Premierul Moldovei: Demisia guvernului nu ar însemna neapărat alegeri anticipate

Iulian Popescu | 26.01.2016

Aflat în România pentru a convinge autoritățile de aici să deblocheze împrumutul de 150 de milioane de euro (din care prima tranșă este vitală) și să pledeze în continuare cauza Republicii Moldova pe lângă cancelariile occidentale, premierul Pavel Filip a acordat mai multe interviuri.

Pe aceeași temă

 

Pavel Filip a făcut un tur al televiziunilor importante, transmițând mesaje pentru oficialii români, pentru liderii europeni și  populația de peste Prut, aflată pe punctul de a exploda.

 

Protestatarii au întrerupt demonstrațiile până joi, când expiră ultimatumul acordat puterii pentru anunțarea anticipatelor. Tensiunile au crescut în Republica Moldova în condițiile în care nu mai există bani pentru salarii și pensii, dar Jaful secolului (cu un miliard de dolari deturnat din bănci), nu a fost elucidat încă.

 

De ce este important un acord cu FMI

 

"Un acord cu FMI nu este important doar că obţii nişte bani de acolo, ci că obţii încredere şi stabilitate în ochii partenerilor externi. Suntem optimişti ca în februarie să avem o misiune de evaluare, astfel încât în martie să avem un nou acord cu Fondul Monetar", a declarat Pavel Filip, la TVR.

 

Despre anticorupţie

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: "Corupţia este una dintre cele mai mari probleme care există în Republica Moldova. Urmează să ducem până la capăt strategia de reformare a justiţiei şi organelor de drept. Legea privind Procuratura este deja în Parlament şi urmează să fie votată, am toate asigurările din partea parlamentarilor. Dar lupta cu corupţia înseamnă, în primul rând, multă voinţă politică, înseamnă ca politicienii să nu se implice în activitatea instituţiilor statului, să le lase să fie independente. Şi cadrul legal care urmează să fie schimbat ar presupune că nu se mai pot implica politicienii. Procurorul general nu va mai fi numit, va fi ales din interiorul procurorilor, de aceea se exclude orişicare influenţă politică asupra sa, odată adoptată această lege", a declarat Pavel Filip la TVR.

 

Pavel Filip la Digi24: Nu sunt sigur că revendicările sincere ale cetăţenilor au rămas aceleaşi

 

Rep.: România e prima dumneavoastră vizită externă la mai puţin de o săptămână de la învestirea cabinetului dumneavoastră. Ce vă aşteptaţi să obţineţi?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: A fost foarte important ca prima vizită să fie aici pentru că România a fost mereu alături de Republica Moldova – am vorbit azi cu premierul Dacian Cioloş şi am încrederea că va fi dată prima tranşă de 60 de milioane de euro. Sunt condiţionalităţi, oricum eram gata să le îndeplinim pentru că vrem să impunem o stabilitate financiară, dar şi una socială şi politică. Condiţionalităţile sunt realizabile în foarte scurt timp, cu siguranţă că banii vor veni înainte de a avea un acord semnat cu FMI.

 

Rep.: Explicaţi-ne ce se întâmplă mai exact în Republica Moldova acum.

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Suntem într-o situaţie destul de dificilă, am fost conştient că avem o situaţie de criză în Republica Moldova când am acceptat cu colegii mei să ne asumăm actul guvernării. Chiar şi inaugurarea (învestirea) guvernului a fost pe un fond de tensiune maximă.

Eu, fiind membru al cabinetului de miniştri, am găsit utile aceste proteste pentru că modul în care se lucra la guvern, relaxat, cu multe disensiuni politice, cu discuţii de unde fiecare încerca să extragă dividende politice... am considerat că o presiune din partea societăţii civile ar fi bună pentru mobilizarea guvernului. Acum nu mai gândesc la fel, pentru că nu sunt sigur că revendicările sincere ale cetăţenilor care erau atunci rămân aceleaşi.

 

Rep.: Am avut şi noi proteste de curând, care s-au soldat cu demisia premierului de la acea vreme. Vă gândiţi la demisie?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Nu. Demisia guvernului nu ar însemna neapărat alegeri anticipate, ci că parlamentul are la dispoziţie trei luni pentru a instala un nou guvern. Nu înţeleg această revendicare şi adună lumea şi le vorbeşte despre această revendicare: alegeri anticipate. Nu pot fi declanşate legal, nu se întrunesc cele trei condiţii.

 

Rep.: Cum puteţi dovedi că sunteţi proeuropean?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Integrarea europeană este mai degrabă materie de politică internă. Republica Moldova trebuie să se modernizeze şi să se dezvolte pe interior. Uniunii Europene nu îi trebuie o Republică Moldova plină de corupţie şi birocraţie. Obiectivul meu este ca cetăţenii să vadă că în Moldova e un guvern care se preocupă de nevoile lor.

 

Rep.: Care e legătura dumneavoastră cu Vlad Plahotniuc?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Vlad Plahotniuc este prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, eu sunt unul dintre vicepreşedinţi. Asta e legătura noastră pe platforma de partid. Am făcut aceeaşi universitate, dar la facultăţi diferite, ne cunoaştem de mult.

 

Rep.: Care e rolul său în criza de acolo?

 

Pavel Filip: Plahotniuc este un om care s-a preocupat mai puţin de imaginea sa. Cei care finanţează protestele împotriva sa sunt cei care pe vremuri au făcut afaceri cu el, au creat televiziuni, au creat non-stop pentru denigrarea acestui om.

 

Rep.: E o prioritate ancheta privind miliardul dispărut din bănci?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: E important să fie dusă până la capăt. O prioritatea pentru executiv este recuperarea banilor ca să întoarcem banii în Republica Moldova. Mi-am propus împreună cu colegii să avem un panou, unde zilnic să se vadă recuperarea.

 

Rep.: Unde aţi pune panoul?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Va fi unul electronic. Într-un loc public.

 

Rep.: De unde începeţi reformele? Cu cine, cu ce le faceţi?

 

Pavel Filip, premierul Moldovei: Avem un plan de guvernare, sunt foarte bine punctate priorităţile, una ar fi lupta cu corupţia, alta ar fi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Mesajul transmis azi la Bucureşti – pentru că avem nevoie acum mai mult ca oricând de sprijinul României - o susţinere declarativă şi virarea primei tranşe din acest împrumut rambursabil pentru a trece prima etapă - apoi vom încerca să ne descurcăm singuri, vom avea rezultate din reformele produse.

 

Citiți și România împrumută Moldova cu 150 de milioane de lei condiționat de reforme

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22