Pe aceeași temă
În timpul Marii Crize, în plin avânt propagandistic sovietic, mulţi americani şi-au vândut proprietăţile din SUA ca să se îmbarce pe vaporul către Leningrad sau Odessa, pentru a contribui la edificarea „societăţii fără clase“.
Fascinanta carte a lui Tim Tzouliadis, Abandonaţii. De la Marea Criză economică la Gulag: destinele unor tineri americani în Rusia lui Stalin (Editura Corint, 2014), este un rechizitoriu nemilos atât la adresa atrocităţilor regimului stalinist (expune lucruri destul de cunoscute chiar şi în epocă), cât şi o condamnare fără echivoc a indiferenţei criminale a Administraţiei Roosevelt. Ne sunt cunoscute doar pasivitatea şi complicitatea din ultima parte a celui de-al doilea război mondial, dar semne prevestitoare ale stângismului politicilor lui Roosevelt se arătau şi în anii ’30, lăsând la o parte The New Deal (prima dată când statul intervenea masiv în economia americană).
Greu de crezut, dar Uniunea Sovietică a exercitat un miraj şi la nivelul clasei muncitoare americane, grav afectată de Marea Criză economică de la începutul anilor 1930. Cum îi ademenea sistemul sovietic pe naivii americani? Le promitea dublul salariilor din SUA (oricum tăiate la jumătate), casă, masă la locul de muncă, grădiniţe pentru copii şi, în plus, 150 de dolari vărsaţi lunar în conturi din America. Interesant şi, în acelaşi timp, o culme a cinismului era tocmai argumentul adus de autorităţile sovietice: în SUA se murea de foame, în condiţiile în care Uniunea Sovietică depăşea una dintre cele mai groaznice foamete din istorie, datorată lui Stalin şi colectivizării, care făcuse cu adevărat trei-patru milioane de morţi.
Paleta situaţiilor este extrem de vastă. Unii ingineri şi specialişti erau trataţi la început foarte bine, trăiau în condiţii excelente, unii dintre ei căsătorindu-se cu frumoasele rusoaice. Alte categorii mai puţin norocoase, dar mai numeroase (muncitori, mineri etc.), în plin avânt propagandistic, ajungeau să-şi vândă toate proprietăţile din America ca să se îmbarce pe vaporul către Leningrad sau Odessa, pentru a contribui la edificarea „societăţii fără clase“. Însă, când ajungeau în URSS, primeau doar ruble, cu care nu aveau ce face, nefiind liber convertibile, iar în conturile de acasă nu era vărsat niciun dolar. Stalin însuşi era avid de valută străină, pe care a cheltuit-o pentru echipamente industriale care să-i asigure aberantele planuri cincinale. Mai mult, autorităţile sovietice le reţineau americanilor paşapoartele, folosind tot felul de tertipuri. Serviciile secrete americane au constatat ulterior cu stupoare că paşapoartele originale, uşor modificate, erau folosite de agenţii comunişti pentru a se infiltra în SUA. Nu numai că cetăţenii americani, profund dezamăgiţi, nu mai deţineau acte care să le ateste cetăţenia, dar nici măcar bani nu aveau pentru a plăti astronomica sumă de 178 de dolari, cât costa un bilet de întoarcere, marea lor majoritate fiind angajată şi plătită ca toţi muncitorii sovietici obişnuiţi, cu salarii de mizerie de 120-150 de ruble.
Ambasada SUA la Moscova s-a deschis în 1934, fiind luată cu asalt de cetăţenii americani captivi care doreau să se întoarcă acasă. Evoluţia primului ambasador american, William Bullitt, întâmpinat de sovietici cu pompă propagandistică, având în vedere bucuria lui Stalin de a vedea regimul său terorist recunoscut de puterile occidentale, a fost una obişnuită. Dacă la început era încântat, în 1936, când a plecat, era profund scârbit. Reporterul Henry Chamberlain, care a părăsit URSS odată cu Bullitt, era şi mai dur: „Am mers în Rusia crezând că sistemul sovietic putea reprezenta cel mai plin de speranţe răspuns la problemele declanşate de războiul mondial şi de criza economică de după acesta. Am plecat convins că statul sovietic absolutist este o putere a întunericului şi o forţă a răului care cu greu îşi poate găsi termeni de comparaţie în istorie. Asasinatul este un nărav, cu atât mai mult când e vorba de state, şi nu de indivizi“.
