Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCum arată democrația fără stat de drept
2018-05-29
0
De doi-trei ani, Estul e din nou văzut ca loc al derivei democratice. Nu mai e vorba despre „democrația populară“, vitrina în care se așezau singure regimurile totalitare, ci despre „democrația fără stat de drept“.

 

 

Fenomenul nu e legat de o anumită familie politică. La Varșovia sunt la putere conservatori, la Budapesta e guvern PPE, la Praga președinte este un social-democrat, iar premier – un liberal, la Bratislava cabinetul e condus de un social-democrat, în vreme ce la București guvernează o alianță alcătuită dintr-un partid membru al rețelei socialiste și un altul care e în familia liberală. Mai rar sunt pomenite celelalte țări ex-comuniste intrate în UE, adică țările baltice, două din țările ex-iugoslave (Slovenia și Croația) sau Bulgaria. În schimb, țările din Grupul de la Vișegrad și România sunt văzute ca deficitare din punctul de vedere al domniei legii.

 

Ce li se impută mai precis acestor regimuri? Faptul că majoritatea parlamentară se poartă tiranic și că ea intervine în chestiuni sensibile legate de justiție, inclusiv cea constituțională, sau în libertăți fundamentale, precum cea de exprimare. Articolul 7 din Tratatul UE vorbește despre respectarea statului de drept și prevede marginalizarea politică a statelor care nu-l respectă, inclusiv prin retragerea dreptului de vot în Consiliu. Deocamdată, Comisia a cerut doar sancționarea Poloniei, dar nu e exclus ca și alte alte țări din Est să pățească același lucru.

 

Am căutat să alcătuim un supliment care să vorbească despre felul în care PPE vede aceste lucruri, cu atât mai mult, cu cât și în această familie politică există un partid, Fidesz, care e acuzat de o asemenea derivă. Intenția a fost de a avea articole despre fiecare dintre aceste țări scrise de membri ai PPE care au fost aleși chiar acolo. Am reușit doar parțial proiectul. Au răspuns invitației un coleg maghiar, care apără iliberalismul, un ceh, care scrie despre ce se petrece în Slovacia, și un sloven, care vorbește despre diferențierea Estului în raport cu Vestul, considerând că acesta e un avantaj. Colegul și prietenul Traian Ungureanu scrie despre întreaga regiune. Suplimentul conține și o explicație a activității mele în PE, ca membru al PPE, ca răspuns la acuzații politice care au denaturat sensul mandatului unui deputat european. (CRISTIAN PREDA)

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe Suplimente
547
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22