Pe aceeași temă
Cat timp va mai trebui comentat Evenimentul? Cu cat mai putin, cu atat mai bine. Rapid-Steaua a confirmat ceea ce Steaua-Rapid nu mai are cum sa infirme, joi, în retur. Fotbalul s-a recalibrat, asa cum se recalibreaza, uneori, rareori, meseriile uitate. Profesional, meciul de pe Giulesti nu a adus nimic extraordinar, în afara decentei tehnico-tactice. Tocmai acest nivel prim si obligatoriu de joc disparuse din fotbal. Rapid si Steaua au stat bine în teren, au avut replici si razgandiri pozitionale, au manevrat, uneori liber, alteori dupa foaia de drum cu care au iesit de la cabine. Pana si farsa diversionista pe tema "Carlos Rapus" vine din repertoriul admis de teme clasice. În genere, Steaua si Rapid au ajuns la maturitatea de la care începe drumul spre performanta de varf. Nu e fabulos, dar e indispensabil. Divizia B europeana - pe numele ei de protocol: Cupa UEFA - nu e o competitie mica. Cine vrea sa îi ia masura trebuie sa faca, mai întai, o cura de Serie B italiana, locul în care se joaca fotbal cu un picior în Serie A.
Lucescu si Olaroiu nationali
Acumularea de potential a început. Daca suntem cat de cat interesati în continuitatea si consecintele acestui prim salt vertical, trebuie sa ne abtinem, prudent si preventiv, de la ospat. Sfertul romanesc al Cupei UEFA nu trebuie ipostaziat. Dimpotriva, de joi seara, sfertul trebuie împartit în sferturi din ce în ce mai mici si, apoi, uitat. Trebuie sa fim pregatiti pentru despartirea de sfertul de finala, asa cum va trebui sa ne impunem distanta fata de semifinala, de finala si chiar de castigarea Cupei UEFA. Cu alte cuvinte, trebuie sa tratam toate aceste momente ca puncte de tranzit. In clipa în care ne vom opri pentru a le consuma, ritmul si impulsul care au facut posibila performanta se vor opri. Momentul Rapid-Steaua va deveni fetis, apoi nostalgie, apoi resentiment, în fata noii caderi a fotbalului romanesc. Cine organizeaza un picnic la marginea sfertului de finala romanesc al Cupei UEFA nu va mai avea puterea sa se ridice. Deplasarea, tranzitia, schimbarea care devin acum semnul fotbalului devin dezvoltare numai în masura în care raman miscare. Cateva indicii spun, de pe acum, ca miscarea va continua. E vorba de aparitia inteligentei si de diminuarea improvizatiei nescolarizate, la nivel de antrenor. Numele acestui proces înca insuficient e depiturcizare. Sau, mult mai elegant spus, fotbal de productie Lucescu si Olaroiu. Un impuls de origine tabloida ar trebui sa aseze pe prima pagina ideea ca sfertul Rapid-Steaua a rezolvat, în primul rand, problema de selectie a antrenorului Nationalei. Pozitia lui Piturca si stabilitatea liniei de improvizatie smechera care continua cu el au fost compromise de demonstratia pe care o fac, de cel putin cateva luni, Lucescu si Olaroiu. Aceasta linie de evolutie lasa într-un offside masiv nivelul de gandire alocat Nationalei. În genere, Lucescu si Olaroiu au prea putin în comun cu obisnuintele si lipsa de idei a structurii directoare în fotbal, de la FRF la LPF si alte adaposturi, cu tripla initiala, pentru ignoranti. Daca va intra în trena deschisa de Lucescu si Olaroiu, Nationala va reveni, treptat, la un fotbal consistent. Daca nu, va continua un declin, doar în aparenta nepotrivit cu ascensiunea cluburilor.
