Pe aceeași temă
Sperăm în viitorul unei viziuni integrate a dezvoltării economice care să aducă valoare economiei prin sectorul energetic și acestuia printr-o dezvoltare economică susținută.
O economie este caracterizată, printre altele, de fluxurile specifice ei: bani, energie, informație, muncă și produse. Integrarea acestor fluxuri și corelarea dintre ele contribuie la stabilitatea economiei.
Uniunea Europeană a început prin unificarea monedei (în euro), a liberalizat transferul de forță de muncă, a facilitat schimbul de informații şi transferul de produse între membrii săi. În prezent, vorbim despre Uniunea Energetică a Europei ca despre un vehicol de gestionare integrată a fluxurilor de energie. Acesta se bazează pe cinci elemente principale: decarbonizarea, eficiența, sursele regenerabile, interconectarea de infrastructuri energetice și inovarea tehnologică.
Aceste elemente sunt corelate cu scopul creșterii competitivității și securității sistemelor de energie, păstrând cât mai sus nivelul de protecție a mediului și cât mai jos pe acela al prețurilor.
Dacă primele trei elemente de mai sus făceau deja parte din strategia având ca țintă anul 2020, celelalte două sunt parte a strategiei care țintește 2030. Ultima componentă de strategie aprobată de Comisia Europeană se referă la inovarea tehnologică.
Aceasta include domenii precum nuclearul, stocarea energiei, orașe inteligente (smart cities), alături de rețele inteligente (smart grids), eficiență energetică etc.
Este de remarcat că se pune accentul și pe schemele de finanțare a inovării tehnologice, precum și a implementării noilor tehnologii în economie. Trebuie spus că tehnologiile de energie prezintă o largă varietate de aplicabilitate, de la resurse la generare transport, distribuție și consum, precum și la gestiunea deșeurilor. Din aceste motive, costurile acestor tehnologii variază de la nivele de investiție mici, cu recuperare rapidă, la nivele foarte mari, cu timpi de recuperare de ordinul a 10-15 ani. Evident, pentru fiecare categorie sunt necesare finanțări specifice care să atragă investitorii. Gestiunea riscului în aceste cazuri impune un rol activ al guvernelor, spre deosebire de alte domenii, în care guvernul poate avea o participare minoră. Domeniul tehnologiilor energetice este vast, având ramificații și în domenii cum este apărarea, finanțele, educația etc. Abordarea integrată în acest caz este esențială pentru definirea unei strategii de succes și eficientă.
Considerăm că este important ca România, care are o experiență clară în implementarea de tehnologii energetice, să analizeze în profunzime unde sunt domeniile în care poate aduce valoare adăugată și cum să coreleze strategiile sale de dezvoltare economică (încă în fază de proiect), de energie și de dezvoltare durabilă (în diverse stadii de elaborare), de cercetare științifică (elaborată deja), astfel încât să existe trimiterile de la una la cealaltă și programele specifice de implementare tehnologică cu constantele de timp și impactul în prețurile energiei bine definite.
Prespectiva unui portofoliu de tehnologii energetice și a dezvoltării infrastructurii aferente implementării lor asigură generarea de locuri de muncă, având drept consecință creșterea puterii de cumpărare, cu efecte asupra securității energetice, a protecției mediului, prin tehnologii specifice, precum și a disponibilului de energie ieftină, care să crească nivelul de competitivitate a economiei noastre.
Sperăm în viitorul unei viziuni integrate a dezvoltării economice care să aducă valoare economiei prin sectorul energetic și acestuia printr-o dezvoltare economică susținută.
* Senior Scientific Advisor la Romanian National Commitee of the World Energy Council