Muzeul Ocupației Letoniei, 1940-1991

Redactia | 30.06.2015

Pe aceeași temă

Un muzeu nu e doar o clădire în care sunt expuse obiecte, ci e un instrument de comunicare și toate elementele care îl compun (Colecția, Expoziția, Educația, Istoria Publică) sunt parte din ceea ce înseamnă această comunicare.

 

Prima perioadă a independenței Letoniei s-a încheiat cu ocupația sovietică din 17 iu­nie 1940. Apoi a urmat ocupația Ger­ma­ni­ei Na­ziste, din iulie 1941 și până în 1944/1945, după care încă o eră a ocupației sovietice, din 1944/1945 până în 1991. Armata rusă a plecat, în sfârșit, din Letonia în 1994. Apro­ximativ 200.000 de letoni s-au re­fu­giat în Vest și au format o comunitate a exi­lu­lui activă, cu un puternic lobby po­li­tic.

Muzeul Ocupației Letoniei, cu misiunea de a Aminti, a Comemora și a Reaminti, a fost înființat în 1993 de un grup mic de emigranți letoni din SUA. Muzeul este acreditat în Letonia, dar este un muzeu pri­vat, deținut de Asociația Muzeului Ocu­pației din Letonia. Această asociație este formată din 50 de persoane, incluzând re­prezentanți ai exilului leton și personalități importante din țară. Este un ONG non­pro­fit, în beneficiu public, care primește asis­tență financiară din partea statului, dar care se bazează pe donații.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1319/Foto/foto%20nagels.jpg

Sursa: Muzeul Ocupaţiei Letoniei

 

Clădirea muzeului a fost inițial construită pentru Pușcașii Roșii Letoni și a fost des­chisă în 16 aprilie 1970, în onoarea ani­versării a 100 de ani de la nașterea lui Le­nin. În prezent, statul leton finanțează lu­crările de renovare și extindere a spațiului muzeal, al căror designer este renumitul ar­hitect leton-american Gunnar Birkerts.

Departamentul de Colecții al muzeului are reguli stricte de selecție a obiectelor. Apro­ximativ 43.000 de itemi din colecție (obi­ecte, documente, fotografii, lucrări de ar­tă, 4.000 de ore de interviuri cu peste 2.000 de martori etc.) formează o parte din Colecția Națională Muzeală a Letoniei. Au fost peste 600 de vizitatori ai colecției în 2014, fie aducând materiale noi, fie cer­cetându-le pe cele deja existente. Muzeul împrumută obiecte altor instituții.

Departamentul Expozițiilor se ocupă de pregătirea noilor expoziții și de lucrările de întreținere ale celorlalte. Muzeul are o ex­poziție și în fosta clădire KGB și oferă tu­ruri ghidate ale închisorii KGB (a se con­sulta situl http://kgbbuilding.lv pentru in­formații și un tur virtual). Siturile muzeului au înregistrat aproximativ 136.000 de vi­zitatori în 2014. Muzeul face parte din pro­tocolul oficial de stat – regi, regine și pre­ședinți, la fel și ambasadori aflați în vizite de acreditare sunt invitați de De­par­ta­men­tul de Protocol al Statului să viziteze ex­poziția.

Designul expozițiilor necesită o planificare atentă și îndelungată. O expoziție este com­pusă din text, elemente grafice (foto­grafii, diagrame), materiale video, ele­men­te audio, obiecte din colecție, monitoare multimedia interactive și alte informații suplimentare.

O expoziție ar trebui să aibă trei nivele de detalii:

1 – informații esențiale pentru vizitatorii ca­re doresc un tur rapid;

2 – un nivel intermediar, pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp asupra unui subiect;

3 – un nivel de detaliu, pentru cei care doresc să găsească informații de pro­fun­zime despre un subiect, cu posibilitatea de a avea acces la date suplimentare.

Muzeul Ocupației este și un furnizor de educație, oferind activități pentru grupuri șco­lare (aproximativ 7.000 de elevi în 2014) și seminare pentru profesorii de istorie. Departamentul de Educație elaborează și material metodologic pentru predarea is­to­riei (https://www.youtube. com/ watch?v =vMyjvuoiXxI).

Departamentul de Istorie Publică pre­gă­teș­te broșuri și alte publicații, dezvoltă we­b­site-ul muzeului, organizează seminare și conferințe și răspunde solicitărilor de in­for­mații.

Istoria trebuie prezentată într-un mod obi­ectiv. Nu trebuie să apelăm la emoții – fap­tele vorbesc de la sine. E important să înțelegem că un muzeu nu e doar o clă­di­re în care sunt expuse obiecte. E un ins­tru­ment de comunicare și toate ele­men­tele care îl compun (Colecția, Expoziția, Edu­cația, Istoria Publică) sunt parte din ceea ce înseamnă această comunicare.

 

* Director al Muzeului Ocupației Letoniei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22