Pe aceeași temă
In perioada 2 mai - 27 august 2007, MoMA (Museum of Modern Art din New York) va gazdui expozitia artistului roman Dan Perjovschi, intitulata What happened to US?. Expozitia este organizata de Roxana Marcoci (curator), cu sprijinul Elaine Dannheisser Projects Endowment Fund, Junior Associates of The Museum of Modern Art, JA Endowment Committee si al Institutului Cultural Roman din New York.
Reproducem in continuare textul care insoteste lucrarea lui Dan Perjovschi pe peretele din spatiul Donald B. & Catherine C. Marron al MoMA.
Pentru prima sa expozitie personala din Statele Unite, artistul roman Dan Perjovschi a fost invitat sa creeze, pe parcursul a doua saptamani, o instalatie de mari dimensiuni, alcatuita din desene, executate direct pe unul dintre peretii Museum of Modern Art din New York.
Inspirandu-se din evenimente actuale, asa cum sunt ele reflectate in stirile de televiziune, titluri de ziare, Dan Perjovschi exploateaza teme politice, printre care conflictul din Orientul Mijlociu sau recenta extindere a Uniunii Europene. Insotite de fraze extrem de concise si jocuri de cuvinte, satirele si caricaturile sale infatiseaza realitatea cu un simt critic si un umor ascutit. Titlul retoric al lucrarii, What happened to US? (Ce s-a intamplat cu noi/Statele Unite?) este bazat pe un joc de cuvinte in care termenul US are o dubla conotatie: fie pronumele personal noi, fie prescurtarea de la Statele Unite.
Desenele lui Dan Perjovschi au cunoscut o larga raspandire - de la peretii muzeelor din toata lumea, pana in paginile ziarelor. Incepand cu anul 1990, odata cu prabusirea regimurilor comuniste in Europa de Est si daramarea Zidului Berlinului, artistul a avut sute de contributii spirituale si incisive in reviste literare si politice, precum Contrapunct sau 22. Acesta din urma este primul saptamanal independent de opozitie, aparut in Romania imediat dupa revolutie. Luandu-si numele de la data de 22 decembrie 1989, ziua memorabila in care dictatorul Nicolae Ceausescu a fost inlaturat de la putere, revista 22 este creatia Grupului pentru Dialog Social, o organizatie nonguvernamentala alcatuita din fosti dizidenti politici, scriitori, artisti si filozofi care promoveaza libertatea de expresie si drepturile omului.
In calitate de actual grafician si fost editor artistic al revistei 22, Dan Perjovschi a transformat desenul intr-un mediu de informare si comentariu politic. Exprimand idei complexe prin intermediul unor desene executate spontan si
intr-un interval de timp foarte scurt, instalatia lui Dan Perjovschi sugereaza faptul ca arta poate fi angajata, fara a deveni moralizatoare. ( C.S.)