Pe aceeași temă
Cu intentia de a sensibiliza opinia publica si mass-media asupra pericolului care ameninta Rosia Montana, Fundatia pentru o Societate Deschisa organizeaza la sala mare a Teatrului National, in perioada 30 martie-7 aprilie, o expozitie fotografica intitulata Rosia Montana - Lumina tainuita. Autorul fotografiilor, Niculae Lorin, isi propune sa scoata in evidenta bogatia naturala si culturala a localitatii din Muntii Apuseni, subliniind astfel pierderea imensa pe care ar reprezenta-o o eventuala distrugere a acesteia.
In 1996, statul roman a acordat companiei Rosia Montana Gold Corporation, societate formata prin fuziunea unei firme straine inregistrata intr-un paradis fiscal cu o companie miniera de stat aflata in faliment, o licenta de exploatare a zacamintelor aurifere din zona Rosia Montana. In conformitate cu contractul incheiat, statului roman i-ar reveni doar 2% din profitul obtinut in urma exploatarii miniere. Proiectul presupune in schimb pagube colaterale imense, atat pe plan ecologic, cat si din punct de vedere cultural. Pentru realizarea lui se prevede dinamitarea a patru munti - Carnic, Cetate, Orlea si Jig, demolarea a 958 de gospodarii, 10 biserici si deshumarea a 10 cimitire. La aceste pagube se adauga distrugerea siturilor arheologice ce dateaza din perioada romana si preromana, alaturi de distrugerea unor case vechi de sute de ani. In cele din urma, ar urma sa se creeze un iaz de deversare a reziduurilor de cianuri, pe o suprafata de 600 de hectare, si sa se construiasca un baraj inalt de 185 de metri, cu scopul protejarii orasului Abrud, aflat la numai 1,5 km distanta. Revista 22 s-a implicat in aceasta chestiune, realizand cu sprijinul FSD doua suplimente prin care era semnalat dezastrul proiectului RMGC.
Expozitia a fost inaugurata in prezenta mai multor personalitati culturale, a reprezentantilor institutiilor statului, ai presei si ong-urilor, deschiderea fiind marcata de alocutiuni ale celor prezenti la eveniment. Renate Weber, presedinta FSD, a declarat ca, in urma eforturilor depuse in ultimii ani de ong-uri, exista in momentul de fata o propunere legislativa de interzicere a exploatarilor miniere cu cianura si se spera ca Romania va urma exemplul altor state est-europene, precum Turcia si Cehia. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a reiterat sprijinul institutiei pe care o conduce pentru demersurile de stopare a proiectului companiei RMGC, afirmand ca proiectul nu este unul de interes public si nu justifica pagubele colaterale. Ionel Haiduc a calificat asigurarile date de companie, conform carora mediul va fi refacut, drept total improbabile, trimitand la experienta anterioara din alte tari. In mod frecvent, companiile declara faliment dupa incetarea exploatarii si lasa pe seama statului, la rigoare pe seama populatiei tarii respective, gestionarea dezastrului ecologic ramas in urma. Presedintele Academiei a atras atentia asupra riscului unui accident la barajul ce ar urma sa fie construit, precum si asupra consecintelor unei eventuale exproprieri a localnicilor din Rosia Montana. Despagubirile pe care acestia le-ar obtine in instanta nu ar fi suportate de catre RMGC, ci tot de catre statul roman, mai exact de catre contribuabili.
Zeno Cornea, reprezentantul asociatiei de proprietari din Rosia Montana, Alburnus Maior, a descris situatia dezastruoasa cu care localitatea se confrunta. Rosia Montana este distrusa in momentul de fata in proportie de 60%, din cauza manevrelor RMGC care achizitioneaza de cativa ani casele localnicilor si apoi le lasa sa se deterioreze. Reprezentantul Alburnus Maior sustine ca de 11 ani compania incearca sa-i pacaleasca pe localnici prin diferite mijloace, acuzand, de asemenea, actiunea sistematica de corupere a membrilor consiliului local, precum si campaniile publicitare mincinoase si "penibile" cu care RMGC a aparut in mass-media. Potrivit lui Zeno Cornea, toate aceste lucruri s-au desfasurat cu acordul tacit al autoritatilor. El a declarat in incheiere ca cei din Rosia Montana raman fideli unui vechi slogan romanesc, "pe aici nu se trece", si ca proiectul companiei se va desfasura "numai peste cadavrele noastre".