Numirea celui de-al doilea ambasador al SUA la Moscova a reprezentat o altă dovadă a miopiei lui Roosevelt la adresa lui Stalin. Joseph Davies era prieten bun cu preşedintele, căsătorit cu una dintre cele mai bogate femei din SUA, Marjorie Merriweather Post, care deţinea marele producător de alimente General Foods. Se pare că Davies şi soţia sa contribuiseră financiar substanţial la campania de realegere a lui Roosevelt în 1936. Evident, Davies habar nu avea despre realităţile din URSS, necunoscând o boabă de rusă. El se va dovedi, de altfel, unul dintre „idioţii utili“, cum îi numea cu dispreţ Lenin. Cuplul a ajuns la Moscova în ianuarie 1937 şi, după numai două zile, ambasadorul american a luat parte în primul rând la cel de-al doilea mare proces de la Moscova, în condiţiile în care până şi reprezentanţii ambasadei naziste stăteau la distanţă. „În 1937, în perioada cea mai cumplită a Marii Terori, ambasadorul Joesph Davies a izbutit să stea în afara graniţelor Rusiei sovietice exact 199 de zile, acasă în Statele Unite, făcând turul capitalelor europene sau în croazieră cu iahtul sau pe Marea Baltică. Se afla oriunde, mai puţin în locul unde prezenţa să era atât de necesară.“ De ce era necesară? Pentru că americanii naivi erau arestaţi (şi de multe ori împuşcaţi sec) pe capete, săltaţi chiar după ce ieşeau din clădirea ambasadei, unde solicitau în van noi paşapoarte. În acest timp, cuplul chic format din Davies şi soţia sa se preocupa de achiziţionarea obiectelor de preţ pe care aristocraţia rusă asasinată le lăsase în urmă.
// TIM TZOULIADIS // Abandonaţii. De la Marea Criză economică la Gulag: destinele unor tineri americani în Rusia lui Stalin // Editura Corint, 2014 |
La 5 iunie 1938, Davies şi-a terminat penibilul mandat de ambasador al SUA la Moscova şi a avut parte de şocul vieţii sale: o discuţie neaşteptată de două ore cu Stalin, care l-a bulversat complet. Dacă până atunci era doar un admirator al lui, după aceea a devenit un fanatic stalinist. Liderul sovietic avea obiceiul de a se arăta foarte rar, iar cei cu care avea întrevederi erau şocaţi de natura privilegiului (şi Romain Rolland a avut această onoare). Ajuns acasă, Davies s-a apucat să scrie una dintre cele mai abjecte cărţi apărute vreodată în SUA, Mission to Moscow (imediat poreclită de corpul diplomat american Submission to Moscow), care a fost publicată numai bine, în 1941, în ajunul alianţei americano-sovietice. Roosevelt a scris pe pagina de gardă „această carte va dăinui“. Însă rolul lui Davies în strângerea legăturilor între URSS şi SUA nu era încheiat, căci, în plin război, în mai 1943, a fost trimis de Roosevelt să pregătească prima întâlnire între preşedintele american şi Stalin, iar în seara de 23 mai 1943 chiar Stalin a prezidat un banchet organizat la Kremlin în cinstea lui Joseph Davies. La final, s-a vizionat în cinematograful Kremlinului filmul hollywoodian care ecraniza propagandistic cartea. Chiar Davies condamna, în introducere, prejudecăţile care existau faţă de URSS în lume. Drept mulţumire, Stalin i-a decernat Ordinul Lenin.
Averell Harriman, succesorul lui Davies, un alt reprezentant al claselor superioare americane, nu a ridicat nici el vreun deget pentru a-i ajuta pe cetăţenii SUA eşuaţi în URSS, ba mai mult, nu a protesta nici măcar atunci când sovieticii i-au cerut să renunţe la serviciile unei familii de americani de origine finlandeză care muncea pentru ambasadă şi care a dispărut fără urmă. În schimb, organiza dineuri cu nomenklaturiştii sovietici de frunte, din rândul cărora nu lipseau şefii NKVD (inclusiv Beria).