Triumful (si misterul) talentului
Cazul dublului atentat la stilul voodoo al antrenoratului romanesc are date si eroi nedescifrati. Stim de unde vine carpeala care da media generala si submediocra a antrenorilor: din lenea si fenta intelectuala care domina, si dincolo de fotbal, multe dintre arenele gandirii publice. Nu stim însa de unde si de ce au aparut Lucescu si Olaroiu. Nimic radical si vizibil nu îi explica. Amandoi pasesc însotiti, discret, de umbra autodidactului. Ceea ce nu e tocmai lesne de explicat, dar e o trasatura relativ comuna în mersul vietii profesionale la romani. Intelectuali sau meseriasi, artisti sau tehnicieni, apar, mereu, în plina precaritate, cu lectia învatata, cine stie cum si unde. "Oamenii începutului de drum" (dupa expresia perfecta, aplicata pasoptismului de profesorul Paul Cornea) sunt mereu la post. Drumul se înfunda mult prea des, dar asta se întampla rareori din vina lor. Caragiale a lansat ironic formula "triumful talentului". In varianta serioasa, aceasta expresie cere înca un termen: misterul. E cert ca Lucescu si Olaroiu intervin dupa regula eternei recuperari inexplicabile a talentului romanesc. Unite de caracterul neanuntat, figurile acestor doi profesionisti difera, în rest. Desi mai tanar, Lucescu e mai închis si mai oxidat de tensiuni. Olaroiu e, în schimb, un metodic constructiv, un autor de fise, nu un maestru al intuitiilor. Dar buna asezare si echilibrul lui Olaroiu nu sunt un avantaj decisiv. Meciul de joi e deschis. Lucescu a facut din Rapid o echipa apta de revansa. Returul se va transa la nivel fractional. Steaua are o sansa în plus, pentru ca a dezvoltat, în regia lui Olaroiu, capacitatea de a trece din defensiva, la contre, si are astfel un camp de joc neîntrerupt. Oricum, returul se joaca pentru semifinale si aceasta miza are deja o istorie interesanta, aproape scrisa înainte de primul meci.
Culoarul moale
Rapid sau Steaua vor juca si vor castiga, contra lui Basel sau Middlesborough. Aici e culoarul moale al Cupei UEFA (asa cum, pe partea cealalta a tabloului, Shalke 04 si Sevilla dau flancul dur). Si Basel, si Middlesborough au facut o prima mansa subeuropeana si e greu de crezut ca pot fi altceva, în semifinale. Basel e aproape calificata (2-0), ceea ce nu e putin dupa 90 de minute de joc, dar e extrem de putin dupa cele 90 de minute de stangacie si forta anapoda practicate de Middlesborough. Basel stie un pic mai mult despre fotbalul jucat cu mingea jos si capul sus, dar nu prea mult. Middlesborough nu stie aproape nimic la acest capitol si ar fi o victima ideala, atat pentru Rapid, cat si pentru Steaua. Oricum, singurul adversar serios al clubului romanesc patruns în semifinala va fi altitudinea si tensiunea.
Cuminti la export
Cealalta mare discutie în jurul sfertului Steaua-Rapid nu tine de fotbal, ci de oglindirea lui în viata colectiva. Am scapat, în tur, de acte de violenta si folclor pervers. Armistitiul va fi lesne de extins asupra returului. De ce? Tocmai pentru ca nu suntem în fata produsului natural Pacea din sferturile Cupei UEFA a fost un armistitiu de circumstanta, implorat si apoi îndrumat de presa, supravegheat de politie si acceptat de multimi, dintr-un calcul de buna purtare în prezenta patrulei europene. Dupa un reflex vechi, ordinea a fost organizata, în primul rand, pentru consum extern. UEFA, FIFA si UE au luat loc în fata monitoarelor, noi am defilat cuminte si festiv, obiectivul a fost atins. Vizita de lucru a decentei si progresului s-a încheiat. Adevarat, neavand în program si o deplasare la Constanta, oaspetii au pierdut mostra de arte martiale locale din meciul Farul-Dinamo. Aici nu are rost sa ne facem iluzii. Daca fotbalul s-a întremat sub efectul profesoral al cuplului Lucescu-Olaroiu, viata de galerie merge înainte, fara pedagog. Nu e cazul sa sarbatorim succesul social al succesului din fotbal. Furtunile abia vin. Absenta violentei nu înseamna eradicarea violentei, ci doar reprogramarea ei. Micul banchet public organizat la capatul primelor 90 de minute de liniste comuna a galeriilor e un pic grabit. Cartierele si disperarile raman aceleasi. In lipsa de tratament, ele vor învata, curand, sa se ridice deasupra "fricii de Europa", asa cum a învatat, de fapt, publicul de vocatie huligana, în toate campionatele Occidentului. De la Livorno, unde fasciile comuniste fac legea, sau Roma, unde domnesc organizatiile de baza fasciste, pana la drojdia de Birmingham si spuma veninoasa de Marsilia, lumpenul a castigat. Fotbalul e rezultatul unui armistitiu. Violenta n-a fost stinsa, ci îngradita. Fotbalul Ligilor europene se joaca într-un enorm penitenciar cu scaune numerotate. Vremurile în care stadioanele erau locuri libere si piete de comunicare s-au încheiat. A fi spectator înseamna 90 de minute de recluziune fortata. E un esec indiscutabil, pe care interesele comerciale ale fotbalului au reusit sa-l acopere, militarizand stadioanele. Formula a fost declarata un succes, pur si simplu pentru ca evita varsarea de sange în timpul încasarilor. Sa nu ne închipuim ca mergem în alta directie.