„Call Me By Your Name”, nominalizat la Oscar, în cinematografele româneşti

Fara Autor | 03.02.2018

2018 / 02 / 09

Pe aceeași temă

Aclamat de criticii din toată lumea, filmul Call Me By Your Name / Strigă-mă pe numele tău se lansează şi în cinematografele din România vineri, 9 februarie 2018. Drama romantică - o aventură senzuală în tumultul de emoţii şi sentimente ale primei iubiri - a fost selecţionată la numeroase festivaluri internaţionale şi este nominalizată la patru Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun scenariu adaptat.

Inspirat de romanul de succes al lui André Aciman, Call Me By Your Name încheie trilogia despre dorinţă a regizorului Luca Guadagnino, după I Am Love (2009) şi A Bigger Splash (2015).

 

Filmul prezintă povestea impresionantă a primei iubiri – când senzuală şi temătoare, când frenetică şi mistuitoare. În vara anului 1983, într-o zonă idilică din nordul Italiei, Elio Perlman (interpretat de Timothée Chalamet), un adolescent de 17 ani, îşi petrece vacanţa în vila părinţilor săi. Zilele se scurg egal, printre excursii în natură, interpretări la pian şi flirturi copilăreşti cu prietena sa, Marzia (Esther Garrel). Până când soseşte noul asistent al tatălui său, şarmantul Oliver (Armie Hammer), care dezlănţuie în Elio o adevărată furtună emoţională. Surprins de propriile sentimente, încă inocent şi necopt din punct de vedere afectiv, trăieşte cu intensitate întreaga gamă de emoţii şi senzaţii efervescente ale primei idile, de la teama de necunoscut, până la atracţia fizică greu de stăpânit, de la timiditate, teamă, furie, până la suferinţă şi extaz - o lecţie frumoasă, dar şi dureroasă atât pentru protagonist, cat şi pentru Oliver şi Marzia.

 

 

Pentru a intra cât mai bine în rol, actorul Timothée Chalamet s-a pregătit temeinic, luând lecţii de pian şi chitară şi învăţând intens limba italiană. Rolul i-a adus actorului nominalizări la Oscar, BAFTA şi la Globurile de Aur. Pentru a reuşi să transmită pe ecran intimitatea şi atracţia fizică, actorii protagonişti au petrecut mult timp împreună pe platourile de filmare pentru a se cunoaşte şi au fost încurajaţi să improvizeze. Până a se atinge însă, cele două personaje experimentează numeroase ezitări, tatonări, iar regizorul menţine intenţionat un tempo lent al acţiunii: „Îmi place ca totul să fiarbă la foc mic”. Pentru Guadagnino dragostea fizică este doar „un prilej de a investiga comportamentul şi modul în care acesta modelează personajele”.

 

Deşi confruntă tabuuri şi prejudecăţi, filmul nu este o poveste despre homosexualitate, nici despre sex, ci despre incertitudinile, temerile, frământările pe care prima iubire le lasă asupra oricui, indiferent de gen, demonstrând că dragostea ne schimbă radical. „Eu cred că acest film se referă în special la ceea ce nu se spune”, spune Michael Stuhlbarg, care-l interpretează pe tatăl lui Elio, personaj inspirat de tatăl scriitorului Aciman. Producătorii declară că au creat filmul de care ei înşişi avuseseră nevoie în propria tinereţe, dar pe care nu l-au văzut niciodată.

 

Întreaga producţie a fost filmată cu o singură cameră de 35mm. „Îmi plac limitele [...] M-am limitat la un singur tip de cameră fiindcă nu am vrut ca tehnologia să interfereze cu fluxul emoţional al filmului”, spune regizorul. De altfel, filmările au avut loc în împrejurimile oraşului Crema din Lombardia, unde locuieşte Guadagnino, ceea ce a ajutat din plin întreaga echipă de producţie să se familiarizeze cu atmosfera idilică, specifică anilor '80, a liniştitului orăşel italian.

 

Filmul a fost selecţionat la numeroase festivaluri internaţionale (Sundance, Festivalul de la Berlin, cel de la Toronto, Zurich ş.a.) şi a obţinut deja multiple distincţii, printre care trei nominalizări la Globurile de Aur, patru la Premiile BAFTA şi patru nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal - Timothée Chalamet, cel mai bun scenariu adaptat - James Ivory şi cea mai bună melodie originală – „Mystery of Love”, muzică şi versuri de Sufjan Stevens.

 

Call Me By Your Name / Strigă-mă pe numele tău este distribuit în România de InterComFilm Distribution, are o durată de 132 de minute şi este nerecomandat minorilor sub 15 ani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22