Bucurestiul Cultural, nr. 108 - În jocul tronurilor câştigi sau mori

Razvan Braileanu | 09.08.2011

Pe aceeași temă

În materie de seriale de televiziune, evenimentul primei jumătăţi a acestui an a fost Game of Thrones / Urzeala tronurilor, difuzat în întreaga lume de HBO. Cele 10 episoade ale primului sezon sunt ecranizarea romanului omonim al scriitorului american George R.R. Martin, care deschide A Song of Ice and Fire / Cântec de gheaţă şi foc, una dintre cele mai apreciate serii de literatură fantasy, cu peste 15 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.

A Song of Ice and Fire cuprinde 7 cărţi, dintre care până acum au apărut 5: A Game of Thrones (Urzeala tronurilor, 1996), A Clash of Kings (Înfruntarea regilor, 1998), A Storm of Swords (Iureşul săbiilor, 2000), A Feast for Crows (Festinul ciorilor, 2005) şi A Dance with Dragons (Dansul dragonilor, publicat recent, în luna iulie a acestui an). Primele 4 dintre ele au fost traduse şi în limba română, la Editura Nemira. Ultimele două cărţi din serie se vor numi The Winds of Winter şi A Dream of Spring, iar George R.R. Martin a anunţat că lucrează deja la ele şi, după ce între A Feast for Crows şi A Dance with Dragons au trecut aproape 6 ani, a promis că nu va mai lăsa să se scurgă o perioadă atât de lungă până la următorul volum.

Universul creat în A Song of Ice and Fire este deseori comparat cu cel pe care J.R.R. Tolkien l-a imaginat pentru The Lord of the Rings. Seria lui George R.R. Martin urmăreşte luptele pentru putere din Westeros, un continent evident inspirat din Europa Occidentală a Evului Mediu. Elementul de fantasy este impregnat de existenţa unui ţinut îngheţat în Nord, populat cu creaturi care ameninţă civilizaţia din Sud, separat de cele 7 regate ale Westerosului de un zid înalt de 200 de metri şi lung de 480 de kilometri. Firul epic este structurat în 3 perspective: una care vizează întâmplările din cele 7 regate, una care se desfăşoară la zid şi dincolo de el, spre Nord, şi una care urmăreşte personajele din Essos, un continent răsăritean. Elementul central este Tronul de Fier al celor 7 regate, simbolul domniei pentru care se duc lupte şi intrigi.

Serialul Game of Thrones se învârte în jurul lui Eddard Stark, un nobil care ajunge să fie mâna dreaptă a regelui şi care trebuie să facă faţă provocărilor şi atacurilor atât din afara celor 7 regate, cât mai ales a uzurpatorilor din interior. Cele două replici definitorii ale serialului sunt „When you play the game of thrones you win or you die“ („Când intri în jocul tronurilor câştigi sau mori“, aluzie la luptele interne pentru putere) şi „Winter is coming“ („Vine iarna“, o referinţă la pericolul care se apropie din ţinuturile îngheţate de la nord de zid). Fiii şi fiicele lui Eddard Stark sunt personaje cheie, de ele depinzând o mare parte din subiectul romanului şi al serialului. Acţiunea pendulează rapid între mai multe puncte geografice: Winterfell – reşedinţa familiei Stark, King΄s Landing – capitala celor 7 regate, Castle Black – principala fortăreaţă de la zid, Vaes Dothrak – ţinutul călăreţilor din Essos. Eroii principali acoperă o pleiadă largă de caractere umane, de la cavaleri pentru care onoarea e mai presus de toate, la nobili care şi-ar vinde şi mama pentru putere, de la curteni eleganţi la sălbatici aprigi în luptă. În afară de Eddard Stark, printre personajele centrale se numără fiul vitreg al acestuia, Jon, care se înrolează în frăţia însărcinată să apere zidul, fiica cea mică Arya, o fetiţă care se simte mai bine cu sabia în mână decât la războiul de ţesut, Daenerys, fiica unui rege uzurpat, care se pregăteşte să părăsească ţinuturile răsăritene unde a fost exilată ca să preia prin forţă Tronul de Fier, şi Tyrion, un pitic de viţă nobilă, ale cărui fapte vor influenţa decisiv acţiunea din cele 7 romane. „Deşi mă separ de Tolkien în multe aspecte importante, am cel mai mare respect pentru el. Dacă priviţi la The Lord of the Rings, cartea începe cu toate personajele la un loc. Apoi, spre sfârşitul ei, Frăţia se desparte şi personajele pornesc în călătorii diferite. La fel am procedat şi eu. La început, aproape toată lumea e la Winterfell, cu excepţia lui Daenerys, apoi se despart în grupuri, care se împart la rândul lor. Intenţia mea a fost să le împrăştii, apoi ele să vireze şi să revină împreună. Unul dintre cele mai dificile lucruri a fost să găsesc acel punct de turnură“, declară George R.R. Martin.

Adresat unui public adult – scenele de nuditate şi bătăliile sângeroase sunt prezente la tot pasul –, Game of Thrones atrage în primul rând prin complexitatea personajelor şi prin naraţiunea complicată, dar foarte bine pusă la punct, şi printr-o realizare tehnică de excepţie. Bugetul total pentru primul sezon a depăşit 50 de milioane de dolari, ceea ce le-a permis realizatorilor să filmeze în Irlanda de Nord, Malta şi Scoţia şi să folosească o mulţime de efecte speciale. Răspunsul publicului a fost pe măsură: episodul-pilot, difuzat pe 17 aprilie, a atras o audienţă de peste 2 milioane de telespectatori, ceea ce a determinat HBO să anunţe, după numai 2 zile, că va realiza o nouă serie pentru 2012. Mai mult, conducerea HBO a declarat de curând că va continua seria atâta timp cât George R.R. Martin va scrie, sugerând un angajament pentru ecranizarea tututor celor 7 cărţi din A Song of Ice and Fire. Nici critica de specialitate nu a rămas insensibilă la acest fenomen, Game of Thrones primind 13 nominalizări la Premiile Emmy şi fiind unul dintre favoritele galei care va avea loc pe 18 septembrie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22