Uniunea Piețelor de Capital, în rolul de catalizator al creşterii economice şi al accesului IMM-urilor la finanțarea în cadrul Uniunii Europene

Burkhard Balz | 14.07.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Piețelor de Capital are un potențial semnificativ de a spori creşterea economică în Uniunea Europeană şi, prin măsuri ca Fondul European pentru Investiții Strategice, să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțare.

 

Uniunea Piețelor de Capital este unul din­tre elementele cheie ale Planului de In­ve­s­tiții al Comisiei Europene pe care pre­şe­dintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, l-a făcut public în noiembrie 2014. Raportul preliminar al Comisiei Europene, „Cons­truirea unei Uniuni a Pie­țelor de Capital“, a trasat principalii piloni ai acestei inițiative. Este important să subliniem, totuşi, că, pâ­nă acum, nu au fost rea­li­zați paşi foarte concreți. Conceptele care ne vin în min­te atunci când se dis­cu­tă despre Uniunea Piețelor de Capital sunt, de exemplu, plasamentele private, di­minuarea barierelor administrative pen­tru accesarea fondurilor, finanțarea în co­mun şi accesul la finanțare pentru IMM-uri. În ceea ce priveşte ultimul punct, rela­xa­rea şi diminuarea prețului finanțării pen­tru IMM-uri reprezintă unul dintre prin­cipalele obiective ale Uniunii Piețelor de Capital, în aceeaşi măsură cu reducerea de­pendenței investițiilor de finanțarea prin instituțiile bancare, dar şi de ajus­ta­rea discrepanțelor dintre posibilitățile de fi­nanțare din diverse state membre.

 

Conceptele utilizate pentru re­zolvarea acestor probleme sunt legate de dezvoltarea unui sis­tem de finanțare diversificat, de deblocarea capitalului inactiv şi de crearea unei piețe interne reale pentru capital. Obiectivul acestei piețe interne este crearea posibilităților facile de fi­nan­țare transfrontaliere. Uniunea Piețelor de Capital este, cu siguranță, un proiect pe termen lung care s-a dezvoltat pas cu pas, fi­ind unul dintre cele mai importante proiecte în această legislatură. În contrast cu Uniunea Bancară, ea urmăreşte in­clu­derea tuturor celor 28 de state membre.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1321/Foto/foto%20burkhard.jpg

Imagine din timpul şedinţei plenare a Parlamentului European în care a fost adoptată re­zo­luția  nelegislativă privind „Construirea Uniunii Pie­țelor de Capital“, iniţiată de Burkhard Balz şi Roberto Gual­tieri (Strasbourg, 7 iulie 2015; foto: Uniunea Europeană 2015 - Parlamentul European)

 

Ca răspuns la propunerea Comisiei Eu­ro­pene pentru crearea Uniunii Piețelor de Ca­pital, Parlamentul Eu­ropean a înaintat o re­zo­luție nelegislativă privind „Cons­truirea Uniunii Pie­țelor de Capital“ care a fost adoptată cu succes în şedința ple­nară din 7 iulie 2015. Rezoluția, care a fost schițată de mine, în ca­li­tate de coor­do­nator al Co­misiei pentru afaceri eco­no­mice și monetare din par­tea PPE - cel mai mare grup politic din Parlamentul Eu­ropean -, şi de Roberto Gual­tieri, pre­şe­dintele Comisiei pentru afa­ceri economice şi monetare, subliniază im­portanța Par­la­mentului European în pro­cesul de su­pervizare a Uniunii Piețelor de Capital ca­re trebuie să se conformeze cu dorințele europenilor şi cu nevoile aces­tora, pentru a urmări ambițiile puternice ale abordării europene.

