Pe aceeași temă
Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost arestaţi preventiv și sunt acuzați de ucidere din culpă în dosarul incendiului de la Club Colectiv în care au murit 32 de persoane, iar aproximativ 200 au fost rănite.
Decizia nu este definitivă.
"Faţă de urmările extrem de grave ale faptelor, urmări care nu pot fi evaluate în mod riguros la acest moment, urmând a fi stabilite pe parcurs, în funcţie de starea victimelor şi faţă de circumstanţele producerii incendiului care sunt imputabile în mare măsură celor trei inculpaţi, judecătorul apreciază că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de cei trei inculpaţi. Chiar dacă aceasta este o măsură preventivă excepţională, judecătorul apreciază că este impusă de o situaţie la rândul său excepţională", se arată în motivare.
Pe de altă parte, judecătorul nu pierde din vedere "atitudinea celor trei inculpaţi care au înţeles să dea mai multe declaraţii detaliate cu privire la producerea evenimentului şi au pus la dispoziţia organelor de urmărire penală toate documentele solicitate, contribuind astfel la aflarea adevărului".
Totodată, judecătorul reţine circumstanţele personale ale celor trei inculpaţi care sunt tineri, nu au antecedente penale, aflându-se la prima abatere de la legea penală şi par a regreta incidentul produs, în care şi-au pierdut viaţa inclusiv prieteni, cunoştinţe şi angajaţi ai lor.
În plus, judecătorul "nu exclude că modul în care inculpaţii au înţeles să acţioneze în administrarea afacerilor ar putea fi întâlnit şi la alţi administratori de unităţi de tip club, însă chiar şi în aceste condiţii, acesta nu ar fi un considerent de natură să minimalizeze vina inculpaţilor", se mai spune în motivare.
"Mai mult, desfăşurarea defectuoasă a unor astfel de activităţi în cadrul cărora nu sunt respectate dispoziţiile legale trebuie să constituie un semnal de alarmă astfel încât organele judiciare să ia măsuri severe pentru restabilirea ordinii în societate, iar nu să transmită semnalul că astfel de activităţi sunt acceptate şi se pot realiza fără dificultăţi deoarece constituie o chestiune firească", se arată în continuare.
"Instanţa consideră că interesul societăţii de a se afla în siguranţă şi de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial şi trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaţilor prin privarea lor temporară de libertate", mai spune instanţa în motivarea deciziei de arestare dată publicităţii joi.