lui Sarkozy (încercând să ia faţa lui Marine Le Pen, în cadrul opoziţiei de dreapta) sau ale unor premieri nordici până mai ieri centrişti. Concursul populismelor europene, primare şi secundare, aduce probabil cel mai grav impact asupra calităţii democraţiilor din Uniunea Europeană.
Nimeni nu poate şti astăzi cu precizie cum va arăta tabloul politic al Europei de mâine. Personal, aş respinge orice teză speculativă privind posibile rupturi de tip Vest-Est sau Nord-Sud provocate de populism, adăugând imediat că fragmentările europene de care ne temem, dacă se vor produce, pot urma şi falii politice conjuncturale sau întâmplătoare. Sunt însă semne tot mai relevante că discursul radical, antisistem, în numele poporului, complet lipsit de soluţii fezabile, va reprezenta (aproape) peste tot în Uniunea Europeană reactivarea unei capcane teribile şi a unui drum închis, în care destul de multe naţiuni au eşuat lamentabil de-a lungul secolului trecut.
* Valentin Naumescu este conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea „Babeş-Bolyai“.