Un punct important în realizarea Uniunii Piețelor de Capital este distribuirea efi­ci­entă a economiilor deținute în bănci. Re­sursele financiare disponibile pentru inves­tiții trebuie să fie diversificate şi soli­di­ficate, în special cele disponibile pentru fi­nanțarea IMM-urilor. Discutând în ter­meni generali, investițiile şi transparența trebuie încurajate, la fel ca diversificarea portofoliului pentru cei care economisesc şi pentru investitori, în măsura în care se doreşte consolidarea creșterii economice în Europa. În plus, un alt element esențial pentru uni­ficarea piețelor de capital din Europa ține de con­so­lidarea piețelor trans­fron­taliere. În același timp, ris­curile tre­buie reduse la un minimum absolut şi exis­tă nevoia de a crea o rezi­s­tență mai pu­ternică a pie­țelor financiare, în vederea prevenirii crizelor. De ase­menea, este im­portant să subliniem că Uni­unea Piețelor de Capital este văzută ca o posibilitate adi­țională pentru finan­țarea economiei reale şi nu poate fi con­siderată o înlocuire a altor măsuri. Rolul ei trebuie întărit şi com­pletat prin modele financiare demne de încredere, deja exis­tente.

Aşa cum am menționat anterior, este crucial să facilităm accesul IMM-urilor la finanțare. Con­tri­buția acestora la valoarea adă­u­gată brută a companiilor eu­ropene este de 58%, în timp ce ele asigură locul de muncă a 90 de milioane de an­ga­jați, reprezentând aproximativ 67% din lo­cu­rile de muncă aferente sectorului pri­vat. IMM-urile sunt finanțate în principal prin bănci locale şi regionale. Asta în­seamnă că aceste bănci trebuie să joace un rol important în ceea ce priveşte Planul de Investiții al Comisiei Europene.

 

Uniunea Europeană oferă deja variate mo­dalități de a asigura accesul la finanțarea IMM-uri­lor. Sprijinul financiar direct es­te dat prin intermediul Fon­du­lui European pentru Dezvoltare Re­gio­nală şi a Fondului Social European. Spri­jinul indirect şi ins­trumentele de finanțare sunt disponibile în principal prin in­ter­mediul Fondului Eu­ropean pentru In­ves­tiții. Adițional, UE acordă sprijin general şi informațional pentru internaționalizarea IMM-urilor.

Având în vedere importanța IMM-urilor pentru economia europeană, este crucial să facilităm în continuare accesul la fi­nanțare. În strânsă legătură cu construirea Uniunii Piețelor de Capital este și Fondul European pentru Investiții Strategice, o altă componentă centrală a Planului de In­vestiții inițiat de Comisia Europeană. Sco­pul acestuia este de a mobiliza 315 mi­li­arde de euro în trei ani ani, planul ba­zându-se pe sprijinul financiar acordat de garanțiile europene prin Banca Europeană de Investiții, precum şi pe capitalul pri­vat. Este esențial ca IMM-urile şi băncile regionale şi locale, în calitate de creditori, să beneficieze de pe urma acestui fond. Aceste bănci vor fi cheia prin intermediul că­rora se ajunge la IMM-uri. FEIS include conceptul de diversificare a riscurilor. Ast­fel, fiecare regiune şi fiecare sector eco­nomic vor reuşi să profite de pe urma aces­tora, în special IMM-urile. În plus, se presupune că se creează un cadru stabil şi atractiv pentru investitori.

Este, de asemenea, crucial să se sprijine selec­tarea independentă a proiectelor, prin furnizarea unei finanțări solide şi prin asigurarea că aceste finanțări nu afec­tează negativ competiția. Procesul de se­lecție trebuie să se concentreze asupra ca­lității, sustenabilității şi legalității pro­iec­telor şi nu se poate baza pe voința po­li­tică.

 

In concluzie, sunt convins că Uniunea Piețelor de Capital are un potențial semnificativ de a spori creşterea eco­nomică în Uniunea Europeană şi, prin măsuri ca Fondul European pen­tru Investiții Strategice, să faciliteze ac­cesul IMM-urilor la finanțare. Rezoluția Parlamentului European inițiată de mine şi de Roberto Gualtieri asigură o bază so­lidă pentru influențarea procesului de creare a Uniunii Piețelor de Capital.

Mai departe, în negocierile viitoare, tre­buie să avem în vedere două obiective prin­cipale: să garantăm îndeplinirea ne­voi­lor europene și să urmărim o abordare eu­ropeană puternică și ambițioasă.

 

* Burkhard Balz este membru al Parlamentului European.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22