Un alt val de deţinuţi americani s-a înregistrat după 1945 şi izbucnirea Războiului Rece, în Gulag ajungând alte sute de militari ai SUA, capturaţi în timpul războiului din Coreea (1950-’53) de către forţele armate nord-coreene sau de „voluntarii“ chinezi, şi care au fost predaţi ruşilor la graniţa sino-sovietică. Prizonierii germani, polonezi sau japonezi care reveneau acasă semnalau ambasadelor SUA prezenţe izolate de americani în diverse lagăre din URSS. Dar cam la asta s-a rezumat totul. Autorul avansează ca ipoteză pentru a înţelege de ce aceşti oameni au fost abandonaţi faptul că administraţiile americane succesive considerau problematica minoră, în contextul tensiunilor dintre cele două superputeri.
Autorul urmăreşte şi destinul lui Thomas Sgovio, un american ajuns în URSS pentru a munci, care a fost arestat şi trimis la Kolîma. Un ofiţer NKVD îi foloseşte talentul la desen pentru a ilustra frumoasele sloganuri comuniste despre înălţătoarea misiune a deţinuţilor. Dar acest talent polivalent a fost folosit de Sgovio şi pentru a-şi suplimenta raţia de mâncare, desenând nuduri pentru responsabilul cu aprovizionarea. La întrebarea „cum le preferi, blonde sau brunete?“, răspunsul a fost sec: „Nu contează, doar să aibă sânii mari“. Altă dată, şeful de brigadă, dându-şi seama că nu va rezista prea mult regimului criminal de exploatare a forţei de muncă, îi alocă sarcini mai puţin solicitante pentru că „este american, e tânăr şi, ajutat de vreun miracol, s-ar putea întoarce în America să spună lumii despre ce s-a întâmplat în Kolîma“. Eliberat după moartea lui Stalin, Sgovio nu şi-a recăpătat paşaportul american, în ciuda cererilor lui repetate, ci a obţinut unul italian, prevalându-se de faptul că tatăl său era de origine italiană. În 1960 a plecat în Italia, de unde a zburat în SUA. În 1972 apăreau memoriile celui care a petrecut 16 ani de Gulag - Dear America! Why I Turned Against Communism -, Sgovio ţinând ocazional conferinţe, acordând interviuri despre lungul chin îndurat în Rusia, desenând schiţe care aveau ca subiect viaţa zek-ului, pe care le-a şi donat Hoover Institution din Califorina. Ieşit la pensie, s-a stabilit în statul Arizona, într-o zonă deşertică, pentru a se bucura cât mai mult de soarele care-i lipsise în timpul lungilor ani de detenţie la Kolîma, unde „12 luni e iarnă, restul e vară“ (din umorul macabru reprodus de Şalamov). Sgovio a murit la 3 iulie 1997 la Phoenix.
În contextul încălzirii relaţiilor ruso-americane din timpul lui Elţîn, a fost înfiinţată şi o Comisie Comună de Investigaţii, al cărui principal scop era să caute urmele şi, eventual, să-i repatrieze pe americanii care ar fi supravieţuit Gulagului. S-au făcut apeluri în mass-media ruse, s-au descoperit anumite indicii şi mărturii ale unor supravieţuitori care au atestat că au cunoscut americani în timpul detenţiilor, dar cooperarea din partea rusă a fost mai degrabă de faţadă, căci noile organe de securitate erau populate cu foşti KGB-işti care nu aveau niciun interes în a decredibiliza fostele instituiţii care au administrat represiunea în URSS între 1918-1991. În plus, anumite arhive sensibile (ca, de exemplu, cea a KGB-ului sau Fondul Stalin) au rămas ferecate şi în perioada de maximă liberalizare, până la venirea la putere a fostului locotenent-colonel KGB Vladimir Putin. Norocul SUA a constat în faptul că procentul deţinuţilor de origine americană a fost infim, în comparaţie cu cel al altor state şi popoare care au avut neşansa să înfrunte roşiile valuri ucigaşe. //