Pe aceeași temă
Scotia nu mai face fotbalisti, dar n-a incetat sa scrie, cu o litera asudata si teapana, povestea impotrivirii la lipsa de demnitate. Cine a vazut Scotia-Franta, sambata trecuta, pe Hampden Park, poate intelege cum anume se petrec revoltele virtutii impotriva talentului si a frumusetii naturale. Franta a sosit convinsa ca nu poate pierde si ca va castiga prin deplasamentul estetic neasemuit care o insoteste mereu. Erau acolo, in aceasta stare de superioritate neta, si finala pierduta in fata unei Italii impenetrabile, si ascensiunea fenomenului Lyon. La un loc, acest cocktail apoteotic si seducator a facut 90 de minute de fotbal cursiv, chiar castigator, in orice alte conditii. Problema a fost Scotia sau, mai bine zis, impotrivirea la dictatura stilata a valorii pure. Scotia a raspuns cu o contravaloare etica: credinta irationala.
Anglo-saxoni nevazatori clarvazatori
Spre deosebire de fanatism, credinta irationala a scotienilor e, in fotbal ca si in restul vietii lor ploioase si intunecate de ceturi vantoase, o pavaza, un blindaj gros, care apara de iluzii si impinge viata inainte, indiferent de circumstante si oponent. Cu alte cuvinte, scotienii sunt una dintre acele natii chinuite ale lumii anglo-saxone care au invatat sa isi impuna o orbire totala la aparente si deficit, sa faca lucruri pe deasupra impresiilor si prejudecatilor curente. E Franta o campioana mondiala redusa la titlul de vicecampioana de capul rau ganditor al lui Zidane? E Franta un grup statuar in miscare, cu punctul de sustinere in coapsele lui Makelele si cu un lustru acut in sprinturile scaparatoare ale lui Henry? Poate. De fapt, sigur. Dar nu in Scotia. Nu pe Hampden Park, sambata, 7 octombrie. Acolo a fost 1-0 si un meci superb de fotbal fara spectacol.
Logica ghinionului
Diferenta intre lipsa de valoare pura a scotienilor si Franta e diferenta intre Scotia si restul lumii. Diferenta intre ce este si ce se poate face in ciuda a ceea ce nu este. Capacitatea de a castiga in orice conditii, cu o coaja de paine in mana si cu o incredere oarba in sansa celui ce nu abandoneaza. Celor ce pot asa ceva li se inchina, inspaimantate, logica si cursul general al regulilor care favorizeaza frumosul. Franta a aflat sau ar fi trebuit sa afle ca a pierdut inca de la inceput. Totul a mers bine in jocul Frantei si a urcat spre deznodamant cu pas sigur si arcuit. Insa semne discrete si sigure spuneau altceva. Mai intai, o bara a oprit energic mingea perfect aruncata de lovitura libera a lui Henry. Apoi, golul lui Vieira a fost anulat, din motive complet necunoscute, de arbitrul Massimo Busacca. Necunoscute doar in ordinea liniara a fotbalului. Pe Hampden Park domnea insa suflul bezmetic si grupat al vointei, starnit de scotieni: cei mai neputinciosi dintre fotbalisti si cei mai dotati dintre oamenii credintei adevarate. Or, in aceasta logica, Franta nu mai avea decat dreptul sa vada cum poate domina un meci pe care nu are cum sa il mai scoata de sub placajul scotienilor. Barele, ratarile, golurile anulate au lasat impresia insumata a unui ghinion gigantic. Franta s-a izbit de cu totul altceva, iar acest altceva e mai greu de explicat decat fazele reusite sau ratate ale jocului de fotbal, desi pe Hampden Park s-a jucat, totusi, un meci plin de faze reusite si nereusite. Cum poate cineva atinge aceasta stare irezistibila?
Aimez-vous le rugby?
In primul rand, cedand pentru a covarsi. Scotienii, de pilda, au acceptat situatia data fara a cauta compromisul. Din adancul superioritatii franceze, scotienii au selectat si s-au fixat asupra concluziei ca vor castiga. Acest fel de a hotari nu e, insa, in logica anglo-saxonilor, o ipoteza hazardata. Ea pleaca intelept de la starea de fapt si construieste, in jurul ei, contraargumentele care o vor ruina. Prin urmare, scotienii au inteles ca nu pot bate Franta si au dezvoltat, mai departe, aceasta observatie, descoperindu-i limitele. Ei au inteles ca nu vor castiga niciodata in joc deschis, dar au sansa de a evita infrangerea si chiar de a forta victoria aparandu-se intr-un anume fel agresiv si demoralizant, cu o linie defensiva asezata departe, undeva la 18-20 de metri de poarta. Scotia a riscat enorm sa fie surprinsa de contre sau de combinatii scurte de angajare, dar a obligat, in acelasi timp, Franta sa se exaspereze rapid si sa banuiasca devreme ca lucrurile nu sunt in regula si ca se indreapta implacabil spre un deznodamant fatal. Scotienii au dat tot timpul, si nu doar pe baza unei asemanari fugare, impresia unei echipe de rugby care impiedica eseul si promite contra, rudimentara, chinuita, dar niciodata lipsita de incredere. Ciudat, dar deloc surprinzator, scotienii, cu picioarele lor musculoase si un pic tepene in comparatie cu linia felina a afro-francezilor, au sugerat deplasarea spre rugby si au reusit sa o impuna crunt, indoind pe parcurs, pana la lipsa de demnitate a fierului vechi, superioritatea artistica a Frantei. Cand, in urma unei insistente nervoase, nesigure si disperate a centrilor angajati la un corner, Gary Caldwell a inscris un gol urat si clar, Hampden Park s-a cutremurat ca un intestin de cetaceu atins de harpon. Comentatorii s-au temut pentru viata a 50.000 de oameni. Stadionul a vibrat din temelii. O umanitate chinuita si mereu ridiculizata de formele inalte ale spiritului si sportului (0-5 la ultima intalnire, cu Franta, la Paris) castigase. Mai mult decat un meci. Scotia e exemplul de care au nevoie toti cei ce pierd pentru ca se tem, inainte de a dori si de a crede cu adevarat.