Expozitie fotografica despre Rosia Montana la Teatrul National

Alexandru Racu | 06.04.2007

Pe aceeași temă

 Cu intentia de a sensibiliza opinia publica si mass-me­­dia asupra pericolului care ameninta Rosia Montana,  Fun­datia pentru o Societate Deschisa organizeaza la sala mare a Teatrului National, in perioada 30 martie-7 aprilie, o expozitie fotografica intitulata Rosia Montana - Lumina tainuita. Autorul fotografiilor, Niculae Lorin, isi propune sa scoata in evidenta bogatia naturala si cul­tu­rala a localitatii din Muntii Apuseni, subliniind astfel pier­derea imensa pe care ar reprezenta-o o eventuala dis­trugere a acesteia.

 In 1996, statul roman a acordat companiei  Rosia Mon­tana Gold Corporation, societate formata prin fuziu­nea unei firme straine inregistrata intr-un paradis fiscal cu o companie miniera de stat aflata in faliment, o licen­ta de exploatare a zacamintelor aurifere din zona Rosia Montana. In conformitate cu contractul incheiat, statului ro­man i-ar reveni doar 2% din profitul obtinut in urma ex­ploatarii miniere. Proiectul presupune in schimb pagube colaterale imense, atat pe plan ecologic, cat si din punct de vedere cultural. Pentru realizarea lui se prevede dinamitarea a patru munti - Carnic, Cetate, Orlea si Jig, demolarea a 958 de gospodarii, 10 biserici si deshu­ma­rea a 10 cimitire. La aceste pagube se adauga distru­ge­rea siturilor arheologice ce dateaza din perioada romana si preromana, alaturi de distrugerea unor case vechi de sute de ani. In cele din urma, ar urma sa se cre­eze un iaz de deversare a reziduurilor de cianuri, pe o suprafata de 600 de hectare, si sa se construiasca un baraj inalt de 185 de metri, cu scopul protejarii orasului Abrud, aflat la numai 1,5 km distanta. Revista 22 s-a implicat in aceasta chestiune, realizand cu sprijinul FSD doua suplimente prin care era semnalat dezastrul proiec­tului RMGC.

 Expozitia a fost inaugurata in prezenta mai multor per­sonalitati culturale, a reprezentantilor institutiilor statului, ai presei si ong-urilor, deschiderea fiind marcata de alocutiuni ale celor prezenti la eveniment. Renate We­ber, presedinta  FSD, a declarat ca, in urma eforturilor depuse in ultimii ani de ong-uri, exista in momentul de fata o propunere legislativa de interzicere a exploa­ta­ri­lor miniere cu cianura si se spera ca Romania va urma exem­­plul altor state est-europene, precum Turcia si Cehia. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a re­ite­rat sprijinul institutiei pe care o conduce pentru demersu­ri­le de stopare a proiectului companiei RMGC, afir­mand ca proiectul nu este unul de interes public si nu justifica pagubele colaterale. Ionel Haiduc a calificat asi­gurarile date de companie, conform carora mediul va fi refacut, drept total improbabile, trimitand la experienta an­­­terioara din alte tari. In mod frecvent, companiile declara faliment dupa incetarea exploatarii si lasa pe seama statului, la rigoare pe seama populatiei tarii respecti­ve, gestiona­rea dezastrului ecologic ramas in urma. Pre­se­din­tele Aca­­demiei a atras atentia asupra riscului unui ac­cident la barajul ce ar urma sa fie construit, precum si asu­pra con­­secintelor unei eventuale exproprieri a localni­ci­lor din Rosia Montana. Despagubirile pe care acestia le-ar ob­­tine in instanta nu ar fi suportate de catre RMGC, ci tot de catre statul roman, mai exact de catre contribua­bili.

 Zeno Cornea, reprezentantul asociatiei de proprietari din Rosia Montana,  Alburnus Maior, a descris situatia dezastruoasa cu care localitatea se confrunta. Rosia Mon­tana este distrusa in momentul de fata in proportie de 60%, din cauza manevrelor RMGC care achizitioneaza de cativa ani casele localnicilor si apoi le lasa sa se dete­rio­reze. Reprezentantul Alburnus Maior sustine ca de 11 ani compania incearca sa-i pacaleasca pe localnici prin diferite mijloace, acuzand, de asemenea, actiunea sis­tematica de corupere a membrilor consiliului local, pre­cum si campaniile publicitare mincinoase si "penibile" cu care RMGC a aparut in mass-media. Potrivit lui Zeno Cornea, toate aceste lucruri s-au desfasurat cu acordul tacit al autoritatilor. El a declarat in incheiere ca cei din Ro­sia Montana raman fideli unui vechi slogan romanesc, "pe aici nu se trece", si ca proiectul companiei se va des­fasura "numai peste cadavrele noastre".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22