Mecanismul de Redresare și Reziliență- 700 de miliarde de euro pentru întărirea economiilor europene

Redactia | 22.03.2022

Mecanismul European de Redresare și Reziliență este principalul instrument al Planului European de Redresare „NextGenerationEU”, lansat de Uniunea Europeană imediat după declanșarea pandemiei de COVID-19.

Pe aceeași temă

Mecanismul, care beneficiază de un buget de aproximativ 700 de miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre ale UE, este cel mai mare instrument de investiții agreat vreodată la nivel european. Bugetul este format în procent de 45% din fonduri europene nerambursabile și 55% din împrumuturi în condiții avantajoase.

Scopul principal este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19, dar și de a întări economiile europene în viitor, pentru a fi mai rezistente în fața unor noi crize. Mecanismul finanțează, totodată, investiții și reforme ale țărilor membre ale Uniunii Europene pentru a le face mai pregătite de provocările și oportunitățile tranziției digitale și ale tranziției la o economie mai verde.

6 obiective majore

Forma finală a mecanismului, care a fost negociată în numele Parlamentului European de eurodeputatul Siegfried Mureșan, prevede 6 direcții de finanțare: digitalizarea, ecologizarea, competitivitatea și coeziunea economică (adică sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a industriei, a antreprenorilor), coeziunea socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia) și proiecte pentru tineret.

De asemenea, conform legislației europene, cel puțin 37% din fondurile europene care vor fi cheltuite în acest mecanism trebuie să meargă spre proiecte care contribuie la combaterea schimbărilor climatice. În același timp, 20% din investiții merg spre digitalizare.

Toate reformele și investițiile prevăzute prin Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie să se finalizeze până la 31 august 2026.

România și Planul Național de Redresare
și Reziliență

Pentru a pune în aplicare acest program de investiții și reforme, fiecare țară membră a trebuit să conceapă un plan național de redresare și reziliență (PNRR).

PNRR-ul României a fost aprobat de Comisia Europeană în septembrie 2021, iar Consiliul UE și-a dat acordul final pe acest plan în octombrie 2021. PNRR-ul țării noastre beneficiază de o finanțare de 29,2 miliarde de euro, dintre care 14 miliarde de euro sunt fonduri europene nerambursabile și aproape 15 miliarde de euro sunt credite în condiții avantajoase.

La scurt timp după aprobarea PNRR, în decembrie 2021, Comisia Europeană a virat României o prefinanțare de 1,8 miliarde de euro, adică 13% din componenta de fonduri nerambursabile a finanțării. În luna ianuarie, alte 1,9 miliarde de euro au fost virate României ca prefinanțare din componenta de împrumut. Restul fondurilor vor fi alocate României de două ori pe an, în funcție de ritmul reformelor și investițiilor agreate cu Comisia Europeană și prevăzute în PNRR.

Prioritățile României

Planul Național de Redresare și Reziliență al României prevede 64 de reforme și 107 investiții.

Cele mai mari sume de bani au fost alocate pentru investiții și reforme în dezvoltarea infrastructurii de transport durabil, adică aproximativ 7,6 miliarde de euro.

Alte 2,45 de miliarde de euro sunt propuse pentru investiții și reforme în sănătate, 3,6 miliarde de euro sunt alocate pentru educație, aproape două miliarde de euro pentru digitalizare, 1,4 miliarde de euro pentru managementul apei și 1,1 miliarde de euro pentru împăduriri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22