Bucurestiul Cultural, nr. 126 - Segregaţionismul secolului XXII

Razvan Braileanu | 20.08.2013

Pe aceeași temă

În urmă cu câţiva ani, regizorul Peter Jackson, devenit celebru pentru trilogia The Lord of the Rings / Stăpânul inelelor, a de­cis să scoată din buzunar 30 de mi­lioa­ne de dolari pentru a produce lung­me­tra­jul de debut al unui tânăr canadian de ori­gine sud-africană, Neil Blomkamp. Acesta din urmă nu avea nici 30 de ani, dar impresionase deja printr-o serie de scurtmetraje SF. Rezultatul colaborării dintre Jackson şi Blomkamp a fost Dis­trict 9, o utopie în care o uriaşă navă ex­tra­terestră este blocată deasupra ora­şu­lui Johannesburg, iar pasagerii acesteia, aflaţi într-o stare deplorabilă, sunt în­chişi într-un ghetou al oraşului. District 9, care este o metaforă a apartheid-ului din Africa de Sud, s-a bucurat de o re­cep­ţie critică entuziastă, a înregistrat un ex­ce­lent profit financiar şi a fost nomi­na­li­zat în 2009 la patru premii Oscar, in­clu­siv pentru cel mai bun film – o performanţă notabilă pentru o peliculă independentă, re­gizată de un debutant şi cu actori ne­cu­noscuţi.

Lui Neil Blomkamp i-au luat patru ani ca să facă un alt film, Elysium, de data aceasta cu un buget mărişor (115 mi­lioane de dolari) şi o companie pu­ter­ni­că în spate (Columbia TriStar Pic­tures). După debutul fulminant din 2009, tână­rul regizor avea dificila sarcină de a con­fir­ma aşteptările cinefililor. Parţial, a reu­şit.

Povestea din Elysium este tot despre se­gre­gare: în anul 2154, omenirea este di­vi­zată între cei foarte bogaţi, care tră­iesc pe o luxoasă staţie orbitală (care dă şi ti­tlul filmului), cu vile, piscine şi parcuri, în timp ce săracii se chinuie să su­pra­vie­ţu­iască pe un Pământ suprapopulat şi cu resursele naturale epuizate. Max (Matt Damon) face parte din a doua categorie, fiind un fost infractor care acum lu­crea­­ză în condiţii foarte grele într-o fabrică de roboţi militari. În urma unui acci­dent, este expus unor radiaţii letale şi, pentru a rămâne în viaţă, trebuie să ajun­gă pe Elysium, unde fiecare casă este dotată cu un aparat care vindecă orice boală. Numai că staţia orbitală este inaccesibilă pentru cei de pe Pă­mânt, fiind protejată de un complicat sis­tem militar, condus de ministrul Jessica Delacourt (Jodie Foster), care recurge la cele mai murdare metode pentru a-i ţine la distanţă pe cei care nu sunt cetăţeni re­cunoscuţi pe Elysium. Max este nevoit să mergă pe Elysium pentru a se salva pe sine, dar se trezeşte implicat într-o intrigă complicată şi ajunge să lupte pen­tru salvarea întregii populaţii de pe Pă­mânt.

Elysium • Scenariul şi regia: Neil Blomkamp • Cu: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner

Spre deosebire de District 9, scenariul fil­mului Elysium este previzibil, dar, de data aceasta, marele atu al lui Neil Blom­kamp stă în realizarea tehnică. Bu­ge­tul sensibil mai mare decât la filmul de debut i-a permis să facă o peliculă cu un impact vizual puternic. Filmările spec­taculoase cu Pământul văzut din spa­­ţiu, panoramele ameţitoare ale peisajelor ur­ba­ne de vis de pe staţia orbitală, dar şi atmosfera dezolantă dintr-un viitor Los Angeles suprapopulat sunt completate de scenele de acţiune alerte. Aici Blom­kamp excelează prin folosirea filmărilor din mână care, dublate de efectele spe­cia­le, fac parte deja din stilul pentru care este recunoscut. La toate acestea se adaugă şi unul dintre cele mai bune per­so­naje negative din ultimii ani, Kruger (Sharlto Copley), agent aflat în slujba mi­nistrului Delacourt, un psihopat si­nis­tru care vorbeşte cu accent sud-african. De altfel, Sharlto Copley este bun prie­ten cu Blomkamp, pe care îl cunoaşte de la 16 ani, fiind actorul-fetiş al său: a avut rolul principal în District 9 şi va juca şi în următorul film al regizorului, Chappie.

Până la urmă, Elysium este un mic pas îna­poi faţă de District 9, dar un film mult mai bun decât majoritatea celor făcute de tineri regizori care, după un bun de­but independent, au fost acaparaţi de ma­şinăria hollywoodiană de făcut bani. Spre deosebire de aceştia, Neil Blom­kamp pare să fi găsit modul în care să-şi păstreze identitatea, măcar la nivel vi­zual; rămâne să mai lucreze la capitolul sce­nariu. Oricum, este unul dintre nu­me­le de reţinut de către fanii peliculelor SF.

 

Elysium este distribuit în România de InterComFilm şi poate fi văzut pe marile ecrane începând cu 16 august.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22