Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30

Fara Autor | 16.03.2018

2018 / 03 / 24

Pe aceeași temă

În perioada 24 martie – 1 iulie 2018, la Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” din București poate fi vizitată expoziția Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30, curatoriată de prof. dr. Marius Turda, director la Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University din Marea Britanie.

 

Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30 prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când această cercetare este prezentată publicului din România. Cercetarea vieneză despre șvăbii din Marienfield va fi acompaniată de un material legat de problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă, mai ales cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn.

Expoziția include de asemenea un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat Massnahme (2013), care are ca temă cercetarerea făcută de echipa de antropologi austrieci în satul Marienfeld .

Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a periodei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specific etnic în particular.

 

Organizatorii acestei expoziții sunt profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București) și reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22