Pe aceeași temă
1. Uniunea Europeană a început fără Marea Britanie, care a aderat ulterior. O Uniune fără britanici este plauzibilă, dar nu și de dorit. În cazul succesului unui Brexit, prevăd consecințe negative atât pentru Marea Britanie, cât și pentru restul Europei. Cei care doresc ca Brexit să reușească îi subestimează consecințele negative.
2. Problema este că, la începutul crizei, nu a existat nicio gestiune la nivel european. În ciuda frontierelor Schengen, lipsa de control asupra situației a durat destul de mult, ceea ce nu a sporit încrederea cetățenilor europeni. De fapt, am fost slabi atât politic, cât și tehnic. În fine, am reușit să stabilim un oarecare control în ceea ce privește ruta balcanică, dar provocările rămân și am în vedere, în primul rând, sursa conflictului din Orientul Mijlociu.
3. Da, de îndată ce China îndeplinește condițiile. Parlamentul European a fost foarte clar în această privință.
4. Înainte de atacul asupra Ucrainei, noi, europenii, pregăteam un nou acord de parteneriat cu Rusia. Ne-am trezit într-o situație politică paradoxală. În loc să finalizăm acordul de parteneriat, ne confruntăm cu un conflict tragic și inutil. Ar trebui să fie în interesul Rusiei ca vecinii săi să împărtășească valorile și principiile europene. Spiritul european nu amenință pe nimeni. Rusia nu agreează o Europă americanizată, iar Europei nu îi place o Rusie sovietizată. Cred că avem nevoie de mai mult decât o abordare pragmatică, dar parteneriatul poate fi construit numai pe baza unor valori și principii comune.
5. Pace.
6. Ar trebui acordată o atenție specială țărilor din Balcanii de Vest, care sunt înconjurate de state membre ale UE. Este nevoie de o perspectivă europeană ambițioasă pentru întreaga regiune, care încă se confruntă cu un potențial de conflict.