COMUNICAT DE PRESA: Solitudinea ca element purificator şi creativ

Fara Autor | 17.04.2013

Pe aceeași temă

După Moscova, Kolomna,  Odesa, Torino și Chișinău expoziția de fotografie 24 de ani în 24 de expresii ale solitudinii a Mironei Radu ajunge în sfârșit la București. Vernisajul va avea loc joi, 18 aprilie, la ora 19.00 la ART HUB, unul dintre cele mai noi și active spații destinate culturii din București. Expoziția poate fi văzută zilnic, până în 7 mai, între orele 12.00 și 20.00, cu excepția zilelor de luni.

 

 

Mirona Radu, 27 ani, a absolvit facultatea de Regie de Film şi Televiziune, la clasa profesor Andrei Blaier în 2009 şi Școala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” în 2011. Este membru creator consacrat al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 2012. A expus lucrări de-a lungul timpului în Bucureşti, Bistriţa, Paris, Bruxelles, Madrid, Lisabona, Odesa, Chişinău, Moscova, Kolomna, Torino. În aprilie 2012 a fondat Creatrix Fama cu scopul de a promova şi ajuta tinerii artişti aflaţi la începutul carierei prin organizarea de expoziţii, conferinţe în domeniul cultural-artistic, diferite ateliere (de poetică muzicală, de fotografie şi estetică cinematografică) şi de a produce scurtmetraje şi documentare. Filmul ei Ana (2013) face parte din selec’ia officială a Romanian Short Waves 2013 care va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (15-26 mai). 

În cadrul vernisajului, muzicianul Mihai Pintenaru va susține un recital la clarinet. "Am acceptat invitația de a cânta în deschiderea expoziției pentru că mi s-a părut interesantă intersectarea celor două arte, dar plăcându-mi în același timp și ideea de recital impresionist. Este o provocare să redau prin muzică stările și imaginile create de fotografiile Mironei" a spus Mihai Pintenaru, student în anul I Master, la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa Prof. Nedelciu Ion. El va interpreta Retourne d'où tu viens de Sabina Ulubeanu și Trei piese pentru clarinet solo de Igor Stravinsky. Muzica a fost alesasă special pentru deschiderea expoziției de către Mirona Radu, autoarea fotografiilor, care a găsit similitudini sonore între aceste piese şi compoziţiile sale.

Expoziția cuprinde 24 de lucrări de fotografie care au fost prezentate deja în cinci orașe ale lumii:  în aprilie 2012 la Centrul Experimental de Artă Modernă „Fabrica de ceai” din Odesa (Ucraina); în mai 2012 la Librăria din Centru, Chişinău (Moldova); în septembrie 2012 la Casa Centrală a Artiştilor din Moscova și la Muzeul de Artă din Kolomna (Rusia), ultima expunere până la cea de la București fiind în decembrie 2012 la Galeria Aripa din Torino (Italia).

Expoziția care urmează să fie vernisată la Art Hub a fost foarte bine primită în orașele în care a fost prezentată deja: ”Prin crearea propriei estetici, autoarea leagă actul artistic de practicile meditative”(revista Art Ukraine, 23 martie 2012).

„Mirona Radu prezintă fotografii la graniţa dintre realism şi alegerea exactă a subiectelor de o valoare existenţială puternică. La baza lucrărilor sale stau meditarea şi căutarea unei compoziţii particulare, excepţionale. Activitatea de eliberare progresivă a impunerii cromatice şi perspectivale conduc la o redare poetică a realităţii”(Ivan Fassio, critic de artă, Italia).

ARTHUB, Bd-ul Mărășești nr.107 (intersecția cu Dimitrie Cantemir - zona fostului Budapesta), este noul spațiu de lucru și expunere oferit de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane comunității artistice din București. Ideea în jurul căreia se construiește conceptul Art Hub este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizarea unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice sau conexe.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22